SOFTWARE PENTRU INTEGRAREA STOCĂRII ENERGIEI ÎN BATERII: TEHNOLOGIE PENTRU BESS: TEHNOLOGIE ESENȚIALĂ PENTRU REȚELELE INTELIGENTE

Pentru a sprijini integrarea sistemelor de stocare a energiei in baterii (BESS) în rețelele de energie, dezvoltatorul de software de automatizare COPA-DATA și-a proiectat platforma software zenon pentru a fi utilizată în aplicațiile BESS. Dacă nu sunt monitorizate și controlate, BESS nu pot interacționa în mod eficient cu rețeaua mai largă, ceea ce face dificilă integrarea surselor regenerabile de energie și atingerea obiectivelor de net-zero.

zenon este o platformă software dezvoltată de COPA-DATA care oferă o soluție completă pentru controlul, vizualizarea și analiza eficientă a operațiunilor industriale. Atunci când este utilizat într-un cadru energetic, zenon permite operatorilor să monitorizeze producția de energie în cadrul unei rețele prin schimbul de date cu mai mulți parteneri – fie că este vorba de centrale electrice clasice, centrale de producție de energie regenerabilă, stații electrice sau, acum, BESS.

Sursele de energie regenerabilă devin mai importante ca oricând, pe măsură ce organizațiile se străduiesc să atingă obiective de tip net zero. BESS poate contribui la atenuarea intermitenței și a variabilității surselor de energie regenerabilă în rețea. Acest lucru înseamnă că excesul de energie poate fi stocat atunci când există un surplus de energie și poate fi utilizat atunci când sursele regenerabile nu produc suficient.

Cu toate acestea, integrarea BESS este legată de provocări semnificative în ceea ce privește interacțiunea cu rețeaua, utilizarea economică a energiei, protecția activelor și securitatea cibernetică. Din cauza naturii BESS la scară largă, controlul acestor sisteme într-un mod adecvat este destul de sensibil, din cauza interconectării lor directe cu segmente de rețea la scară mai mare. O soluție profesională de monitorizare și control este esențială pentru a detecta anomalii și a lua măsuri adecvate pentru a proteja toate activele implicate, a reduce costurile de întreținere și a utiliza cât mai eficient capacitatea de stocare disponibilă. Platforma software a COPA-DATA, zenon, a fost proiectată pentru a răspunde acestei nevoi.

“Cu zenon, managerii energetici pot monitoriza și urmări cu ușurință producția de energie în întreaga rețea – asigurându-se că sistemele BESS sunt integrate în mod corespunzător pentru eficiență maximă și sustenabilitate”, a declarat Stefan Hufnagl, specialist în industria energetică la COPA-DATA. “Platforma software oferă o interfață ușor de utilizat și tablouri de bord intuitive, permițând operatorilor să acceseze rapid informațiile critice. zenon include, de asemenea, instrumente avansate de analiză care îi ajută pe utilizatori să identifice tendințele și să își sporească performanța BESS.”

Caracteristicile de monitorizare și control ale zenon sunt îmbunătățite de caracteristicile sale de securitate și fiabilitate de top pentru o integrare perfectă cu BESS. Platforma software este concepută pentru a respecta cele mai stricte standarde de securitate, inclusiv protocolul de autentificare și criptare. Acest lucru garantează că datele BESS sunt protejate de amenințările online și de accesul neautorizat.

Standardele și instrumentele zenon pentru realizarea rapidă a proiectelor facilitează implementarea rapidă și eficientă a BESS de către companii. Platforma software suportă o gamă largă de standarde industriale, inclusiv MODBUS, CAN, IEC 61850, IEC 60870, DNP3 sau OPC-UA. Acest lucru facilitează operatorilor de rețea integrarea BESS în sistemele energetice și infrastructurile de rețea existente.

“Industries that can benefit from BESS typically fall into five key categories: energy trading, generation, transmission and distribution, consumers, and sales and marketing”, said Hufnagl. “In order to optimize renewable energy systems, zenon’s monitoring and control capabilities can be highly advantageous. We encourage potential users to contact COPA-DATA’s experts to find out more.”  

“Industriile care pot beneficia de BESS se împart, de obicei, în cinci categorii cheie: comerțul cu energie, producția, transportul și distribuția, consumatorii, precum și vânzările și marketingul”, a declarat Hufnagl. “Pentru a optimiza sistemele de energie regenerabilă, capacitățile de monitorizare și control ale zenon pot fi extrem de avantajoase. Îi încurajăm pe potențialii utilizatori să contacteze experții COPA-DATA pentru a afla mai multe informații.” 

KREATRON AUTOMATION SRL

office@kreatron.ro

www.kreatron.ro