STANLEY BLACK & DECKER, LIDER MONDIAL ÎN INDUSTRIA SCULELOR ELECTRICE 

Cu sediul central în SUA, Stanley Black & Decker oferă scule și soluții inovatoare și elemente esențiale pentru construcții, industrie și sectorul DIY,  fiind lider global în soluții industriale, sisteme de infrastructură pentru drumuri și poduri. 

Compania a fost înființată în 1843, de către Frederick T. Stanley, sub numele STANLEY Works, pentru ca în 1920 să fuzioneze cu STANLEY Rule and Level, înființată de Henry Stanley în 1857, și astfel a luat naștere faimoasa divizie de scule de mână din prezent.

De-a lungul anilor, Stanley a avut multiple premiere: primul capsator de birou (1914), primul brevet pentru o sculă electrică portabilă în 1916, invenția ferăstrăului circular cu braț radial (1923, de către Raymond DEWALT), prima ușa automată (1930), prima ruletă retractabilă Stanley (1931), prima mașină de găurit cu acumulator (1961).

Sunt compania numărul unu în lume, în industria sculelor, precum și în domeniul sistemelor de fixare /prindere și al zonei de grădină, cu  scule și utilaje electrice/termice prin mărcile MTD, Cabcadet, Dewalt.

Stanley Black & Decker activează pe piață de 150 de ani, are peste 40,000 de parteneri și peste 60,000 de angajați la nivel mondial, fiind prezenți în peste 175 de țări. 

Interviu cu Ghenadie Tampiza, Country Manager RO, BG, MK, UA, CIS  & Mongolia la Stanley Black & Decker.

Easy Engineering: Care sunt domeniile principale de activitate ale companiei?

Ghenadie Tampiza: Domeniile în care activăm sunt producerea și comercializarea uneltelor de mână,  a sculelor electrice profesionale și a accesoriilor aferente acestora, scule și utilaje electrice pentru grădină, prin   mărcile: DeWalt, Stanley, Black & Decker, Facom, Craftsman, Lenox, Irwin, Bostitch, MTD, Cab Cadet.

E.E: Care sunt noutățile în materie de produse noi?

G.T: Inovația stă la baza culturii companiei noastre și considerăm că este cheia viitorului, esențială în evoluția noastră și a produselor noastre. Valorificăm resurse interne și, astfel încât să aducem noi și noi produse, din ce în ce mai performante și mai adaptate în toate domeniile.

În materie de noutăți, ne mândrim cu o medie de trei produse noi lansate în fiecare lună, pe gamele noastre. Pe parcursul acestei veri, compania a introdus pe piață, în gama DeWalt, produse noi că: Atomic Compac Series Line (scule de mana care sporesc eficienta de lucru), Biodegrable Chainsaw Oil (primul ulei biodegradabil pentru drujba, ajută la maximizarea duratei de viață a sculei, iar în același timp contribuie la reducerea poluării mediului), High Torque Impact Wrench (noua cheie dinamometrica de 20V),  Magnetic Drill Press with Flexvolt Advantage (noua bormașină magnetică fără fir, cu tehnologia Flexvolt), 

DEWALT POWERSTACK™ 20V Max* Compact Battery (bateria compactă DEWALT POWERSTACK™ 20V MAX* a fost desemnată că finalist în cadrul Fast Company’s Innovation by Design 2022), DEWALT 20V MAX* 3×360 Green Line Laser (laserul cu lumina verde care oferă vizibilitate și are o rază lungă de acțiune în condiții cu lumina solară excesivă).

Când vorbim despre Stanley, produsele-vedetă au fost: Stanley Fatmax Pro-Stack Bundle Expansion (noul sistem de depozitare și stivuire, compatibil cu Stanley TSTAK, sistemul nostru anterior de stocare), Stanley Fatmax V20 51cm SELF-PROPELLED MOWER (Mașină de tuns iarba cu autopropulsie, a cărei baterie poate fi utilizată la toate uneltele din gama V20), Stanley Drawers (sertarele Stanley, detașabile, care oferă acces ușor și organizare maximă), STANLEY® CUSHION GRIP® SCREWDRIVERS- 31 SKUs (setul cu 31 de șurubelnițe, cu mânere bimateriale și trilobulare, perfect pentru aplicațiile repetitive).

În gama Black & Decker, produsele-vedetă au fost: Multipurpose Steam Cleaning System (sistemul multifuncțional de curățare cu abur, care cuprinde mop cu abur multifuncțional, extensie de podea, mop cu abur din microfibră, mop pivotant mic, mop pivotant cu abur mic din microfibră, adaptor pentru accesorii, perie mica de nailon, perie pentru grătar metalic, perie pentru chituri, racleta pentru ferestre și geanta de accesorii), Pet Hair Remover (dispozitivul de îndepărtare a parului de animale de companie), Cocktail Maker bev (aparatul de preparare a cocktail-urilor artizanale), Kitchen Wand (primul instrument cu funcții multiple, fară fir).

