Atlas Copco a lansat cu ocazia expoziţiei Bauma 2013 cinci noi produse importante, dedicate industriei subterane şi aplicaţiilor miniere. Gama instalaţiilor de foraj subterane Boomer E dispune acum de noul sistem COP 4038, unul dintre cele mai rapide şi eficiente sisteme de forare în piatră. Instalaţia dispune, de asemenea, şi de un nou sistem de control dar şi de o nouă versiune a software-ului „Sistem de Management Subteran”, având acum o interfaţă îmbunătăţită care duce planificarea şi evaluarea la un nou nivel, din punct de vedere al performanţei şi eficienţei. O altă lansare a fost noul sistem inteligent de forare fără apă, ce oferă utilizatorilor posibilitatea de a executa operaţiuni de forare fără ajutorul apei.

COP 4038

Gama Boomer E poate fii echipată acum cu unul dintre cele mai puternice şi mai rapide echipamente de forare în piatră – COP 4038. Acesta este cu până la 30% mai rapid comparativ cu echipamente din clasa sa, fiind optimizat pentru condiţii grele de lucru. Echipamentul vine împreună cu un acord de service denumit „COP Care Pro”. Se poate folosi pentru lucrări de foraj de dimensiuni care pornesc de la 43 până la 64 mm. Foloseşte o tehnologie specială, cu frecvenţă înaltă, împreună cu un sistem eficient de dublă amortizare, absorbind astfel undele de şoc reflex, rezultând un foraj mai rapid dar fără uzură crescută a instalaţiei.

Gama COP 1800+

Echipamentul oferă practic aceleaşi performanţe ca şi predecesorul său, COP 1800 varianta standard, în plus acesta fiind optimizat astfel încât intervalele de întreţinere au fost crescute cu până la 50%, conform statisticilor producătorului. Lucrul acesta aduce economii utilizatorilor la operarea utilajului, îi creşte disponibilitatea şi scade cheltuielile cu întreţinerea. De asemenea, înseamnă şi o reducere a costurilor cu piesele de schimb ori riscurile de siguranţă, atunci când se derulează lucrările de întreţinere. COP 1800+ este un echipament conceput într-un stil prietenos cu mediul datorită necesităţii reduse de piese de schimb.

Utilajele din gama Boomer au fost dotate şi cu un nou sistem de control, cu o interfaţă intuitivă, un ecran tactil extins de 15 inch, două manete multifuncţionale în loc de patru şi cu „Underground Manager” – ultima versiune a software-ului pentru instalaţii de foraj.

Nou sistem de control

Sistemul de control a fost conceput astfel încât să fie intuitiv şi uşor de folosit de către toţi utilizatorii. Toate funcţiile au fost grupate în nouă grupuri, care se află într-o singură structură, permiţând o navigare uşoară a sistemului. Împreună cu noul display tactil, operaţiunile devin mai rapide iar timpul de instruire a noilor operatori se reduce considerabil. „Utilajul Boomer, dotat cu noul sistem de control al instalaţiei, are o interfaţă îmbunătăţită şi un ecran mai uşor de utilizat. Se poate lucra mult mai rapid comparativ cu predecesorul său. Totul funcţionează mult mai uşor, astfel se creează şi un mediu de lucru mult mai sigur” declară Göran Manell, Site Manager Rock Excavation NCC.

Noul sistem include şi două manete de comandă multifuncţionale, dotate cu butoane pentru funcţiile primare de foraj, grupate în partea de sus. Aceste manete permit operatorilor să se concentreze asupra forajului şi nu asupra căutării funcţiilor pe tastatură sau display.

„Manager Subteran”

Cererile la nivel mondial pentru programe speciale în domeniul planificării subterane sunt în creştere, fapt ce a determinat crearea unui nou software denumit „Underground Manager”, în traducere „Manager Subteran”, pentru planificare şi evaluare. Acesta oferă un suport pentru toate tipurile de utilaje pentru subteran produse de Atlas Copco. Are o interfaţă nouă, modernă şi uşor de folosit. Software-ul deţine funcţii interesante şi totodată utile precum: o funcţie pentru dezvoltarea planului de forare, vizualizarea 3D a tunelelor şi o funcţie îmbunătăţită de înregistrare şi raportare.

Sistem de forare fără apă

Un nou sistem de forare fără apă este acum disponibil pentru Boomer XE3 C. Pentru prima dată, Atlas Copco produce o instalaţie de foraj cu trei braţe care funcţionează în integralitate fără apă. Sistemul foloseşte aerul comprimat şi o duză pentru aspiraţie în jurul garniturii de forare pentru a aspira praful rezultat. Furtunul de aspirare transmite apoi praful către un filtru amplasat pe un recipient închis. Este ideal pentru operaţiunile unde apa este insuficientă sau unde utilizarea apei nu este posibilă datorită naturii rocilor ori a temperaturilor.