COPA-DATA LANSEAZĂ ZENON 12

COPA-DATA a introdus cea mai recentă versiune a platformei sale software, zenon. zenon 12 include un serviciu de vizualizare web îmbunătățit, independent de browser și o suită MTP integrată nativ. În plus, noile caracteristici includ suport pentru Linux și o interfață cu SAP Netweaver.

Noua versiune a platformei software zenon îmbunătățește performanța și experiența utilizatorului. Cu zenon 12, sunt disponibile un serviciu de vizualizare Web (WVS) mai cuprinzător și un motor de raportare îmbunătățit. Multe îmbunătățiri oferă mai multă conectivitate la Linux sau GraphQL.

Pe drumul către Linux

Odată cu noua versiune, părți din zenon au fost migrate pe Linux. Acest lucru sporește libertatea utilizatorului de a alege sistemul de operare preferat. Integrarea Serviciului de stocare a datelor (Data Storage Service) a creat posibilitatea de a exporta datele de proces către un sistem de stocare în cloud. În plus, a fost implementat un OPC UA Gateway pentru a îmbunătăți interoperabilitatea și schimbul de date între diferite sisteme. Acest accesoriu îmbunătățește integrarea, eficiența și securitatea comunicării și a transferului de date într-un mediu industrial eterogen.

Alte servicii runtime disponibile pe Linux sunt alarmarea, alocările, stocarea datelor (istoric) și serviciul zenon Logic Service (soluție integrată). Service Engine pe Linux este strâns integrat cu zenon IIoT Services. Prin urmare, implementarea proiectului se realizează cu ajutorul Serviciului de gestionare a dispozitivelor (Device Management Service). În plus, datele de proces pot fi recuperate prin intermediul API REST a API-ului zenon IIoT Services. Integrarea Serviciului de stocare a datelor face posibilă exportarea datelor de proces în stocarea în cloud.

Producție modulară

Combinația dintre producția modulară și Module Type Package (MTP) oferă o soluție promițătoare care revoluționează procesele de producție din numeroase industrii. Acest lucru face posibilă flexibilizarea producției și satisfacerea cererii de loturi mici și soluții individuale, precum și scurtarea ciclurilor de produs și de inovare. 

Standardul MTP trans-industrial și trans-fabricant MTP susține o modularizare consecventă în producție și a fost susținut nativ în zenon începând cu versiunea 11. zenon 12 ia în considerare dezvoltarea continuă a standardului MTP prin susținerea tuturor părților nou lansate (de la partea 1 la 5.1), cum ar fi mecanismul Service Apply și interacțiunea Service Operator. Pentru a integra utilaje mai vechi și echipamente moștenite prin MTP, MTP Gateway oferă o modalitate ușoară de a face aceste instalații existente compatibile cu MTP, utilizând zenon Logic integrat (IEC 61131-3 Soft-PLC). Acesta oferă modelul complet de stare MTP, structura de date OPC UA și toate blocurile de funcții MTP necesare. 

Interfața SAP

zenon 12 utilizează acum interfața SAP Netweaver pentru a asigura un schimb fără probleme de date de producție cu nivelul ERP. Acest lucru permite o comunicare și un transfer de date eficiente între producție și nivelul întreprinderii.

zenon și HTML5 cu Web Visualization Service (WVS)

Serviciul de vizualizare web (WVS) oferă posibilitatea de a utiliza soluții de monitorizare și HMI atractive din punct de vedere vizual și de înaltă calitate în browsere web, cum ar fi Chrome, Firefox și Safari. Performanța WVS a fost îmbunătățită prin numeroase extensii în zenon 12.  

Pentru a ușura ingineria, acum puteți specifica în fiecare proiect dacă acesta este destinat WVS (Web Visualization Service). Acest lucru generează mesaje în Engineering Studio care vă oferă o reprezentare clară a componentelor proiectului care sunt acceptate în WVS, adică ce tipuri de ecran și ce elemente de ecran. În plus, proiectul este validat pentru compatibilitatea cu WVS la crearea fișierelor Service Engine. Toate tipurile de ecran suportate pot utiliza acum, în plus, următoarele elemente de ecran: comutator, grafic cu bare și instrument cu indicator. 

Ecranul Model de echipament (EQM) oferă suport complet pentru caracteristicile legate de modelul de echipament, inclusiv posibilitatea de a filtra ecranele Lista de alarme (Alarm Message List) și Lista de Evenimente (Chronological Event) pentru a obține informațiile specifice de care aveți nevoie. În plus, pot fi executate funcții legate. 

Recipe Group Manager (RGM) vă permite acum să editați, să citiți și să scrieți rețete pe web. În plus, ecranele de tastatură sunt acum acceptate pentru Scrieți valoarea setată (Write set value) și în combinație cu RGM. 

Pentru utilizatorii Energy Edition, există acum suport pentru ecranul Command Processing – care vă permite să executați comenzi cu un singur pas.

În general, această funcționalitate cuprinzătoare permite utilizatorilor să configureze și să vizualizeze cu ușurință ecrane, să acceseze și să configureze date și să efectueze nenumărate acțiuni în cadrul tipurilor de ecrane acceptate.

Îmbunătățiri ale experienței în inginerie

Dezvoltatorii noștri lucrează în mod constant la îmbunătățirea experienței utilizatorului în zenon pentru utilizatorul final și pentru inginer. Un proces de inginerie mai rapid și mai ușor poate fi realizat, de exemplu, prin selectarea și editarea multiplă a curbelor de tendință pentru o adaptare mai rapidă în timpul ingineriei. De asemenea, posibilitatea de a sări direct de la un mesaj de eroare din fereastra de ieșire la cauza erorii ajută la o depanare mai ușoară.

