SUSTENABILITATEA PRODUSELOR LA TESA

Compania tesa este bine cunoscută pentru expertiza în domeniul adezivilor și al designului de benzi adezive. Acum vor aplica din ce în ce mai mult această expertiză pentru a dezvolta produse care sunt mai sustenabile ca niciodată.

În ceea ce privește sustenabilitatea produselor, tesa a adoptat o abordare holistică și științifică.

Pe de o parte, dezvoltă și produce soluții adezive care sunt mai prietenoase cu mediul, datorită utilizării de materii prime pe bază de biomasă sau materiale reciclate în ingrediente, producție fără solvenți sau capacitatea acestora de a fi reciclate. Aprovizionarea responsabilă cu materiilor prime a jucat un rol din ce în ce mai important în ultimii ani.

Pe de altă parte, tesa ajută clienții să crească sustenabilitatea propriilor produse și procese, cu ajutorul produselor inovatoare. Adezivii sunt mai importanți ca niciodată. Materialele lipite pot fi separate după lipire, dacă adezivul este proiectat corespunzător. Produsele care sunt rupte pot fi reparate cu adezivi în loc să fie aruncate. Legăturile adezive au puterea de a înlocui îmbinările fixate cu șuruburi sau sudate și de a face mașinile mai ușoare, de exemplu, ceea ce reduce cantitatea de energie necesară pentru propulsie.

Sustenabilitatea produselor începe cu ciclul de viață al acestora

Există multe aspecte legate de durabilitatea unei benzi adezive. Acesta este motivul pentru care tesa se va concentra din ce în ce mai mult pe întregul ciclu de viață al produsului. Acest lucru înseamnă că benzile adezive sunt dezvoltate într-un mod care ține cont de impactul asupra mediului și societății în fiecare moment. Aceasta presupune examinarea achiziției de materii prime, a etapei de producție, a duratei de viață utilă a produsului și a sfârșitului ciclului de viață a produsului.

Benzile pentru ambalaje lansate de tesa în 2021 sunt un bun exemplu în acest sens. Banda de ambalare tesapack® Bio & Strong, de exemplu, este fabricată din până la 98 % material pe bază de biomasă. tesapack® Paper Standard este o bandă de ambalare din hârtie care facilitează reciclarea.

Nu este întotdeauna posibil să se îmbunătățească simultan toate aspectele sustenabilității produselor. Varietatea de materiale găsite în benzile adezive, care garantează calitatea și performanța ridicată a produselor tesa, nu poate fi întotdeauna înlocuită imediat cu alternative. Compania trebuie să continue să dezvolte noi concepte și procese în laboratoarele proprii.

Materii prime reciclate și pe bază de componente biologice

tesa utilizează deja materiale pe bază de componente biologice, precum cauciucul natural. Alte exemple includ rășini naturale care pot fi adăugate în stare pură sau modificate, în adezivii produși din cauciucuri, acrilat sau alți polimeri. Acidul polilactic a fost, de asemenea, utilizat ca bază pentru prima dată începând cu 2021 și poate fi găsit în banda de ambalare inovatoare tesapack® Bio & Strong. Amidonul de porumb pe bază de plante din surse atent selecționate, care este, de asemenea, un material natural regenerabil, reprezintă materia primă de bază a acestei benzi. De asemenea, compania folosește hârtie provenită din surse responsabile pentru suporturile benzilor și/sau a foliilor de protecție (liner). Materialul pentru noua bandă adezivă tesapack® Paper Standard pe bază de hârtie (certificată) este fabricat din hârtie provenită din surse sustenabile. Noi produse vor fi lansate în fiecare an pentru a urma aceste inovații, produse atât pentru industrie, cât și pentru clienții finali. Benzile de birou și materialele plastice reciclate din produsele tesa® EcoLogo au devenit un element ferm al mărcii tesa. La urma urmei, această gamă de produse ecologice pentru consumatori există deja de zece ani. 

