CUM REPARI CONDUCTELE DE SCURGERE IN LIPSA UNUI INSTALATOR?

Atunci când scurgerea de la baie sau bucătărie este înfundată sau apa se scurge foarte încet, cu siguranţă ai de-a face cu o problemă care necesită intervenţie imediată. Primul impuls este să suni un instalator specializat. Insă de cele mai multe ori, într-un apartament sau o casă, acest tip de probleme se pot rezolva mai uşor decât îţi imaginezi.

Blocajele sunt cauzate cel mai frecvent de depunerile de grăsime, săpun, păr sau mici obiecte scăpate în scurgere.

Pasul 1. Identifică şi izolează problema

Dacă una dintre scurgeri este înfundată complet sau parţial, verifică în primă fază dacă mai există un alt blocaj la altă scurgere din locuinţă. In cazul în care doar una dintre scurgeri este înfundată, problema este locală si va trebui desfundată doar conducta de scurgere respectivă. In cazul in care două sau mai multe scurgeri sunt blocate, ai de-a face cel mai probabil cu un blocaj în coloana de apă sau cea de aerisire. Este important să identifici cu ce problemă te confrunţi, pentru a şti ce metodă de curăţare vei folosi şi mai ales dacă poţi interveni singur(ă).

Pasul 2. Soluţii şi unelte de care ai nevoie

In funcţie de complexitatea blocajului, poţi apela la o gamă diversă de unelte de uz casnic pe care le găseşti în comerţ sau în magazinele specializate de instalaţii. De la soluţiile concentrate solubile în apă fierbinte şi pompa-ventuză nelipsită în orice gospodărie, până la unelte semi-profesionale de desfundat cum ar fi mulineta manuală (sau “şarpele”) şi maşinile de curăţat electrice cu tambur.

Pasul 3. Acţionează

Primul impuls atunci când avem un blocaj în conducta de scurgere este sa apelăm la diverse soluţiile chimice concentrate, solubile în apă fierbinte, care dizolvă murdăria şi curăţă scurgerea. Aceaste soluţii sunt eficiente în întreţinerea conductelor, chiar dacă nu sunt foarte prietenoase cu mediul. Insă atunci când scurgerea este deja blocată, folosirea substantelor chimice nu este recomandată şi poate deveni un pericol. Nefiind destul de puternică să dizolve blocajul, în momentul în care vei folosi un şarpe sau o mulinetă manuală de desfundat, dopul de murdărie va rămâne îmbibat cu acea substanţă şi apare riscul producerii de arsuri.

De cele mai multe ori, o pompă-ventuză poate rezolva rapid problema cu care te confrunţi. Umple chiuveta sau cada care s-a înfundat cu apă şi astupă fanta de prea plin cu o cârpă. Cu mişcări scurte şi rapide, continuă să pompezi până când apa începe să curgă normal.

Dacă această metodă nu dă roade, va trebui probabil să demontezi racordul de scurgere pentru a-l curăţa. Vei avea nevoie de un cleşte universal pentru a deşuruba ventilul şi de un recipient pe care să-l poziţionezi sub chiuvetă pentru a evita ca apa să se verse pe podea. Curăţă şi inspectează toate garniturile şi racordul flexibil pentru a nu exista uzură avansată sau fisuri.

Dacă scurgerea este în continuare blocată, va trebui să treci la nivelul următor: mulineta manuală sau o maşină electrică de desfundat sunt o investiţie bună pe termen lung dacă pui în balanţă costul ridicat al intervenţiilor unui instalator profesionist. Cu o mulinetă manuală poţi curăţa simplu şi eficient ţevi de scurgere până la 40 mm avansând cablul direct pe conducta de scurgere, după îndepărtarea sifonului. Această unealtă, în variantă manuală sau electrică te va ajuta să faci faţă celor mai frecvente blocaje care pot apărea în gospodărie, fie că vorbim de un apartament la bloc sau de o casă.

In cazul în care ai de-a face cu un blocaj la scurgerea de la WC, există doua soluţii la îndemână. Prima este tot pompa-ventuză care în cele mai multe dintre cazuri reuşeşte să desfunde dopul de murdărie. Există însă şi un instrument de desfundat special pentru vasul de toaletă cu o rază de acţiune de până la 2 m, care nu zgârie porţelanul şi care se găseşte în majoritatea magazinelor de instalaţii.

Pasul 4. Intreţine şi evită neplăcerile

Evident că cea mai bună soluţie la probleme este întodeauna buna întreţinere a instalaţiei. Evită să arunci orice fel de obiecte şi reziduuri în chiuvetă, cadă sau toaletă (aţă dentară, păr, şerveţele sanitare, şervete de hârtie, etc ). Lasă să curgă apă fierbinte cel puţin 1 minut, o dată pe săptămână, chiar dacă nu foloseşti şi soluţii concentrate de curăţare.

Atunci când problema este mai complexă şi blocajul apare la nivelul coloanei principale de apă sau de aerisire, trebuie să ştii că uneltele de uz casnic nu pot face faţă şi cel mai probabil va trebui să apelezi la serviciile unei firme specializate în curăţarea canalizărilor. Profesioniştii din acest domeniu au în dotare pe lângă echipamente de curăţare a conductelor, şi o gama largă de echipamente de inspecţie video şi localizatoare cu care pot inspecta, localiza şi repara orice blocaj.