E.E: Care sunt gamele de produse comercializate?

G.T: Încă de la înființare, compania noastră a investit permanenta în cercetare în căutarea de soluții pentru cât mai multe domenii. De la scule de mână, până la scule electrice, unelte  și utilaje de grădină și soluții industriale suntem prezenți peste tot. 

De la profesioniștii cu experiență și până la utilizatorii casnici, oamenii din întreaga lume folosesc cu încredere produsele noastre. Mărci precum DeWalt, Stanley,  StanleyFatMax, Black + Decker, Lenox, Irwin , Facom, Bostich, se întâlnesc atât în șantiere, cât și în casele oamenilor.

Produsele noastre din domeniul sculelor electrice pentru grădinărit,  și al utilajelor pentru gazon și gradina sunt într-adevăr uluitoare (iar progresul în acest sens este constant, dat de produsele de ultima ora la care se lucrează neîncetat)

În ceea ce privește zona industriala, elementele noastre de fixare  sunt utilizate în domenii diverse că industria auto, a aeronavelor, și a electronicelor, soluții de infrastructură pentru demolări, ancorare subacvatică, reparații electrice, întreținere a cailor ferate.

E.E: În ce stadiu se află piața în care activați, la momentul actual?

G.T: Piața sculelor de mână și electrice profesională și cele (DIY) /hobby este în creștere și este o piață interesanta cu o evoluție destul de mare în ultimul deceniu. Pe piață locală au intrat multe mărci, profesionale dar și multe ”no name”, cele din urmă având oricum succes în rândul utilizatorilor finali prin oferirea uni preț foarte atractiv dar o calitate mai redusă a produselor. În ultimii trei ani am observat o tendință ascendentă a cererii pentru produsele cu un brand puternic în spate, produse profesionale. Anul acesta piață a demonstrat o încetinire în cerere, că rezultat al actualului context socio-economic, plus situația macroeconomică fragilă, războiul din Ucraina, incertitudini toate au un efect negativ pentru business. Dar avem și tari cu un trend pozitiv, precum Bulgaria  sau țările din Balcanii de Vest, Slovenia, Croația, Serbia, care a avut o încetinire în primul trimestru 2022, urmând că să recupereze și să intre într-un trend pozitiv în următoarele două trimestre ajungând la o puternică creștere de două cifre. Același trend îl observăm în țările din Asia Centrală precum Kazahstan și Uzbekistan unde avem o puternică creștere organică datorită unei piețe în creștere, sectoare în dezvoltare precum minerit, construcții, și cele de extracția hidrocarbulrilor (Oil & Gas). 

E.E: Ce ne puteți spune despre tendințele pieței?

G.T: La modul general se așteaptă o creștere substanțială în următorii ani, datorită progreselor tot mai mari ale tehnologiei. Creșterea cererii pentru unelte electrice fără fir (brushless) stimulează dezvoltarea pieței. Design-urile inovatoare, combinate cu eficiența sporită în funcționare, contribuie la creșterea pieței de scule electrice în special. 

E.E: Care sunt cele mai inovatoare produse comercializate?

G.T: La capitolul celor mai inovatoare produse, ne mândrim în primul rând cu POWERSTACK 5Ah, bateria cea mai puternică și eficiența, cu durată de viață cea mai mare din clasa sa. 

Puterea mai mare duce la o mai mare viteză de aplicare, bateriile POWERSTACK nu se supraîncălzesc și se pot descarcă complet, datorită celulelor plate care disipează căldura infinit mai bine decât cele cilindrice. Mai puțină acumulare de căldură înseamnă mai puține opriri din lucru și, deci, mai puțin timp de nefuncționare. De asemenea, ele oferă mai multă putere, menținând atât o tensiune mai mare, cât și un curent mai mare sub sarcină. Bateriile POWERSTACK sunt compatibile cu toate sculele și încărcătoarele XR de 18V, ceea ce înseamnă că nu este nevoie de un sistem nou pentru a profita de tehnologia POWERSTACK.

Balck and Decker Reviva, este prima gama  sustenabila din lumea sculelor electrice, carcasa fiecărei scule este fabricată din material reciclat  50%. Cu stilul de viață din ce în ce mai pragmatic, cu focus pe ecologie, știm că clienții noștri caută soluții mai durabile pentru casa lor. BLACK+DECKER se angajează să construiască un viitor mai durabil, iar introducerea gamei Reviva este un pas major în acest sens.

Estimăm că în următorii trei ani, gama Reviva va reutiliza peste 10 milioane de sticle de plastic de unică folosință, colectate inclusiv din oceane pentru un mediu mai curat și sustenabil.

Dewalt  bateriile noi Powerstack… in pas cu dezvoltarea noilor tehnologii

Bateria compactă DEWALT POWERSTACK™ de 18 V folosește tehnologia revoluționară a celulelor de baterie tip pouch stivuite pentru a o face cea mai puternică și cea mai ușoară baterie a noastră. Având o durată de viață, în funcție de ciclurile de încărcare, de 2 ori mai lungă față de bateriile compacte DEWALT de 2 Ah (DCB183), această inovație de succes va duce la progresul industriei.

