Ciprian Rotaru, Lavinia Oancea

Grupul Bosch va deschide în 2013 două noi unităţi de producţie în România şi va investi până la sfârşitul anului 120 de milioane de euro în fabricile din Blaj şi Cluj. În data de 8 iunie a acestui an Bosch va inaugura oficial fabrica din Blaj şi va demara producţia. Începerea producţiei pentru centrul din Cluj este planificată pentru trimestrul al patrulea. Bosch şi-a propus ca până la sfârşitul anului să angajeze peste 600 de persoane în cele două centre de producţie.

Bosch a obţinut în România vânzări în valoare de 180 de milioane de euro în anul 2012, ceea ce reprezintă o scădere cu 4,5 procente faţă de anul 2011. Motivul principal este contextul economic general. „Suntem mulţumiţi de evoluţia pe care compania a înregistrat-o în 2012 în România. Acesta este motivul pentru care dorim să ne extindem pe piaţa din România şi să continuăm să investim aici”, a declarat Brigitte Eble, reprezentanta Grupului Bosch în România.

La începutul anului 2013 compania, lider în furnizarea de tehnologii şi servicii, avea în România 1.400 de angajaţi. Dezvoltarea activităţilor locale de producţie va contribui însă la creşterea acestui număr până la finalul anului 2013, astfel că Bosch va ajunge la peste 2.000 de angajaţi.

Inovaţiile Bosch din domeniul sculelor electrice au asigurat creşterea volumului de vânzări în România. Condiţiile dificile de piaţă din anul 2012 au continuat şi în acest an în segmentul sculelor electrice, totuşi volumul de vânzări s-a menţinut constant faţă de anul precedent. Bosch a reuşit să îşi păstreze poziţia pe piaţa din România şi datorită inovaţiilor şi a gamei ample de produse. În 2012, circa 40 de procente din volumul de vânzări au fost obţinute cu produse inovatoare lansate pe piaţă de cel mult doi ani, în special în domeniul sculelor cu acumulatori pe baza tehnologiei Litiu-Ion.

Evoluţia economică internaţională a Grupului Bosch în perioada 2012-2013

În anul fiscal 2012 vânzările Grupului Bosch la nivel mondial au crescut cu 1,9 procente, ajungând la 52,5 miliarde de euro. Ţinând cont de evoluţia companiei din anul precedent, numărul angajaţilor Bosch a crescut uşor, cu 3.400 de persoane, astfel că în prezent compania are 305.900 de angajaţi. Grupul Bosch a alocat în 2012 circa 8 miliarde de euro pentru investiţii: 4,8 miliarde de euro pentru cercetare şi dezvoltare şi 3,2 miliarde de euro pentru investiţiile în active fixe. Bosch se aşteaptă la o creştere de două până la patru procente a volumului de vânzări pentru acest an. În 2012 au fost luate măsuri pentru creşterea veniturilor, iar activităţile menite să limiteze costurile fixe, investiţiile şi achiziţiile vor continua şi în acest an.

O nouă fabrică de componente auto în Cluj

Grupul Bosch va inaugura în Cluj-Napoca un nou centru de producţie pentru fabricarea şi dezvoltarea de unităţi electronice de comandă pentru autovehicule. Până la sfârşitul anului 2013 sunt prevăzute investiţii de 77 de milioane de euro. Bosch va construi pe o suprafaţă totală de circa 38.000 de metri pătraţi. În cadrul fabricii din Cluj-Napoca, vor lucra până la sfârşitul anului peste 300 de angajaţi în domeniul producţiei şi dezvoltării. Peste jumătate dintre aceştia au fost deja angajaţi şi efectuează în prezent un stagiu de pregătire în unul din centrele Bosch din afara ţării.

300 de noi locuri de muncă în Blaj

Fabrica din Blaj a fost extinsă semnificativ, iar lucrările aferente şi investiţiile în utilajele de producţie au însumat circa 50 de milioane de euro. Începând cu luna iunie a anului 2013, la Blaj vor fi fabricaţi senzori de turaţie pentru sistemele de control al şasiului, dedicaţi

industriei auto. Rolul acestor senzori este de a transmite către sistemul electronic de bord informaţii legate, de exemplu, de viteza de rotaţie a roţii, informaţii esenţiale pentru buna funcţionare a

sistemelor de asistare, cum ar fi ABS şi ESP. Pe o suprafaţă de 50.000 de metri pătraţi vor fi create până la sfârşitul anului 2013 circa 300 de noi locuri de muncă, numărul angajaţilor Bosch de la Blaj ajungând în total la 900. Divizia Drive and Control din cadrul Bosch, cunoscută şi ca Bosch Rexroth, a produs aici până în prezent tehnologie liniară folosită în ingineria mecanică. La începutul anului 2013 în cadrul fabricii din Blaj activau circa 570 de persoane.

Interviu Mircea Georgescu – Director Regional de Vânzări, Divizia de Scule Electrice

Easy Engineering: Cum a fost evenimentul anul acesta comparativ cu anul trecut?

Mircea Georgescu: Este mult mai interesant din punct de vedere al conţinutului, comparativ cu anul trecut.

Easy Engineering: Ce ne puteţi spune despre inovaţiile Bosch?

Mircea Georgescu: Există multe inovaţii interesante. Aici au fost prezentate trei, dintre care una a fost noul robot de tuns gazonul, care reprezintă o premieră pentru piaţa din România din punct de vedere a tehnologiei şi a modului de operare. O altă premieră este şurubelniţa electrică, o unealtă deosebit de practică pentru toţi utilizatorii. În ceea ce priveşte noile tehnologii, aplicaţie pentru smartphone este la fel de inovatoare, foarte practică şi cu adevărat utilă celor cărora li se adresează.

Easy Engineering: În ce stadiu se află piaţa construcţiilor la momentul actual?

Mircea Georgescu: Anul 2013, comparativ cu 2012 – un an plin de turbulenţe, atât climaterice cât şi politice, estimările pentru 2013 erau că anul acesta va fi stabil, iar utilizatorii se vor regrupa. Din păcate, după primele 4 luni nu aş putea spune că lucrul acesta se întâmplă practic. Principala problemă pare să fie lipsa de finanţare. Sunt foarte multe companii care ar putea intra pe piaţă, foarte multe lucrări care ar putea fii demarate, dar se amâna. Există foarte multe cereri de oferte care nu sunt onorate din cauza faptului că nu există o finanţare sigură.

About The Author