SLEFUIRE PROFESIONALA DE LA KLINGSPOR

Viteza de execuție este esențială când vorbim de prelucrarea cordoanelor de sudură din oţel inoxidabil. Datorită granulelor cu agresivitate ridicată şi substanței active din stratul superior de liant, discul lamelar frontal SMT 636 Supra impresionează printr-o şlefuire rapidă executată cu precizie și cu degajare redusă de căldură. Alegerea corectă a unui disc abraziv este extrem de importantă la polizarea și șlefuirea cordoanelor de sudură din oţel inoxidabil.

Stratul pasiv din oxid de crom protejează oţelul inoxidabil contra coroziunii. Dacă materialul prelucrat se supraîncălzește în timpul polizării sau șlefuirii, stratul protector se distruge ceea ce va conduce ulterior la apariția ruginii. Atât la șlefuire, dar mai ales la sudare, trebuie evitată, pe cât posibil, dezvoltarea sarcinii termice excesive care poate produce colorațiile negre/albăstrui pe suprafața piesei. În cazul în care această colorație a apărut, este necesară o prelucrare ulterioară a materialului pentru a se reface stratul protector de oxid de crom. Sculele abrazive specializate pentru prelucrarea oțelurilor inoxidabile, menţinând o temperatură mai scăzută în zona de șlefuire, şi-au dovedit eficacitatea în primul rând prin reducerea timpului de lucru datorită eliminării unor operaţii adiţionale. Anton Bodrin, Brand Manager la Klingspor explică: “Cu cât abrazivul este mai agresiv cu atât rata de îndepărtare a materialului este mai mare, timpul de execuție se reduce semnificativ şi nu se dezvoltă temperaturi mari în zona prelucrată.”

Viteza de şlefuire joacă, în mod particular, un rol important când este vorba de evitarea apariţiei colorațiilor nedorite la oţelul inoxidabil, spune expertul. La viteze mici de lucru, procesul de șlefuire se prelungeşte şi sarcina termică creşte, acest lucru ducând la apariţia colorațiilor date de supraîncălzire.

Scurtarea timpului de execuție este posibilă prin utilizarea unui produs abraziv cu agresivitate ridicată

Timpul de contact dintre scula abrazivă şi piesă conduce la o încălzire superficială a materialului de prelucrat.  Combinarea corectă a celor doi parametri respectiv agresivitatea granulei și timpul de contact, face ca încălzirea piesei să rămână sub nivelul critic. Un exemplu de produs abraziv optimizat pentru prelucrarea oțelului inoxidabil, este discul lamelar frontal SMT636Supra de la Klingspor. Ce face special acest disc? Este combinaţia perfectă dintre granulele de zirconiu cu proprietăţi de auto-ascuțire şi substanța activă din stratul superior de liant. “Aceasta asigură o şlefuire mai rece”, explică Bodrin. Cu SMT636Supra, degroșarea şi finisarea pot fi efectuate într-un singură fază tehnologică. Designul înclinat este special realizat pentru prelucrarea cordoanelor de sudură.

Sfatul expertului Klingspor:

“Oricine doreşte să prelucreze cordoane de sudură din oţel inoxidabil trebuie să folosească produse cu substanță activă de tip multibond”, spune Anton Bodrin, Brand Manager la Klingspor.

1. Discul lamelar frontal convențional nu are substanță activă de tip multibond. Temperatura mare la şlefuire conduce la apariţia pe materialul prelucrat  a colorațiilor de supraîncălzire. Este necesară o re-prelucrare a materialului care implică timp şi costuri suplimentare.

2. Disc lamelar frontal cu substanță activă de tip multibond. Şlefuire rece datorită substanței active din stratul superior de liant. Se previne apariţia pe materialul prelucrat petelor a colorațiilor de supraîncălzire.

Îndepărtarea materialului şi finisarea suprafeţei în acelaşi timp? Puteţi obţine acest lucru utilizând discul lamelar frontal SMT 850 Plus Special de la Klingspor, totul într-o singură fază de lucru. Secretul: o combinație unică de lamele.

Ce deosebeşte SMT 850 Plus Special de produsele concurente?

Combinaţia de două tipuri diferite de lamele permite discului lamelar frontal efectuarea simultană a două operaţii: îndepărtarea materialului şi finisarea suprafeţei. De exemplu, îndepărtarea unui cordon de sudură și finisarea suprafeței rezultate. Acest lucru este posibil datorită construcţiei speciale a discului SMT 850 Plus. Discul este fabricat din două tipuri de lamele intercalate: pânză abrazivă nețesută și pânză abrazivă flexibilă. Designul permite utilizatorului obținerea unui dublu efect în același timp: îndepărtare de material și finisare. În plus, SMT 850 Plus Special este disponibil în mai multe granulaţii. Această varietate de granulații permite utilizatorului obținerea gradului de finisaj și a modelului de șlefuire în funcție de cerinţele aplicaţiei.

