O zi de sarbatoare in Alesd: Ziua Portilor Deschise la Fabrica de Ciment Holcim de la Alesd

Alesd, 2 iulie 2012– Holcim Romania a organizat astazi Ziua Portilor Deschise la Fabrica de Ciment de la Alesd, cu ocazia aniversarii a 100 de ani de activitate in lume a Grupului Holcim si a 15 ani de prezenta in Romania. Autoritatile locale si membrii din comunitate au fost invitati la acest eveniment, având oportunitatea de a vizita una dintre cele mai moderne fabrici de ciment din Europa de Est.

Din anul 2000, de la preluarea ei de catre Holcim, si pana in prezent, Fabrica de Ciment de la Alesd a beneficiat de investitii totale de peste 175 de milioane de euro. Ca urmare a modernizarilor complexe aduse de Holcim, intregul proces de productie se bazeaza astazi pe utilizarea celor mai noi tehnologii in domeniu si pe operarea lor in cele mai sigure conditii, ceea ce face din unitatea de la Alesd una dintre cele mai moderne din Europa de Est si un exemplu de eco-industrie.

Proiecte de modernizare:

• Primul proiect de investitii de amploare, in valoare de 70 de milioane de euro, a fost finalizat in 2003, cand fabrica a fost modernizata complet si a fost pusa in functiune linia de productie cu capacitate marita;
• In anul 2005 s-a pus in functiune instalatia automata de alimentare cu anvelope uzate;
• In anul 2007 a fost inaugurata o instalatie de deseuri solide tocate pentru co-procesarea eficienta a combustibililor alternativi;
• Programul de marire a capacitatii de productie a cuptorului cu 20% mai mult decat cea initiala s-a finalizat in anul 2009;
• In 2011 s-a finalizat proiectul „Produse cu amprenta redusa de carbon”, care a permis cresterea capacitatii de co-procesare a deseurilor.

Cea mai recenta investitie in valoare de 14 milioane de euro va fi finalizata in a doua parte a acestui an si va permite inlocuirea a 15% din energia electrica necesara procesului de productie cu energie „verde”, generata de caldura reziduala rezultata din procesul de ardere a clincherului.
Protejarea mediului, siguranta si sanatatea angajatilor sunt prioritatile companiei si, alaturi de fillosofia de responsabilitate sociala, definesc strategia Holcim de dezvoltare durabila.

Proiecte de sprijin comunitar

Una dintre constantele activitatii Holcim in regiune a reprezentat-o implicarea companiei in proiecte sociale si de sprijin comunitar.
• Primul proiect de amploare, realizat in anul 2002, a fost reabilitarea si dotarea gradinitei cu program prelungit de la Alesd.
• In 2010, compania a contribuit la infiintarea si dezvoltarea Centrului Oncologic din Oradea si a donat un electroencefalograf in valoare de 25,000 de euro pentru sectia de terapie intensiva a Spitalului din Oradea. In 2011, Holcim a contribuit la constructia Centrului Oncologic, oferind o sponsorizare generoasa de 50,000 de euro.
• In anul 2004 a fost initiat proiectul Scoala Postliceala de Tehnicieni in Industria Cimentului, in colaborare cu liceul local „Alexandru Roman”. Elevii acestei scoli beneficiaza de instruire teoretica si practica timp de 2 ani, urmata de un an de pregatire exclusiv practica intr-un domeniu specific: mecanic, electric, operare, laborator.
• Holcim si-a manifestat implicarea si in zona de sport, promovand un stil de viata sanatos prin intermediul crosului „Alearga cu noi” de la Alesd, organizat pe 17 categorii, femei si barbati, pornind de la copii de clasa I si pana la veterani de peste 60 de ani.
• Implicarea angajatilor Holcim in actiuni si cauze sociale este de asemenea o practica cu traditie in echipa de la Alesd. Recenta campanie „Impreuna pentru comunitate”, initiata de companie cu ocazia sarbatoririi centenarului Holcim, a consemnat organizarea de noi actiuni de voluntariat in ecipa de la fabrica de ciment. Angajatii au colectat deseuri de pe malurile Vaii Soimului si de pe drumul de acces in fabrica de la iesirea din Chistag. De asemenea, au amenajat parcul si spatiile verzi din interiorul fabricii.
„Acest an este pentru Holcim unul aniversar, in care sarbatorim atat rezultatele pozitive care au adus compania la nivelul de performanta la care opereaza acum, cat si parteneriatele solide pe care am reusit sa le construim la nivel local. Marcam acest moment asa cum am si evoluat de-a lungul timpului, langa comunitatile din preajma fabricii”, a declarat Daniel Bach, Director General al Holcim Romania.
„Am pregatit acest eveniment ca o ocazie in care sa reunim intreaga comunitate din zona orasului Alesd pentru a aniversa impreuna Centenarul Holcim. Asa cum am aratat-o intotdeauna prin actiunile de sprijin social pe care le-am derulat local, suntem recunoscatori oamenilor care ne sunt aproape si dorim sa le multumim cu acest prilej. Astazi i-am invitat la fabrica sa afle cat mai multe informatii despre activitatea pe care o desfasuram zilnic, precum si despre profesionalismul angajatilor nostri”, a declarat Roman Menz, Directorul fabricii de ciment Holcim din Alesd.
“Din 2000, cand am venit pentru prima oara la fabrica de ciment din Alesd, unitatea de productie a trecut prin schimbari majore, in mod special datorita implicarii si devotamentului echipei din Alesd, condusa de Roman Menz. Fabrica din Alesd este una din top 15 ale Grupului Holcim din intreaga lume si un model pentru cele din Europa. Toate acestea nu ar fi fost posibile decat cu angajamentul profesionist al echipei si cu parteneriatul realizat impreuna cu autoritatile locale si comunitatile”, a declarat Urs Fankhauser, Area Manager Europa de Est si Sud-Est Holcim.

Ziua Portilor Deschise
Cei peste 2.000 de membri ai comunitatii care au fost prezenti la sarbatoarea de la Fabrica de Ciment Alesd au avut ocazia sa faca tururi ale fabricii, unde specialistii din echipa Holcim au oferit explicatii despre cum se produce cimentul, precum si despre modernele instalatii si tehnologii care permit fabricii sa opereze in cele mai performante conditii. In tot acest timp, copiii au avut la dispozitie un spatiu de joaca special amenajat, cu jocuri, animatii, surprize si alte activitati dedicate lor.
Punctul principal de interes a fost reprezentat de expozitia de fotografie „100 de ani in lume, 15 ani in Romania”, in care invitatii au cunoscut, prin intermediul imaginilor, istoricul Grupului Holcim, care si-a inceput activitatea in localitatea Holderbank din Elvetia in 1912, si activitatea Holcim Romania din ultimii 15 ani.