MAȘINI DE CURÃȚARE CU GHEAȚÃ CARBONICÃ DE LA KÄRCHER: IB 7/40 SI IB 10/8 L2P

Curățarea multor componente și echipamente este dificilă: forme de turnare, echipamente de extrudare, echipamente de procesare din industria alimentară și a materiilor plastice etc. Aparatele  de curățare cu gheață carbonică reprezintă soluția potrivită atunci când alte proceduri nu sunt eficiente, practice sau economice. Iar asta se întâmplă ori de câte ori apa și aburul nu pot fi utilizate ca agenți de curățare, din cauza riscului de coroziune., sau atunci când reziduurile de materiale de sablare, cum ar fi nisipul sau sticla, trebuie evitate din motive de igienă sau din cauza suprafețelor delicate.

Ce este gheața carbonică?

Gheața carbonică este produsă prin dilatarea rapidă a dioxidului de carbon (CO2) lichid. Această expandare determină o scădere a temperaturii astfel încât CO2 să înghețe în “zăpadă” rece de -79,5 ° C, care este apoi comprimată în peleți de 0,5-3 mm.

Gheața carbonică nu se topește în dioxid de carbon lichid, ci mai degrabă sublimează direct în dioxid de carbon.

Curățarea cu gheață carbonică are loc prin:

  • Curățare mecanică: peleții de gheață carbonică ies din pistol la viteză supersonică și lovesc suprafața;
  • Curățare termică: temperatura rece (-79 ° C) a peleților creează un șoc micro-termic. Se produce crăparea și ruperea stratului de murdărie;
  • Curățare prin sublimare: Peleții de gheață  se sparg, iar fisurile murdăriei, în care aceștia sublimează (explodează),  își măresc volumul   de aproximativ 400 de ori, eliminând murdăria.

Curățarea cu gheata carbonica poate îndepărta: vopseluri, lacuri, uleiuri, grăsimi, smoală, bitum, cerneală, rășini, adeziv, ceară, silicon, gumă de mestecat, graffitti și multe altele. Deoarece acest proces este lipsit de coroziune și practic non-abraziv, este potrivit și pentru curățarea, îndepărtarea vopselei și curățarea suprafețelor foarte sensibile.

Noua mașină de curățat cu gheață carbonică

 IB 7/40 de la Kärcher este foarte compactă, deci poate fi folosită chiar și pentru lucrări delicate. Folosește puțin aer comprimat (3,5 metri cubi pe minut) și poate fi conectată la o sursă electrică de uz casnic. IB 7/40 este ideal pentru utilizarea de către firmele de prelucrare a materialelor plastice, a produselor alimentare sau a lemnului, în ingineria mecanică, imprimare, industria auto și pentru curățarea fațadelor și restaurarea monumentelor.

Restaurarea Podului Minciunilor din Sibiu

In Octombrie 2006, Kärcher a curățat Podul Minciunilor din orașul Sibiu. Partea din fier a podului a fost curățată cu pulverizatorul cu gheață carbonică Kärcher. Avantajele acestei proceduri de restaurare sunt ca nu este corozivă si este foarte puțin abrazivă. Astfel, straturile vechi care s-au depus unele peste altele in repetate rânduri au putut fi îndepărtate delicat pentru prima dată, fără a deteriora “învelișul” de pe suprafața de fier care ii conferă o protecție naturală împotriva coroziunii.

Procesul de sablare cu peleți de gheață carbonică este ideal pentru curățarea delicată a suprafețelor pretențioase. Aparatul compact IB 7/40  destinat utilizării în combinație cu rețelele de aer comprimat din locație asigură o curățenie impecabilă, chiar și la o presiune de 2 bari.

Cu o greutate de doar 70 kg, aparatul este foarte mobil. Datorită mânerelor din față și din spate, IB 7/40  poate fi ușor manipulat. Chiar și încărcarea într-un camion sau trecerea peste scări nu reprezintă o problemă pentru acest aparat. Carcasa și cadrul sunt fabricate robust din oțel inoxidabil.

Separatorul integrat de ulei și apă filtrează eventualele urme de umezeală si ulei din aerul comprimat, ceea ce evită înghețarea mașinii. Pentru o funcționare îndelungată se recomandă ca aerul comprimat furnizat sa fie uscat si fără urme de ulei.

Pentru a preveni înghețarea în timpul pauzelor lungi de lucru, recipientul cu gheață carbonică poate fi golit cu ușurință apăsând un buton. Lămpile de control arată starea funcțiilor precum presiunea, tensiunea și dozajul.

