Concept of energy storage system. Renewable energy - photovoltaics, wind turbines and Li-ion battery container in fresh nature. 3d rendering.

SISTEME DE STOCARE A ENERGIEI CU ZENON

Profitați de o soluție energetică independentă de furnizor și valorificați beneficiile stocării energiei în baterii la orice scară, de la aplicații rezidențiale până la cele de utilitate publică. Platforma software zenon vă ajută să controlați, să monitorizați și să optimizați funcționarea sistemului, precum și să vă interconectați activele cu alte entități din mediul smart grid.

Ce pot face pentru dumneavoastră soluțiile de stocare a energiei

În era tranziției către o rețea inteligentă, utilizarea tehnologiilor de stocare a energiei joacă un rol din ce în ce mai important. Surplusul de energie poate fi stocat și eliberat în mod dinamic în locuri definite în cadrul unei rețele electrice. Acest lucru permite utilizarea economică a energiei în anumite segmente de rețea și chiar funcționarea autosuficientă a microrețelelor. În plus, sistemele de stocare a energiei în baterii (BESS) pot contribui la stabilizarea rețelei și pot compensa – prin încărcare și descărcare selectivă – alimentarea volatilă din surse regenerabile, cum ar fi energia solară fotovoltaică (PV) sau eoliană.

BESS permite o mai bună utilizare a energiei, o mai bună calitate a energiei și o mai bună exploatare a activelor aferente. Puteți urmări noi modele de afaceri și servicii pe baza BESS. Exploatarea sigură și economică a activelor de stocare a energiei reprezintă în prezent o preocupare majoră pentru operatorii, investitorii și clienții din toate segmentele unui ecosistem de rețele industriale.

Platforma software zenon constituie o bază solidă pentru operarea BESS. Diferitele funcții și șabloane vă permit să configurați rapid și ușor controlul, monitorizarea și raportarea, cu o interacțiune excelentă cu orice alt sistem din ecosistemul energetic al secolului XXI. Iată cum puteți utiliza zenon pentru a exploata în mod optim BESS.

Construiți-vă o soluție independentă dintr-un set bogat de funcții

zenon este utilizat pentru diverse aplicații în interiorul și în jurul instalațiilor BESS:

  • Achiziționarea datelor de proces și vizualizarea în timp real prin intermediul unei interfețe HMI
  • Analiză și raportare a sistemului
  • Gateway de date către sistemele de utilități și sistemele bazate pe cloud
  • Monitorizarea și controlul echipamentelor “Balance of Plant” (BoP)

Caracteristici și beneficii cheie:

  • Monitorizarea în timp real a bancurilor de baterii, șirurilor și modulelor de baterii
    • Indicatori cheie de performanță (KPI) și tablouri de bord în timp real cu elemente precum starea de încărcare (SoC), starea de sănătate (SoH) și adâncimea de descărcare (DoD)
    • Conectivitate independentă de furnizor la sistemele de gestionare a bateriilor (BMS) și la sistemele de conversie a energiei (PCS)
    • Suport pentru IEEE 1547 și SunSpec
    • Integrare fără probleme a componentelor BoP – peste 300 de protocoale acceptate
    • Gateway de protocol industrial pentru interconectarea cu sisteme terțe (DNP3, IEC 60870, ICCP, OPC-UA și multe altele)
    • Procesare structurată a alarmelor
    • Urmărirea secvenței de urmărire a evenimentelor (SoE)
    • Istoric integrat pentru arhive de date pe termen lung
    • Raportare și analiză dinamică
    • Logică soft programabilă (IEC 61131-3)
    • Notificare mobilă a evenimentelor (e-mail, SMS, VoIP)
    • Control al accesului bazat pe roluri
    • Gateway pentru  IoT. pentru integrarea în cloud
    • Serviciu de vizualizare web HTML 5

Ce oferă zenon:

