Picture credits: Beckhoff Automation

BECKHOFF REDEFINEȘTE AUTOMATIZAREA FĂRĂ DULAPURI DE COMANDĂ-CONTROL PRIN PLUG-AND-PRODUCE MX-SYSTEM

Cu modulele conectabile IPC, I/O și de tehnologie drive de la Beckhoff, sistemul cu grad de protecție IP67 asigură o economie maximă de spațiu și timp pentru constructorii de mașini și utilizatorii finali. 

MX-System de la Beckhoff este un sistem hardware de automatizare flexibil, inteligent și cu economie de spațiu care poate înlocui complet dulapurile de comandă-control convenționale, creând niveluri complet noi de eficiență în automatizarea instalațiilor. Procesele de instalare a sistemelor de control care, în mod normal, durau 24 de ore sau mai mult, pot fi acum finalizate în doar o oră. 

Fiind un înlocuitor modular al dulapului de comandă-control care poate fi, de asemenea, descentralizat pe mașină, dacă este necesar, MX-System economisește eforturile de inginerie, asamblare, instalare și întreținere. Acest lucru promovează procese foarte eficiente pentru producătorii și operatorii de mașini și sisteme – de la planificarea, configurarea și instalarea MX-System până la întreținerea mașinilor echipate cu MX-System. 

Conceptul de bază al MX-System constă în standardizarea interfețelor electrice și mecanice pentru toate componentele electronice și electromecanice. Această abordare nouă are ca rezultat două interfețe: 

  • Interfața de date integrează fiecare modul funcțional într-o rețea EtherCAT și îl alimentează simultan cu 24 V CC și, dacă este necesar, și cu 48 V CC. 
  • O a doua interfață a fost definită ca standard pentru gama de joasă tensiune. Aceste interfețe distribuie tensiunea de rețea de până la 480 V AC și o tensiune continuă de până la 600 V pentru sistemul de acționare. 

Această standardizare înseamnă că toate funcționalitățile care se găsesc în mod tradițional într-un dulap de comandă-control pot fi mapate într-un sistem de plăci de montaj. La fel ca și interfețele, există două tipuri diferite de plăci de montaj, care au drept caracteristici esențiale interfețele descrise sub formă de conectori. Plăcile de montaj dispun de carcase robuste din aluminiu pentru o durabilitate maximă. Combinația dintre placa de montaj și carcasă se numește placă de bază. 

În plus, există o gamă completă de module funcționale din categoriile IPC, cuploare de magistrale –  module de intrări/ieșiri, mișcare, relee și alimentare de sistem. Acestea sunt pur și simplu conectate și înșurubate pe placa de bază. Combinația dintre o placă de bază și modulele funcționale are ca rezultat un sistem de automatizare cu protecție IP67 care optimizează utilizarea spațiului și poate fi montat direct pe mașină. 

Avantajele MX-System pentru ingineri 

Arhitectura de sistem formată dintr-o placă de bază combinată cu module funcționale are ca rezultat o soluție extrem de modulară care ajută la rezolvarea unei game largi de sarcini de automatizare fără carcase. Un avantaj deosebit este faptul că modulele funcționale MX-System integrează funcții individuale, cum ar fi protecția liniei pentru liniile de ieșire. Acest lucru facilitează planificarea proiectului și reduce semnificativ numărul de componente. Ca urmare, aceste avantaje pot reduce cu până la 80% numărul de pagini din schemele de circuit și din  listele de piese. 

Chiar și în faza de inginerie, cerințele reduse de spațiu de instalare ale sistemului MX-System creează avantaje suplimentare, facilitând o mai bună colaborare între departamente. De exemplu, de obicei, nu este nevoie să se proiecteze spații de instalare și suporturi speciale pentru sistem. De asemenea, MX-System îndeplinește cerințele standardelor importante pentru dulapuri de comandă-control și, spre deosebire de dulapurile convenționale, respectă și IEC, UL și CSA, ceea ce îl face o soluție standardizată la nivel global. 

Avantaje pentru configurarea sistemului de automatizare 

Principiul de conectare a modulelor funcționale pe o placă de bază și de fixare a acestora cu șuruburi nu numai că revoluționează design-ul dulapului de comandă-control, dar îl înlocuiește complet în forma cunoscută astăzi. Această abordare elimină asamblarea mecanică a dulapului de comandă-control și a plăcii de montaj proprii, precum și cablarea manuală, care consumă mult timp. Prin aceste avantaje, un sistem MX-System poate fi configurat în doar o oră, inclusiv testele și verificările necesare. Pentru un dulap de comandă-control comparabil, timpul total de configurare ar fi de cel puțin 24 de ore. Ca urmare, MX-System abordează și problema lipsei persistente de lucrători calificați, deoarece angajaților individuali le ia mult mai puțin timp pentru a finaliza o anumită sarcină. 

Din punct de vedere logistic, există, de asemenea, avantaje clare pentru proiectarea dulapurilor de comandă-control. Prin eliminarea etapelor de lucru mecanice, sarcinile de asamblare necesită un spațiu considerabil mai mic. Se poate renunța complet la procese precum proiectarea externă a dulapului de comandă-control, iar erorile de cablare nu mai apar. 

Avantaje în instalarea mașinii 

Sistemul MX-System se integrează vizual și funcțional în spațiul de instalare a mașinii datorită designului său considerabil de compact în comparație cu soluțiile convenționale. Acest lucru reduce de mai multe ori amprenta la sol a mașinii. Posibilitatea instalării în cascadă a MX-System permite realizarea de concepte de mașini modulare. În plus, există trasee de cabluri semnificativ mai scurte până la nivelul senzorilor sau al elementelor de acționare. Utilizarea cablurilor preasamblate scurtează și mai mult timpul de instalare și oferă un nivel ridicat de protecție împotriva erorilor în timpul conectării cablurilor. Conexiunile nu trebuie să fie realizate de electricieni cu pregătire specială datorită naturii simple de conectare și producere a modulelor.

Avantaje pentru utilizatorul final al mașinii 

Pentru utilizatorul final al mașinii, există avantaje clare în ceea ce privește service-ul și mentenanța: sistemul MX este format din componente care sunt interconectate în rețea prin EtherCAT, astfel încât diagnosticarea completă a sistemului este întotdeauna disponibilă. Pe lângă LED-urile clasice de stare, fiecare modul funcțional are un număr de serie unic sub forma unui cod DataMatrix. Acest cod poate fi scanat prin intermediul unei aplicații pentru smartphone, care conectează smartphone-ul la controler pentru a prelua date de diagnosticare privind modulul de funcție corespunzător.

De asemenea, schimbarea modulelor MX-System este foarte ușoară, deoarece modulele sunt schimbabile ”la cald” și pot fi conectate și deconectate în timpul funcționării. La fel ca și producătorul mașinii, operatorii beneficiază și de faptul că sistemul modular MX-System acoperă întreaga gamă de tehnologii de automatizare cu un număr considerabil mai mic de piese și, prin urmare, cu mai puține ansambluri care trebuie stocate ca piese de schimb. Prin principiul lor de bază simplu, modulele MX-System pot fi, de asemenea, refolosite foarte ușor dincolo de ciclul de viață al mașinii.

KREATRON AUTOMATION SRL

office@kreatron.ro

www.kreatron.ro