Atlas Copco – Noua instalatie mobila pentru foraj

Atlas Copco a lansat un noua instalaţie mobilă pentru realizarea forajelor în mine, denumită generic „Easer” care poate executa lucrări de foraj cu un diametru al găurii pornind de la 750 până la 1.200 mm.

Încă de la introducerea acestuia, la mijlocul anilor `60, tehnica pentru foraj a fost considerată cea mai sigură şi mai productivă operaţiune. Utilajele convenţionale pentru foraj necesită, de obicei, o platformă de beton prinsă jos cu şuruburi pentru a menţine maşina stabilă în timpul operaţiunii. Astfel, din toată operaţiunea de instalare, timpul total de forare ajunge la 50%.

Cererea crescută pentru un dspozitiv mobil şi versatil, proiectat special pentru acest fel de operaţiuni a condus la dezvoltarea modelului „Easer”. Utilajul poate produce găuri de deschidere cu un diametru de maxim 750 mm şi cu o adâncime de până la 60 m. Toate echipamentele necesare operării sunt integrate, cu excepţia tijelor, nefiind necesară o pregătire în prealabilă a terenului.

„Misiune noastră de dezvoltare a utilajului Easer a fost de a accelera această operaţiune”, spune Johnny Lyly, Product Manager la Atlas Copco. „Timpul total pentru forarea uunei găuri de 40 m, de la instalare până la final, nu depăşeşte 30 de ore, iar dezinstalarea se face într-o oră”.

Cu „Easer” se pot realiza aceleaşi operaţiuni comparativ cu instalaţiile convenţionale de forare. Numele de Easer este derivat expresiei „a uşura”, cu sensul de a scoate sau de a elibera presiunea. Instalaţia va fi lansată în anul 2014.

Achiziţii recente:

Synatec

Compania are sediul lângă Stuttgart, Germania. Oferă produse şi soluţii pentru îmbunătăţirea flexibilităţii şi calităţii operaţiunilor la locul de muncă, de orientare a operatorului, precum şi de colectare şi analiza datelor. Compania furnizează soluţii de îmbunătăţire a calităţii industriei automobilelor. Afacerile achiziţionate fac acum parte din Atlas Copco MVI şi Assembly Aysems, zona de tehnici industriale. Atlas Copco a anunţat în luna septembrie a acestui an că a fost de acord să cumpere Synatec.

Tantec

Compania a fost fondată în anul 1988 şi este specializată în dispozitivele de pretensionare a şuruburilor hidraulice. Uneltele sunt utilizate în asamblarea echipamentelor grele şi sunt vândute la nivel global, iar principalele segmente sunt cele industriile petroliere, gaze, minerit şi energie, inclusiv cea eoliană.

PneumaticHoldings Inc

Atlas Copco a achiziţionat compania PneumaticHoldings Inc, un furnizor american de unelte pneumatice de construcţii. Pneumatic Holdings, cu sediul în Santa Fe Springs, California, produce unelte uşoare, inclusiv picamere sau ciocane rotopercutoare.

Companie turcă de compresoare

Dost Kompresor ve Endustri Makinalari IMAL ve Bakim ve Ticaret AS, un distribuitor şi furnizor de servicii de compresoare şi echipamente aferente cu sediul în Turcia. „Această achiziţie ne va mări prezenţa pe o piaţă tot mai mare, cea a Turciei”, declară Stephan Kuhn, President of Atlas Copco’s Compressor Technique.

 

Autor: Silviu Mustățea