Consumul și presiunea de gheață variază de la 15 la 50 kg/h și de la 0,2 la 1 MPa (2 la 10 bari).

Când peleții de gheață la o temperatură de -79 ° C lovesc stratul de murdărie, diferența de temperatură și energia cinetică fac ca acesta să devină fragil și să se rupă. Particulele ulterioare pătrund în fisuri, unde sublimează dintr-un agregat solid într-un gaz, mărindu-și volumul cu un factor de 400, iar murdăria este literalmente eliminată. În general, nu este necesară dezmembrarea, deci timpii de nefuncționare sunt scurți.

Versiunea IB 7/40 Classic vine cu un pistol de sablare controlat electronic ca standard. Ca supliment opțional, LED-urile dispuse într-un inel pe duză asigură o vizualizare bună a obiectului care urmează să fie curățat.

Modelul IB 7/40 Advanced vine echipat cu controlul cantității de gheață carbonică, a presiunii de aer, si cu buton de suflat doar cu aer pe pistolul de sablare, pentru a regla presiunea de sablare și volumul de gheață fără a mai fi nevoie sa te deplasezi la aparat.

Mașina poate fi utilizată, de exemplu, pentru a îndepărta murdăria folosind numai aer comprimat – dispune de un buton “ice off” (doar aer). Aparatul vine, de asemenea, cu un cablu de împământare inclus de 6 metri, pentru a evita încărcarea electrostatică care ar putea duce la apariția unor pericole de curentare.

Noutate absolută – Mașina de curățat cu gheață carbonică IB 10/8 L2P de la Kärcher produce singură pelete de gheață

Acest aparat va fi lansat pe piață în prima parte a anului 2021

Prin curățarea cu gheață carbonică se obțin rezultate excelente pe suprafețe sensibile, de la curățarea tapițeriei în mașină până la pregătirea componentelor pentru vopsire. Dar peletele folosite trebuie să fie proaspete, pentru că altfel performanța de curățare este mai mică, iar peletele sublimează, transformându-se în gaz. Acestea pot fi păstrate doar câteva zile, chiar și în cutii de răcire adecvate. Cu IB 10/8 L2P, Kärcher lansează prima mașină de pe piață care produce gheață carbonică – și o face atunci când are loc curățarea și numai în cantitatea necesară. Astfel vom avea prima mașină compactă din întreaga lume, cu o producție integrată de gheață pe peleți.

Până în prezent, peleții de gheață carbonică au fost fabricați în prese hidraulice mari și furnizați la cerere, fiind incomod pentru utilizatori și deosebit de scump pentru cantități mai mici. Acesta este adesea motivul pentru care sablarea cu gheață carbonică nu este mereu utilizată ca tehnologie de curățare, deși oferă o mare eficiență.

Pentru IB 10/8 L2P, Kärcher a dezvoltat o soluție tehnică ce permite producerea de gheață carbonică în timp real în spații foarte mici. În ceea ce privește logistica, sunt necesare doar două lucruri: CO2 lichid ca material sursă, care poate fi stocat fără pierderi în butelii de CO2, precum și o rețea de aer comprimat sau un compresor compact. Manipularea IB 10/8 L2P este simplă și plăcută pentru utilizator. Pistolul cu jet ergonomic este potrivit și pentru lucrul în zone înguste, unghiulare. Datorită unui panou de control intuitiv, precum și a numeroaselor sisteme de asistare, de ex. pentru verificarea presiunii minime, a conexiunii corecte a cablului sau a riscului de supraîncălzire, mașina este ușor de utilizat.

IB 10/8 L2P face ca tehnologia complexă de curățare cu gheață carbonică să fie simplă și utilizabilă pentru toată lumea. În plus, utilizarea CO2 lichid permite depozitarea fără pierderi, permițând lanțuri de aprovizionare simple în absența planificării pe termen lung. Astfel, curățarea poate începe imediat.

Consumul de aer comprimat extrem de scăzut, de maximum 800 l/min, permite conectarea la cele mai multe rețele de aer comprimat și utilizarea compresoarelor de atelier compacte. Consumul de gheață al IB 10/8 L2P poate fi reglat în trei trepte.

De la petele de pe materiale textile sensibile la incrustațiile de pe părțile metalice, IB 10/8 L2P este pregătit pentru orice aplicație.

www.kaercher.ro