MINEX GROUP, IDEI CU EXPERIENȚĂ PENTRU PERFORMANȚĂ INDUSTRIALĂ

Cu o experiență de aproape 30 ani, Minex Group generează și implementează soluții personalizate competitive de tratare a suprafețelor și de procesare a tablelor, profilelor și țevilor, pornind de la cerințele individuale ale fiecărui producător de construcții metalice.

Partener interviu Mircea Minea, Director General Minex Group.

Easy Engineering: Care sunt domeniile principale de activitate ale companiei?

Mircea Minea: Un segment de piață important, pe care suntem activi și la export ca subcontractor al partenerilor noștri olandezi, îl reprezintă aplicațiile din șantierele navale și off-shore.

Livrăm echipamente pentru hale mari de sablare și vopsire, soluții și echipamente pentru filtrare industrială, vacuum, ventilație, dezumidificare, transport abraziv.

Cu aceste soluții, evident particularizate, ne adresăm și altor sectoare din industrie: material rulant, automotive, construcții metalice, industrie minieră sau turnătorii.

Avem și parteneri care furnizează diverse soluții de sablare automată.

Al doilea segment important căruia ne adresăm este sectorul fabricanților de structuri metalice pentru hale industriale.

Pentru acești beneficiari livrăm aceleași soluții de tratare suprafețe, în plus livrăm și aplicațiile de sablare automată OMSG și promovam soluțiile moderne automatizate de la Voortman – procesare table, profile și țevi.

Care sunt noutățile în materie de produse noi?

Am dezvoltat produse noi sau modernizat proiecte mai vechi: 

  • soluții de recuperare termică pe agregatele de la vopsitorie (inclusiv furnizor nou pentru schimbatoarele de căldură);
  • am îmbunătățit proiectele mai vechi de dezumidificatoare și vacuum industrial;
  • avem o gama nouă de pompe de vopsire de la furnizorul nostru Graco;
  • am promovat și organizat vizite pentru vizualizarea la sediul Voortman a noilor soluții dezvoltate, în special a robotului de sudură Fabricator și dezvoltare soft (Vacam, Digi-Steel).

E.E: Care sunt gamele de produse comercializate?

M.M: Livrăm echipamente pentru sablare și vopsire, respectiv: filtre industriale, sisteme de recuperare și transport abraziv, instalații de sablare, echipamente pentru vopsitorii (extracție, încălzire și suflare aer), dezumidificatoare, vacuumuri, filtre și ventilatoare în construcție transportabilă, pompe și sisteme de vopsire industrială cu vopsea lichidă Graco, echipamente de metalizare produse de Metallisation UK, instrumente de control în domeniul acoperirilor Elcometer.

Avem un program complet de mașini de sablare automată furnizat de partenerul OMSG din Italia.

Pentru fabricanții de pardoseli industriale livrăm programul Contec Germania.

Din 1997 suntem probabil principalul furnizor de abrazivi de sablare în România (alice metalice din oțel sau fontă, corindon, bile de sticlă, baraziv vegetal etc).

Programul Voortman îl livrăm cu succes pe 12 piețe europene, soluții complet automatizate de prelucrări table, profile și țevi.

Avem comenzi importante contractate recent în România, Bulgaria, Serbia și Croația.

E.E: În ce stadiu se află piață în care activați, la momentul actual?

M.M: Dacă vorbim de România, considerăm că trecem printr-o perioada de stabilitate (au revenit prețurile materialelor și utilităților la nivel apropiat începutului de pandemie, termenele de livrare s-au apropiat și ele de normalitate), criză anunțată la finalul anul trecut nu s-a materializat, inflația este încă puțin cam mare. Problema majoră pentru management a devenit criză de personal.

E.E: Ce ne puteți spune despre tendințele pieței?

M.M: Majoritatea proiectelor noastre se adresează investitorilor străini care investesc în România în unități noi de producție sau modernizează unele preluate pe plan local. Nu vedem o încetinire vizibilă, deși se anunțase contracția pieței germane, principalul motor al economiei europene. În continuare se investește mult în automotive sau construcții metalice.

Putem observă un accent mai mare pe soluții „verzi”, nepoluante. De asemenea soluții de eficientizare a consumurilor energetice și a soluțiilor robotizate, care înlocuiesc factorul uman din producție.

E.E: Care sunt cele mai inovatoare produse comercializate?

M.M: Nu știm dacă discutăm de mari inovații, însă proiectele noastre de echipamente pentru hale de sablare și vopsire mari în sectorul naval și off-shore se dovedesc competitive, având de-a lungul timpului comenzi importante pentru Norvegia, Suedia, Azerbaidjan, Turcia, Sri Lanka, Portugalia. Probabil aceste proiecte ne vor aduce și în viitor venituri importante.

E.E: Ce estimări aveți pentru prima jumătate a anului 2024?

M.M: Minex a intrat foarte bine în 2024, cu un mare contract de export în Norvegia semnat la finalul anului trecut, câteva proiecte semnate în decembrie pentru Serbia și multe discuții și cotații pentru proiecte în România – majoritatea însă cu finanțări europene sau de la buget.

Dacă pe parcursul anului avem o evoluție normală a comenzilor, avem șanse să terminăm cu un rezultat istoric.

De asemenea, am deschis în ianuarie 2024 nouă firma Minex baltics, care va acoperi cele trei țări baltice – un nou proiect ambițios, care ne va consumă ceva timp și resurse anul acesta, dar care sperăm să ne aducă rezultate bune în viitor. Pariurile noastre în Bulgaria și Balcani s-au dovedit până acum câștigătoare.

Problemele noastre în acest an sunt găsirea de soluții pentru creșterea volumului de producție și găsirea de câțiva noi colegi buni pentru sectoarele de producție sau product management.