SENZORI ȘI CONECTORI REZISTENȚI ÎN MEDII DURE. CHEIA CĂTRE NOUL NIVEL DE AUTOMATIZARE INDUSTRIALĂ

Odată cu evoluția mașinilor industriale, numărul de senzori necesari pentru creșterea performanțelor a devenit din ce în ce mai mare. Ei trebuie să poată rezista în medii din ce în ce mai dure, acest lucru implicând o solicitare mare și către conectori. În același timp, aproape fiecare aplicație ce comunică și utilizează date oriunde în lume, este conectată utilizând fibră optică. O combinație de senzori rezistenți și rețele optice este rezultatul firesc al evoluției sistemelor de automatizare a fabricilor – noua generație de dispozitive de automatizare și Internetul Lucrurilor (IoT)

Senzori pentru măsurarea distanței, umidității și temperaturii

Senzorii sunt acum din ce în ce mai solicitați în echipamente de producție, sisteme de comunicații, transmițând în continuu date în cloud, monitorizând performanța sistemelor electronice, ca parte a Internetului Lucrurilor (IoT) și a Industry 4.0. Conectorii din aceste sisteme sunt de asemenea utilizați în cele mai dure condiții, fie în interior sau în exterior, îngropați sub pământ sau scufundați sub apă.

Pe de altă parte, din ce în ce mai mulți senzori sunt integrați în echipamente. De la senzorii fotoelectrici pentru măsurarea umidității, temperaturii, proximității și distanței, acești senzori sunt proiectați pentru a transmite date către și din spre cloud. Aceste reacții de date prin rețele de punți sau porți, magistrale de câmp și repetoare necesită de cele mai multe ori conexiuni prin fibră optică.

Utilizând un transmițător de lumină și un receptor fotoelectric, senzorii fotoelectrici, în particular, pot fi utilizați pentru a detecta distanța, prezența sau absența unui obiect. De exemplu, unii senzori fotoelectrici de automatizare pot fi utilizați pentru detectarea obiectelor de la o distanță de până la 40mm.

Economisind puțin spațiu.

Prin reducerea numărului de dispozitive din cadrul unui echipament, acești noi senzori elimină necesitatea unui reflector sau receptor, astfel subsistemul senzorial este mai mic. Fiind destinat unor medii dure, este imperativă existența unor protecții la apă și praf. De asemenea este vitală și utilizarea unei carcase rezistente la impact.

Atât în interiorul, cât și în exteriorul fabricii, senzorii de temperatură și umiditate oferă mai multe date despre performanțele mașinilor industriale. Senzorii mici și mai robuști au avantajul că pot fi integrați și proiectați spre a fi utilizați în locuri cheie din cadrul dispozitivului. Cu ajutorul lor pot fi semnalate eventualele probleme, de la temperaturi mai mari la condens în exces.

Cu scopul de a fi eficienți, acești senzori trebuie să fie conectați la dispozitive de tip portă locale, care la rândul lor sunt conectate la cloud. Aici este locul în care legăturile prin fibră optică devin din ce în ce mai utilizate, deoarece nu sunt afectate de câmpuri electrice fluctuante, prezente uzual în aceste medii.

Necesitatea de a proteja delicatele fibre optice

O conexiune standard prin fibră optică nu este suficientă pentru aceste dispozitive tip poartă, acest lucru însemnând că trebuie luate măsuri pentru a proteja fibrele optice de umezeală și de alte corpuri străine. Pentru a păstra porțile locale mici și pentru a agrega datele de la senzori multiplii, este nevoie de conectori compacți, care să aibă o calitate, aceea de a rezista în mediile dure.

Sunt disponibile câteva tipuri de conectori rezistenți pentru legături optice, dar acestea trebuie să ofere conexiuni standardizate pentru aplicații IoT și Industry 4.0,  astfel nu trebuie să fie nevoie de echipamente foarte specializate și specialiști pentru a realiza conexiunea.

O alternativă sunt conectorii etanși de interfațare la fibră optică standard de la Bulgin sunt rezistenți la UV și la sare, fiind etanși conform clasei de protecție IP68 și IP69K. Acești conectori sunt capabili de a funcționa corect la scufundarea la 10m sub apă pentru două săptămâni, iar clasele de protecție menționate arată că fibra este protejată de murdărie, praf și temperaturi extreme.

Protecția la apă, praf, șocuri și temperatură sunt considerate împreună cheie atât pentru conectori, cât și pentru senzori în cadrul noilor generații de echipamente de automatizare a fabricilor, precum și pentru Internetul Lucrurilor. Capacitatea de a agrega date senzoriale este o parte fundamentală a noilor sisteme specifice Industry 4.0. Acest lucru este posibil de către conectorii compacți, rezistenți și siguri în funcționare, ce fac legătura în cloud.

Gama Bulgin de senzori fotoelectrici subțiri oferă o soluție flexibilă și eficientă economic, cu înalte nivele de stabilitate mecanică și electrică. Designul simplu și sigur permite etanșarea la apă și praf pentru orice interfață standard M5. Senzorii sunt realizați cu o carcasă robustă din oțel inoxidabil 316, care oferă etanșare conform clasei de protecție IP67, făcându-i foarte potriviți pentru operații de fabricație și automatizare industrială.

Din această categorie fac parte produsele cu codurile: SLDP3002M5 (nr. stoc RS:187-4862), Din această categorie fac parte produsele cu codurile: SLDP3002M5 (nr. stoc RS:187-4862), SLLN3002M5 (nr. stoc RS:187-4863), SLDN3002M5 (nr. stoc RS:187-4864), SLLP4002M5, SLDP4002M5, SLLN4002M5, SLDN4002M5, SLLP3002CL (nr. stoc RS:187-4865), SLDP3002CL (nr. stoc RS:187-4866), SLLN3002CL (nr. stoc RS:187-4867), SLDN3002CL (nr. stoc RS:187-4868), SLLP4002CL, SLDP4002CL, SLLN4002CL, SLDN4002CL.

De la simplele ansambluri de cabluri cu conectori și până la conectori rezistenți sub apă, soluțiile de la Bulgin răspund tuturor cerințelor dumneavoastră. Buna funcționare a echipamentelor depinde de buna calitate a conexiunii de alimentare și de date. Pentru a fi la curent cu întreaga gamă de produse de la Bulgin, dar și de la alți cunoscuți producători de cabluri și conectori, precum și pentru a afla cele mai recente informații, vă invităm pe site-ul ro.rsdelivers.com

Autor: Grămescu Bogdan

AUROCON COMPEC SRL 

Tel: 021 304 62 33

Fax: 021 304 62 34

Email: compec@compec.ro

Site: www.compec.ro

Parteneri: RS ComponentsSICKMURR Elektronik, STASTOHitachi