OPȚIUNI DE CREARE A GRAFICELOR ÎN MATHCAD: DIAGRAME XY ȘI COMPONENTE DE DIAGRAMĂ

Una dintre cele mai eficiente modalități de a transmite sensul datelor dvs. altora este prin reprezentarea lor vizuală. În PTC Mathcad, diagrama XY a fost un instrument de încredere timp de decenii. În Mathcad Prime 5, a fost introdusă Componenta de diagramă, permițându-vă să creați grafice gata pentru publicare. Deci, pe care ar trebui să o utilizați? Pentru a vă ajuta să înțelegeți care alegere vi se potrivește, să comparăm și să contrastăm funcționalitatea din Diagramele XY și Componentele de diagramă.

Ce au în comun

Dacă creați grafice, anumite funcționalități vor fi comune atât Diagramelor XY, cât și Componentelor de diagramă. Acestea includ:

 • Afisarea mai multor variantii de valori pe același grafic
 • Aplicarea scalării liniare și logaritmice la axe
 • Controlul afișării variatilor de date, inclusiv culoare, grosime, stil de linie și simbol
 • Comutarea afișării marcajelor de divizare și a valorilor acestora

Ce este specific Diagramelor XY

Există trei lucruri pe care Diagrama XY le face puțin mai bine decât Componentele de diagramă:

 • Diagrama XY are marcatori orizontali și verticali care pot fi adăugați la diagramă. Acești marcatori afișează valoarea liniei. În Componenta de diagramă, puteți adăuga expresii pentru axa X și Y cu valori constante pentru a simula marcajul, dar acestea nu afișează valoarea.
 • Expresiile pentru variațiile de valori în Diagrama XY au capabilitatea de a vă permite să schimbați ușor setul de unități, precum și să scalați valorile. (În Componentele de diagramă, împărțiți expresiile axelor la setul dorit de unități.)
 • Componenta de diagramă acceptă variații de valori de tip Scădere / Linie / Zonă și Coloană. (În funcție de setările de stil, puteți afișa simultan puncte de dispersie, linii și zone.) Diagrama XY are opt tipuri: linie, coloană (verticală), bară (orizontală), stem, waterfall, error, box și trace.

Ce deosebește Componentele de diagramă

Deoarece Componenta de diagramă a fost creată special pentru grafice uimitoare din punct de vedere vizual, are mult mai multe opțiuni pentru a vă face rezultatele frumoase:

 • Puteți defini un titlu pentru diagramă și controla poziția acestuia (deasupra, dedesubt, sus, jos sau în mijloc) și justificarea (stânga, centru sau mijloc).
 • Puteți schimba eticheta pentru fiecare variație de valori, astfel încât să fie diferită de numele variabilei.
 • Aceste nume ale variațiilor de valori apar în legenda graficului. Puteți controla locația și numărul de coloane pentru această legendă.
 • Aveți control complet asupra formatarii textului în diagramă. Diferite elemente (de exemplu, titlul diagramei, titlul axei, legendă) pot avea formatare diferită.
 • Componentele de diagramă au controale separate pentru culoarea fundalului diagramei, marginea diagramei, zona de reprezentare și marginea zonei de reprezentare. Fundalul diagramei și zona de reprezentare pot avea o culoare solidă sau gradient. Diagrama XY acceptă culoarea doar pentru fundalul zonei de reprezentare, cu trei opțiuni: culoare de hârtie, transparentă sau albă.
 • Puteți afișa linii de rețea majore și minore pe axe X și Y în diferite culori, grosimi și stiluri (de exemplu, linii, puncte, linii întrerupte, puncte și linii alternative, etc.).
 • Componentele de diagramă pot avea linii de rețea minore. Controlați numărul de divizări minore per divizare majoră.
 • Componentele de diagramă au șabloane predefinite pentru selectarea rapidă a stilurilor standard de urmărire, stiluri de axă și aspecte ale diagramei (titluri și legende).
 • Imaginea poate fi exportată în formate de fișiere standard precum PNG, JPEG, GIF, BMP, SVG (Grafică vectorială scalabilă) și PDF.
 • Pe lângă toate aceste controale excelente asupra aspectului diagramei, există un avantaj pe care Componenta de diagramă îl are și care o deosebește de Diagrama XY: a doua axă Y. Acesta este un factor de diferențiere semnificativ atunci când reprezentați variații de valori diferite pe același grafic.

Pe care să o alegeți?

Diagrama XY este potrivită atunci când nu intenționați să distribuiți munca dvs. sau să aplicați formatare semnificativă, sau atunci când aveți nevoie de variații de valori speciale, cum ar fi cele de tip bară, stem, error sau box. Cu toate acestea, ar trebui să optați pentru Componenta de diagramă atunci când doriți să:

 • Distribuiți munca dvs. cu alții
 • Utilizați o a doua axă Y, linii de rețea sau divizări minore
 • Exportați diagrama pentru a o utiliza în alte aplicații

Ați încercat Componenta de diagramă? Dacă nu, vă puteți familiariza cu ea urmărind lista de redare video de mai jos. (Configurarea Componentei de diagramă, Formatarea Componentei de diagramă și Opțiuni suplimentare și Exportarea Componentei de diagramă.) Documentarea calculelor dvs. ar trebui să fie o parte importantă a calculelor dvs. de inginerie, iar atât Diagrama XY, cât și Componentele de diagramă pot îmbunătăți foarte mult aspectul foii de lucru.

Prezentă pe piața de profil din România încă din anul 1991, INAS S.A. este astăzi unul dintre principalii furnizori de soluții CAD/CAM/CAE/PLM/IoT/AR și servicii conexe, pentru industria românească. Încă de la înființare, INAS s-a remarcat prin orientarea constantă către client și prin preocuparea de a introduce pe piață produse software complete și inovative care să răspundă celor mai exigențe cerințe ale utilizatorilor săi.

Având și o bogată experiență practică, acumulată ca urmare a colaborărilor cu parteneri de prestigiu atât din industria românească cât și din străinătate, specialiștii INAS furnizează consultanță tehnică de specialitate în domeniul ingineresc, respectiv servicii de proiectare și analiză, pentru o gamă largă de domenii industriale, de la construcția de autovehicule și mașini grele la industria nucleară și apărare.