COLIERE DE STRÂNGERE SPECIALIZATE MARCA PANDUIT. SOLUȚII SIMPLE PENTRU APLICAȚII COMPLICATE

Colierele de strângere, cunoscute și sub numele de  „cravate” , fac parte din dotările de bază ale atelierelor. Orice operator de întreținere cunoaște bine avantajele acestui produs simplu. Sunt utilizate pentru organizarea cablurilor în tuburi și canale pentru cabluri, precum și pentru fixarea altor elemente ale instalațiilor, de exemplu a țevilor PCV. De asemenea, sunt un accesoriu util pentru montare (prin imobilizarea elementelor instalate). Sunt foarte utile și ca soluție temporară în caz de avarie sau reparație, datorită ușurinței în utilizare și demontare. În cele din urmă, colierele de strângere au devenit un element indispensabil al multor produse, precum aparate electrocasnice, radio-TV sau vehicule, în care sunt folosite pentru fixarea furtunurilor și cablurilor.

Coliere de strângere de la renumitul producător

Chiar și printre produse atât de simple și răspândite precum colierele de strângere, pot fi găsite produse de marcă, de o calitate excepțională. Cu alte cuvinte, articole care se deosebesc de cele ale concurenței prin caracteristici suplimentare, proiectate pentru soluții specifice, care se disting prin durabilitate. Acolo unde buna funcționare a mașinii sau confortul utilizatorilor depind de fixarea realizată cu ajutorul colierului, merită să apelăm la soluții profesionale cu funcționalitate extinsă.

Unul dintre producătorii de frunte de coliere de strângere profesionale este Panduit. Această firmă americană se axează, de peste 60 de ani, pe producția unor soluții inovatoare pentru domeniile electric, electronic și de telecomunicații. În continuare va prezentăm o trecere în revistă a colierelor de strângere de la acest producător.

Coliere de strângere profesionale

În primul rând, merită să acordăm atenție soluției denumite Dome-Top®. Este vorba de capul rotunjit folosit de Panduit, care apare în multe serii de coliere de strângere. Datorită formei acestuia, previne riscul de rănire a instalatorului sau a utilizatorului. De asemenea, previne deteriorarea izolației cablurilor din vecinătate în timpul tragerii cablurilor prin tubulaturi cu o mare densitate de umplere.

O soluție la fel de simplă o reprezintă colierele duble. Acestea permit, de exemplu, fixarea alături a conductelor sau ghidarea a două (sau mai multe) fascicule de cabluri cu păstrarea separării acestora.

Un exemplu de inovație fructuoasă poate fi seria Dome-Top® Barb Ty. Este vorba de aparent obișnuitele „cravate” din plastic, în care dintele de blocare a colierului este fabricat din metal. În acest mod, a fost crescută eficiența prinderii și a fost prelungită durata de viață a întregii îmbinări. În plus, acest tip de colier este neted pe ambele laturi pe întreaga lungime. Absența suprafeței dințate reduce riscul producerii unor deteriorări mecanice la locul contactului colierului, de exemplu, cu izolația cablurilor, lucru deosebit de important într-un mediu expus la vibrații. Aceste coliere sunt utilizate în domeniul feroviar și aeronautic.

Într-un scop cu totul diferit sunt folosite colierele care conțin particule de metal. Adaosul de metal în colierele realizate din material plastic este foarte important în domeniul farmaceutic, dar și în cel chimic sau alimentar. Dacă, din cauza unei deteriorări, colierul ajunge pe linia de producție, datorită conținutului de pilitură de metal, poate fi depistat în etapa de control al calității. Și aceste produse fac parte din oferta noastră.

Bineînțeles, într-o anumită aplicație pot fi utilizate și coliere realizate în întregime din metal. Acest lucru va fi chiar necesar în cazul locurilor de fixare expuse la factori care pot slăbi materialul. În catalogul TME se află produse extrem de durabile fabricate din oțel rezistent la acizi și inoxidabil, provenite din seria Pan-Steel®. Un alt domeniu în care folosirea colierelor de strângere clasice se poate dovedi problematică îl reprezintă spațiile cu temperatură ridicată. „Cravatele” clasice, fabricate, de exemplu, din nylon, se pot topi. De aceea, Panduit are în oferta sa coliere fabricate din materiale cu rezistență crescută la condiții termice dificile. Este vorba de produse fabricate din TEFZEL (fluoropolimer) și PEEK (polieteretercetona), care pot funcționa la următoarele temperaturi: între -60°C și 170°C respectiv între -60°C și 260°C.

După cum se știe, colierele de strângere sunt folosite adesea pentru ghidarea cablurilor în interiorul diferitelor echipamente. Acestea pot fi, de exemplu, o mașină de spălat sau un alt echipament supus în mod frecvent vibrațiilor. În acest caz, este necesară imobilizarea cablurilor instalate. Și de aceea, în catalogul nostru se află „cravate” cu fixare. În funcție de necesități, putem alege un colier cu inel (pentru trecerea unui șurub sau nit), precum și modele combinate cu un diblu de fixare. Cu ajutorul acestuia din urmă, colierul va fi fixat în orificiul carcasei.

Clești pentru coliere

Ultimul exemplu de produs s-a referit la situația în care colierele de strângere sunt utilizate pe scară largă (linie de producție). Legarea unui număr mare de „cravate” este o activitate istovitoare. Asigurarea unei strângeri puternice și tăierea excesului din colier sunt mai mult decât o muncă plictisitoare. Pe scară largă, este un adevărat efort, care implică și riscul de rănire. Pentru mecanici, lucrătorii din parcurile de utilaje și instalatori o unealtă necesară este un clește potrivit pentru colierele de cabluri. Panduit, prin intermediul TME, oferă câteva modele din această unealtă.

Primul tip îl reprezintă cleștii destinați colierelor din material plastic, al doilea include produse destinate fixărilor metalice. Ambele tipuri permit tragerea buclelor cu o forță reglabilă, iar apoi tăierea surplusului din colier. Acestea sunt însă unelte manuale, bazate pe acționarea unei manete – cu toate că ușurează cu mult munca operatorilor de întreținere sau a tehnicienilor, nu răspund așteptărilor montatorilor sau instalatorilor care efectuează zilnic mii de operațiuni de legare. De aceea, în oferta noastră puteți găsi și clești pneumatici pentru cabluri de la Panduit. Racordate la un sistem de presiune, după apăsarea trăgaciului efectuează în mod automat montarea repetată a colierului. Această repetabilitate este o caracteristică foarte căutată în cazul liniilor de producție (de exemplu, în fabricile de vehicule), pentru că echivalează cu o calitate constantă a produselor finale

www.tme.eu