FLUKE, DISPOZITIVELE CU TERMOVIZIUNE DETECTEAZA PIERDERILE DE ENERGIE

Imaginile termice ale sistemelor electrice pot indica anumite condiții specifice de operare în interiorul acestor sisteme. De la lansarea conceptului de “termografie”, acum mai bine de patru decenii, principala aplicație comercială a tehnologiei a fost inspectarea sistemelor electrice. Motivul pentru care termografia este atât de utilă monitorizării sistemelor electrice este că, imediat după instalare, componentele electrice încep să se deterioreze. Oricare ar fi sarcina pe un circuit, vibrația, uzura și durata de folosire provoacă anumite jocuri ale componentelor și conexiunilor electrice, în timp ce mediul înconjurător poate produce coroziuni.

Detectarea și corectarea la timp a erorilor și a conectorilor slăbiți poate reduce serios riscul avariilor și al incendiilor, ceea ce poate fi critic în sectorul manufacturier, comercial și în operarea facilităților de mari dimensiuni. Aceste acțiuni predictive sunt importante, pentru că atunci când o eroare se produce, cresc costurile (reparație, schimbare, mentenanță), se mută echipe de oameni și materiale, se reduce productivitatea și este compromisă profitabilitatea companiei. Nu în ultimul rând, este afectată siguranța angajaților și e pătată imaginea firmei.

Ce trebuie verificat

Trebuie verificate panourile deschise și alimentate cu energie, la aproximativ 40% din sarcina maximă. De asemenea, trebuie măsurată sarcina pentru a evalua corect măsurătorile în comparație cu condițiile normale de operare.

fluke text

Ce reprezintă o “alertă serioasă”?

Echipamentul aflat în condiții care pot genera un risc la adresa siguranței trebuie reparat cu prioritate. Indicațiile NETA (InterNational Electrical Testing Association) arată că un echipament a cărui temperatură depășește 15°C față de măsurătoarea făcută în aceleași condiții de sarcină trebuie reparat imediat. Același lucru când diferența dintre temperatura componentului și cea ambientală e mai mare de 40°C.

Conectorii supraîncălziți trebuie dezasamblați, curățați, reparați și reasamblați, iar dacă anomalia persistă și după aceste operațiuni, problema s-ar putea să nu fi fost la conector, deși rămâne posibilitatea unei reparații de mântuială. Pot fi folosite un multimetru, un clește de curent de la Fluke sau un analizor de calitate a energiei pentru a analiza alte motive de supraîncălzire, cum ar fi o suprasarcină sau un dezechilibru.

De fiecare dată când este folosită o cameră cu termoviziune Fluke, trebuie utilizat și softul primit și instalat pentru a arhiva și documenta activitatea utilizatorului. Este cel mai bun mod de a comunica problemele identificate și de a găsi sugestii de reparație.