  • Cea mai înaltă performanță și scalabilitate, pentru soluții locale BESS, centre de control și soluții bazate pe cloud
    • Independență hardware și conformitate cu orice tehnologie de baterii, sisteme de gestionare a bateriilor și modele de invertoare
    • Gestionarea eficientă a operațiunilor, prin intermediul HMI intuitiv și integrarea completă a activelor
    • Simplitate de inginerie, prin funcții configurabile, șabloane și inginerie automatizabilă
    • Multitudine de măsuri integrate de securitate cibernetică pentru a sprijini arhitecturile de “apărare în profunzime”

Platformă flexibilă pentru funcționarea integrată a BESS

O instalație BESS trebuie să funcționeze în mod eficient în contextul unui mediu de rețea dinamic. Pe de o parte, acest lucru implică un control și o monitorizare strictă a componentelor și stărilor interne ale sistemului de stocare, cum ar fi indicatorii de încălzire, ventilație și aer condiționat (HVAC), BMS, SoC, DoD sau SoH.

Pe de altă parte, sistemul BESS trebuie să interacționeze îndeaproape cu sistemele de ieșire pentru a-și îndeplini în mod optim scopul. Printre acestea se pot număra generatorii de resurse energetice distribuite (DER), consumatorii, sistemele de control al utilităților, cum ar fi sistemele de gestionare a distribuției (DMS) sau sistemele de gestionare a resurselor energetice distribuite (DERMS), interconexiunile de rețea sau instrumente specifice de agregare, planificare sau prognoză.

zenon reprezintă un instrument puternic pentru a sprijini funcționarea optimă a BESS de orice formă și în orice mediu de afaceri. Cu un set cuprinzător de funcții gata de utilizare și o colecție unică de drivere de protocol și interfețe de date, zenon sprijină administrarea procesului de stocare a energiei, precum și coordonarea eficientă cu peisajul sistemelor auxiliare.

Conectivitate și rețea fără întreruperi 

Schimbul neîntrerupt de date cu diverse sisteme este considerat un factor esențial pentru funcționarea optimă a soluțiilor de rețele inteligente. Pe lângă conectarea componentelor fundamentale, cum ar fi BMS sau regulatoarele de încărcare, un set de componente BoP contribuie la funcționarea eficientă a sistemului BESS industrial. Un factor major de succes este o platformă flexibilă, deschisă la integrarea oricărui sistem și care se poate adapta și extinde cu ușurință ori de câte ori soluția trebuie să crească.

zenon oferă un spectru unic de opțiuni de conectivitate, inclusiv o gamă vastă de protocoale industriale și energetice, protocoale proprietare și protocoale bazate pe web. Conectarea la hardware industrial și accesarea datelor sistemelor din jur devine simplă și directă.

Standarde și instrumente pentru o realizare rapidă a proiectelor

Ingineria în zenon este susținută de standarde și instrumente care permit combinații simple de componente ale soluției. zenon oferă metode puternice pentru crearea de șabloane cu conținut funcțional bogat și interfețe reglabile cu precizie. De exemplu, Biblioteca de aplicații BESS din zenon sprijină integrarea simplă a unor componente precum BMS, invertoare și diverse echipamente BoP prin intermediul unor șabloane de aplicații predefinite, bazate pe modele de date standard, cum ar fi SunSpec. Acest lucru face ca crearea și punerea în funcțiune a soluției globale să fie o sarcină simplă și plăcută.

Securitate

O preocupare cheie în aplicațiile moderne de stocare a energiei este asigurarea confidențialității și integrității stricte a soluției dumneavoastră. zenon se integrează perfect în orice mediu, încorporând specificul tehnologiei operaționale (OT) moderne și securitatea tehnologiei informației (IT). Puteți utiliza diverse caracteristici în acest context, cum ar fi autentificarea și autorizarea centralizată a utilizatorilor, criptarea protocolului, înregistrarea centralizată sau recunoașterea falsificării fișierelor. În plus, zenon este perfect adaptat pentru a lucra în combinație cu instrumente de securitate de ultimă generație.

KREATRON AUTOMATION SRL

office@kreatron.ro

www.kreatron.ro