SERVICIILE PROFESIONALE SKF DE RECONDIȚIONARE A RULMENȚILOR CONTRIBUIE LA PRELUNGIREA DURATEI DE VIAȚĂ A ACESTORA

Deteriorarea rulmenților este inevitabilă, dat fiind faptul că utilajele și echipamentele funcționează în general în medii extrem de dure. În plus față de uzură, coroziune, indentări și microfisuri, există și condiții speciale ale aplicațiilor industriale, cum ar fi contaminarea sau contactul sporadic metal-metal în zona de contact pe calea de rulare, fenomen care poate provoca deteriorarea rulmenților. În consecință, durata de viață a rulmentului este adesea mai scurtă decât durata de viață calculată. Defecțiunile de la nivelul rulmenților pot cauza defectarea mașinilor. Opririle neplanificate și în consecință întreruperea producției pentru a efectua înlocuiri sau reparații au implicații costisitoare din punct de vedere al timpului, resurselor, întreținere și piese de schimb ale utilajelor.

Prin urmare, obiectivul este prelungirea duratei de viață a rulmentului, iar SKF, în calitate de lider global al pieței și specialist în tehnologia rotativă, dispune de soluția ideală în acest sens. Recomandăm implementarea unui proces  controlat de recondiționare înainte de apariția oricăror daune majore sau defecțiuni ale rulmentului. Analiza cost-beneficiu evidențiază faptul că recondiționarea rulmentului poate aduce economii semnificative de costuri, în funcție de dimensiunea rulmentului, complexitatea, starea și prețul acestuia. Abordarea recondiționării poate prelungi substanțial durata de viață a rulmentului, ceea ce va spori durata de funcționare și disponibilitatea utilajului, va reduce costurile de întreținere și timpul de livrare. În concluzie, clienții vor beneficia de o fiabilitate generală îmbunătățită a activelor (utilajelor) și, în cele din urmă, de costuri totale reduse ale ciclului de viață. 

Există în acest sens și beneficii pentru mediu. În funcție de amploarea operației de recondiționare necesară, este nevoie de până la 90% mai puțină energie pentru a recondiționa un rulment în loc de a fabrica unul nou. În plus, serviciile de recondiționare SKF contribuie la reducerea impactului asupra mediului prin curățarea responsabilă a rulmenților și manipularea eficientă a deșeurilor. Având în vedere aceste multiple beneficii, argumentul pentru a opta pentru recondiționare este extrem de puternic.

Serviciul de recondiționare a rulmenților SKF este susținut de noul standard propriu de fabricare a rulmenților, incluzând procese, echipamente, asigurarea calității, cunoștințe specifice și competențe.  Suntem capabili să refacem o serie de rulmenți diferiți, inclusiv rulmenți de dimensiuni mari , rulmenți CARB, rulmenți cu role butoi  sau rulmenți de sprijin și rotire. Serviciile noastre de recondiționare a rulmenților industriali se extind asupra tuturor mărcilor majore utilizate în principal in următoarele segmente industriale: Metale, Minerit, Prelucrarea mineralelor și Ciment, Energie regenerabilă și tradițională, Celuloză și hârtie și Exploatare marină.

Pentru a obține un echilibru optim între o durată lungă de viață și costuri de operare reduse, trebuie luați în considerare doi factori critici: gravitatea daunelor produse rulmentului pentru a determina dacă este posibilă recondiționarea și momentul la care se face înlocuirea rulmentului în utilaj în vederea recondiționării. Analiști cu experiență în serviciile profesionale de recondiționare a rulmenților SKF evaluează rulmenții clienților și definesc care proces de recondiționare va fi cel mai eficient pentru restaurarea rulmenților în vederea asigurării compatibilității cu cerințele aplicației. Toate centrele noastre de recondiționare la nivel mondial dispun de echipe bine pregătite, cu competențe speciale.

Prin procesele de refabricare SKF, se refac suprafețele funcționale relevante, inclusiv, dacă este necesar, se înlocuiesc componente ale acestora.

SKF oferă, de asemenea, o serie de servicii cu valoare adăugată pentru a ajuta clienții să profite de toate beneficiile programului personalizat de recondiționare. Experiența noastră în ceea ce privește întreținerea predictivă va ajuta la prevenția daunelor recurente, asigurându-ne că clienții noștri cunosc în permanență starea mașinilor de care dispun. În plus, serviciul SKF Root Cause Failure Analysis [analiza cauzelor primare a defecțiunii]  poate furniza un set de cauze și efecte, precum și un plan cuprinzător de acțiuni corective pentru a preveni reapariția daunelor.

Reducerea costul total aferent proprietății (Total Cost of Ownership – TCO) al echipamentelor rotative, pe o perioadă convenită, este sau ar trebui să fie obiectivul general pentru a asigura rentabilitatea unei operațiuni.  Economiile sunt obținute prin disponibilitatea sporită a utilajului, precum și din reducerea cheltuielilor de capital prin prelungirea duratei de viață a componentelor și a utilajului, optimizarea stocului de piese de schimb și minimizarea producerii de deșeuri. 

SKF ROMÂNIA

Elena Botezatu, Marketing Communication Business Partner EMEA

Tel.: +40 799 200 630,

E-mail: elena.botezatu@skf.com