Dezvoltarea produselor la tesa: bazată pe știință și certificare

Toate produsele noi sunt dezvoltate pe baza cercetării științifice și sunt supuse unor teste critice extinse. Acest lucru garantează că produsele lor nu numai că funcționează perfect și – în cel mai adevărat sens al cuvântului – „fac ceea ce scrie pe etichetă”, dar le supune și la diverse mecanisme de certificare externe și independente. Conținutul ridicat de substanțe organice din tesapack® Bio & Strong a fost premiat de DIN CERTCO și TÜV Austria. tesapack® Paper Standard, care a fost lansat, de asemenea, în 2021, este o bandă cu hârtie provenită din surse sustenabile și a fost certificată conform INGEDE 12 (Asociația Internațională a Industriei de Descernelizare) ca fiind de unică folosință cu hârtie uzată. 

tesa face posibile soluții industriale prietenoase cu mediul

tesa a contribuit la îmbunătățirea sustenabilității timp de mulți ani, în special în domeniul mobilității electronice și al comunicațiilor inteligente. În calitate de specialist în dezvoltarea de benzi multifuncționale, compania este pregătită să își ajute partenerii din industria auto să facă următorii pași spre mobilitatea electronică. Sute de produse de înaltă precizie sunt deja utilizate cu succes, iar multe altele sunt în curs de dezvoltare. Domeniile cheie de aplicare includ, de exemplu, economie de greutate prin lipirea celulelor din baterii și izolarea componentelor electrice prin cablarea firelor.

Cel mai important, sistemul brevetat tesa® Bond & Detach asigură o durată de funcționare mai lungă a smartphone-urilor, deoarece bateria poate fi înlocuită. În conformitate cu angajamentul companiei față de sustenabilitate, această tehnologie ajută la evitarea deșeurilor electronice și îi scutește pe consumatori de necesitatea de a cumpăra frecvent produse noi.

Viziunea tesa 

Tesa a făcut din sustenabilitate o prioritate și lucrează la această transformare importantă a activității lor. Compania intenționează să se folosească de expertiza și pasiunea lor pentru a dezvolta soluții și produse adezive care să fie mai durabile.

Acesta este motivul pentru care multe dintre obiectivele tesa de sustenabilitate sunt interconectate și dependente unele de altele, iar următoarele cinci domenii de acțiune strategică descriu modul în care intenționează să își atingă obiectivele în viitorul apropiat.

1. Reducerea emisiilor.

2. Aprovizionare responsabilă.

3. Utilizarea de materiale reciclate și ecologice.

4. Economie circulară și reducerea deșeurilor.

5. Ajutarea clienților în atingerea obiectivelor de sustenabilitate. 

Încă un pas înainte 

Tesa se străduie în permanență să facă produsele și sortimentele lor mai sustenabile. Pentru a demonstra inițiativele și eforturile companiei în segmentul industrial, această etichetă evidențiază produsele mai sustenabile îndeplinind unul dintre următoarele criterii:

 1. Utilizarea de materiale ecologice: În acest caz, eticheta este rezervată produselor care conțin cel puțin 50 % material ecologic în una dintre componente și 30 % în întregul produs. În plus, toate materialele pe bază de fibre trebuie să provină din surse certificate, cum ar fi FSC® (C148769).

2. Utilizarea de materiale reciclate: Pentru a respecta noua etichetă, cel puțin o componentă a produsului – suportul, adezivul sau stratul protectiv – trebuie să fie fabricată din cel puțin 50 % material reciclat, iar ponderea totală în produs trebuie să fie de cel puțin 30 %.

3. Utilizarea de materiale cu trasabilitate sustenabilă: În cazul în care conținutul unui material (ecologic) cu trasabilitate sustenabilă este mai mare de 50 % în ceea ce privește o singură componentă a produsului (suport, adeziv și strat protectiv) și o pondere de minimum 30 % din totalul produsului, atunci acesta îndeplinește condițiile pentru etichetă. Dar toate materialele (ecologice) cu trasabilitate sustenabilă trebuie să fie certificate de ISCC Plus sau de un sistem de certificare echivalent.

4. Gradul de reciclare: Ca să fie eligibile pentru această etichetă, produsele trebuie să fie certificate ca fiind prietenoase cu reciclarea sau reciclabile în conformitate cu certificări precum INGEDE Method 12 sau PTS-RH 021:2012.

Acest lucru înseamnă că de fiecare dată când eticheta este observată alături de produsele mai sustenabile tesa® pentru clienții și piețele industriale, aceasta reprezintă un alt pas înainte în sprijinul strategiei companiei de sustenabilitate corporativă.