Smart Objects în inginerie

Multe dintre îmbunătățirile din zenon 12 se referă la Smart Objects din zenon. Cel mai important este că, de acum înainte, Smart Objects pot fi protejate prin parolă. Acest lucru înseamnă că orice modificare neautorizată a unui obiect poate fi interzisă. Acest lucru nu numai că îmbunătățește securitatea proiectului dumneavoastră, dar aduce și avantaje atunci când trebuie validat, deoarece nu se mai pot face alte modificări.

Smart Objects în zenon Service Engine

Smart Objects beneficiază de îmbunătățiri la parametrizarea lor, precum și la utilizarea lor în zenon Service Engine. Codul logic al unui Smart Object poate fi legat de un program logic specific zenon Logic. Acum este posibilă înlocuirea interblocajelor. În plus, utilizarea elementelor WPF este activată în zenon 12 pentru a utiliza Smart Objects mai sofisticate în proiectul dumneavoastră.

Plug & Produce cu Module Type Package (MTP)

MTP Studio este acum integrat nativ în zenon 12. Deoarece standardul MTP evoluează în continuare, cu zenon 12 sunt acceptate toate părțile nou lansate ale standardului (partea 1 până la 5.1), inclusiv mecanismul Service Apply și interacțiunea Service Operator. Pe baza feedback-ului de pe piață, proiectul de șablon a fost, de asemenea, îmbunătățit cu un nou aspect, traducere ușoară în limbi străine, opțiuni de personalizare pentru aplicarea design-ului corporativ, gestionarea rețetelor de control principal ISA 88 și raportare.

Îmbunătățiri ale zenon Service Engine

Pentru zenon Service Engine, există noi posibilități de ilustrare și design, inclusiv un nou instrument 3D. În plus, graficul în cascadă și asistentul său au primit îmbunătățiri.

Dacă utilizați Process Recorder, puteți beneficia acum de opțiunea de a regla viteza de redare a acestuia. Cu ajutorul acesteia, puteți ajunge mai repede la momentul sau punctul de interes și puteți urmări evenimentele importante la o viteză mai mică.

În plus, performanța exportului SQL a fost îmbunătățită. Iar gestionarea utilizatorilor oferă funcții noi și îmbunătățite; de exemplu, intrările CEL legate de gestionarea utilizatorilor.

Extended Trend

Extended Trend a fost îmbunătățit din punct de vedere al funcționalității și al ușurinței de utilizare: coloana “Resource Label” poate fi inserată în lista de curbe, iar formatul de timp din Extended Trend este acum mai flexibil. În plus, stilurile pentru axe și curbe în Extended Trend sunt îmbunătățite.

Rata de reîmprospătare a ETM este acum redusă automat după un vârf de sarcină, astfel încât nu mai sunt necesare operații manuale pentru resetarea ratei de reîmprospătare.

Colorarea automată a liniilor (Automatic Line Coloring – ALC)

În trecut, crearea de pseudonime ALC pentru vizualizări detaliate în cadrul unui ecran putea fi foarte anevoioasă. Cu zenon 12, acest lucru a fost facilitat pentru a economisi timp și efort. În plus, ALC vine acum cu opțiuni de stil extinse.

Report Engine îmbunătățit: Raportare și prezentare avansată a datelor

zenon Report Engine permite o analiză sofisticată a proceselor, asigurarea calității, optimizarea producției și raportarea online. Acum, evaluarea valorii de stare permite calcule dependente de stare, cum ar fi excluderea distinctă a valorilor invalide. Acest lucru este benefic, de exemplu, în producția de energie solară. Colorarea actualizată în evaluarea valorilor de stare facilitează indicarea stării în grafice și tabele pentru o contextualizare suplimentară.

Alarm Shelving cu Process Recorder

Gestionarea alarmelor din „rafturile” Process Recorder se bazează pe variabila driver-ului de sistem. Această variabilă pune în mod sigur și eficient în așteptare alarmele temporar dezactivate sau întârziate până când acestea pot fi tratate în mod corespunzător. Această caracteristică sporește capacitățile de gestionare a alarmelor și de siguranță a procesului ale Process Recorder. Suportul pentru alarme de raft al Process Recorder ajută utilizatorii să evite alertele nedorite.

Interogarea ușoară a datelor cu ajutorul interfeței GraphQL

De acum înainte, este posibil să extrageți cele mai importante informații din datele colectate, cu doar câteva click-uri. Puteți utiliza interfața GraphQL pentru a interoga metadatele, alarmele, evenimentele și datele de procesare. Datorită unui teren de joacă integrat care conține schema bazei de date și documentația, GraphQL facilitează foarte mult procesarea și automatizarea fluxurilor de lucru și a proceselor de afaceri. Interfața GraphQL disponibilă și implementată este deosebit de utilă atunci când se interoghează date complexe. Datorită sintaxei flexibile de interogare, aveți nevoie doar de o singură interogare pentru a obține exact datele de care aveți nevoie. Această flexibilitate permite extragerea dinamică și ad-hoc a datelor pe baza unor cerințe și cazuri de utilizare specifice. Pentru a utiliza interfața GraphQL aveți nevoie fie de zenon Report Engine, fie de zenon Historian 360.

zenon 12 este disponibil acum! Toate celelalte caracteristici noi pot fi găsite aici: https://www.copadata.com/en/product/platform-editorial-content/current-version/

KREATRON AUTOMATION SRL

office@kreatron.ro

https://kreatron.ro