Pe de alta parte, în gamă Stanley, unul dintre produsele care s-au remarcat este STANLEY CONTROL-LOCK TAPE MEASURE. Vorbim despre o nouă gamă de rulete, proiectate pentru a se potrivi perfect pe mână, cu posibilitatea de a frână cu degetul, oferind control total de la extensie și până la retragere, și de a măsură fără ajutor suplimentar pe lungimi de mai bine de 3 m (la o ruletă de 8 m).  

De asemenea, venim și în întâmpinarea consumătorilor DIY, prin sistemul de baterii POWERCONNECT de 18V Black & Decker, compatibil cu întreagă gamă de litiu-ion de 18V. Fie că vorbim de DIY, grădină sau curățenia casei, acest sistem poate fi aplicat inclusiv la unele din sculele electrice din gamă Black & Decker, de la burghie și șlefuitoare, până la aspiratoare și echipamente de grădină.

E.E: Ce estimări aveți pentru restul anului 2022?

G.T: Evoluția pieței în domeniul sculelor electrice,  profesionale și DIY  în ultimii trei ani a avut o creștere de două cifre puternic procentuale, constant în regiunea statelor Balcanice de care mă ocup.

Este o regiune foarte complexă, un cluster de țări diferite după limbă, cultură și dezvoltare economică, dar în același timp foarte interesantă din perspectivă dezvoltării. 

Revenind la dinamică pieței și cifre, în decembrie 2018 am preluat managementul companiei în România, închizând anul cu o cifră de afaceri circa 10MIL $,  în 2021 cifră de afaceri a ajuns la am închis circa 31M$.  O perioadă cu un trend economic pozitiv, piață a avut o creștere în toate sectoarele. Perioada pandemiei s-a remarcat  printr-o dinamică interesantă, la începutul căreia s-a înregistrat o scădere, lunile martie – aprilie, iar din luna mai s-a înregistrat o puternică creștere a cererii, de menționat și sectorul DIY care a avut o creștere considerabilă datorită faptului că mulți s-au focusat în perioada de pandemiei pe renovarea  și amenajarea locuitelor și a grădinilor. 

În Bulgaria am avut o creștere dublă față de aceeași perioadă a anului trecut și o creștere de două cifre procentuale,  în regiunea statelor balcanice de Vest: Slovenia, Croația, Serbia, Macedonia și Muntenegru.

Estimările vânzărilor de scule electrice pentru anul  2022 în regiunea gestionată de mine sunt cu aproximativ 8-12% mai mari față de 2021 situația macroeconomică, ratat inflație la limite maxime, creșterea costurilor  toate au un impact iar  traiectoria este descendentă..

În portofoliul de management, din luna iunie a acestui an s-au mai adăugat câteva țări noi pentru mine:  Ucraina, Rep. Moldova și țările din  Cuaucazul de Sud (Armenia, Azerbaijan, Georgia), țările din Asia Centrală cu focus în Kazakhstan și Uzbekistan și Mongolia care reprezintă o nouă provocare. O regiune destul de vastă, cu o cultură bogată, economie în dezvoltare și climat de business foarte divers și specific, dar prin curiozitate, perseverență, determinare  și o echipă puternică care împărtășește aceleași valori se pot atinge obiectivele și rezulte puternice“ explică Ghenadie Tampiza, Country Manager RO, BG, MK, UA, CIS  & Mongolia

În acest moment compania este într-un proces de integrare a partenerilor și a echipei regionale din CEE – Central Eastern Europe. E o perioadă în care se trasează planul pentru anul 2023 și următori ani. 

Estimez o creștere de a cifrei de afaceri în aceste regiuni îndepărtate, prin acțiuni concrete și prin consolidarea parteneriatelor strategice cu distribuitorii noștri dar și prin investiții pe plan local, în special în resurse umane, digitalizarea proceselor un aspect important în orice activitate. Ne propunem o prezenta cât mai mare și o abordare mai apropiata a utilizatorului final, astfel încât să oferim soluții pentru orice provocare și necesitate, într-o piață în care  domeniul construcțiilor, cel industrial și sectorul resurselor minerale sunt în dezvoltare. Sunt piețe în proces de modernizare și diversificare în economie, cu tendințe de creștere în sectorul privat. 

Operațiunile din Ucraina nu sunt oprite, partenerii locali activează chiar și în această perioadă cumplită de război. Pentru România observăm o încetinire, sunt multe proiecte, licitații „on hold” o perioadă plină de incertitudini, lucrăm asupra plănui operațional 2023, trimestrul IV vă fi unul important pentru noi avem multe proiecte în derulare, cu o echipa bine structurată, acțiuni bine întreprinse și un management eficient  vor duce la închiderea acestui an cu o marjă operațională în creștere.

https://www.stanleyblackanddecker.com/