Care sunt beneficiile clientului?

Atât timp cât discul permite obţinerea unei suprafeţe finisate în funcţie de cerinţele aplicaţiei, utilizatorul poate scurta procesul de producție cu două până la trei faze. Acest lucru ajută la economisirea timpului, efortului şi a eventualelor cheltuieli adiţionale, utilizând un singur produs universal în loc de mai multe produse specifice fiecărei faze.

Pentru ce aplicaţii este recomandat SMT 850 plus Special?

Acest disc lamelar frontal a obţinut rezultate excepţionale în prelucrarea cordoanelor de sudură TIG realizate pe table și țevi din oţel inoxidabil, de exemplu la finisarea balustradelor din inox. Produsul a oferit rezultate spectaculoase şi la prelucrarea aluminiului, îndeosebi granulația grosieră. SMT 850 Plus Special poate fi folosit pe toate polizoarele unghiulare uzuale. Pentru a obţine cele mai bune performanțe, se recomandată o viteză de lucru între 3000 şi 7000 de rotaţii pe minut.

Sfatul expertului Klingspor:

“SMT 850 Plus Special s-a dovedit a fi un adevărat performer atunci când se prelucrează aluminiu”, declară Jens Fischer, Industrial Key Account la Klingspor Germania.

Extrem de versatil

Combinaţia unică de lamele face că SMT850Plus Special să performeze la fel de bine pe orice suprafaţă din oţel inoxidabil sau aluminiu. Acest lucru îi conferă atributul de soluție perfectă pentru profesionişti.

Condiţii optime

SMT 850 Plus Special excelează când este utilizat pe cordoane de sudură TIG. Utilizarea discului lamelar frontal este eficientă şi durata de viaţă extinsă atunci când cordonul de sudură este realizat cât mai uniform şi cât mai subţire. O grosime de 2 milimetri este ideală.

Adaptabilitate

SMT 850plus Special poate fi folosit pe toate polizoarele unghiulare. Pentru rezultate optime, acestea trebuie reglate la maxim 7000 rpm.

Peria abrazivă WSM 617 de la Klingspor este un produs universal care poate fi utilizat pe toate polizoarele unghiulare fără a fi nevoie de un adaptor special. Încercaţi să curăţaţi un sistem vechi de încălzire sau să îndepărtaţi un strat superficial de rugină? Nici o problemă pentru această perie.

Pentru orice aplicație ce necesită obținerea unei suprafețe fine WSM 617 s-a remarcat a fi un produs excelent. Forma radială, flexibilă, subţire, cu lamele din pânză abrazivă cu granule din corindon, se adaptează foarte bine la contururile pieselor, permite șlefuirea în zonele mai greu accesibile și poate fi utilizată la prelucrarea pieselor cu forme complexe. Debavurarea uşoară sau îndepărtarea stropilor de sudură, a zgârieturilor superficiale, a resturilor de vopsea sau a stratului de oxizi, devine simplă utilizând acest produs.

Peria abrazivă WSM 617 se poate folosi atât pentru obținerea suprafeţelor fine cât și pentru șlefuirea canturilor, fără formare de bavură. Acest lucru elimină o etapă intermediară când se prelucrează o piesă cu grosime mai mică decât grosimea periei. Puţini utilizatori cunosc faptul că, utilizând un polizor unghiular cu regulator de turaţie, WSM 617 poate fi folosită cu succes şi la prelucrarea pieselor din lemn.

Sfatul expertului Klingspor:

“Peria WSM617 este capabilă să șlefuiască orice material, dacă viteza de lucru este cea corectă”, spune Marko Klein, reprezentant vânzări la Klingspor Germania.

1. Montaj simplu: cu ajutorul filetului interior M14 înglobat în corpul periei, WSM 617 se montează uşor pe orice polizor unghiular. Fără alte accesorii, doar flanşa de prindere a polizorului unghiular.

2. Fără colmatare: lamelele periei WSM 617 sunt extrem de flexibile şi optimizate ca lungime. În particular, la îndepărtarea ruginii sau a vopselei, construcția periei previne colmatarea lamelelor sau zgârierea în profunzime a materialului prelucrat.

3. Agresivitate variabilă: agresivitatea periei WSM 617 se poate adapta, modificând turația polizorului unghiular. Se aplică o regulă simplă: cu cât turația este mai mare, cu atât peria devine mai dură. La turație mică, peria WSM 617 este potrivită şi pentru prelucrarea pieselor din lemn.

4. Flexibilă: WSM 617 urmăreşte uşor conturul oricărei piese. De aceea este perfectă pentru a prelucra chiar cordoane de sudură la care accesul este mai dificil.