Indiferent că este vorba de o întreprindere mare sau mică, certificatul UE va fi obligatoriu aproape pentru toți producătorii de construcții portante. Toate întreprinderile care execută suduri la construcțiile portante din oțel sau aluminiu, se supun, începând cu 1 iulie 2014, obligației de a furniza documente doveditoare privind realizarea cusăturilor de sudură. Pachetul avantajos EN 1090 de la Lorch ajută la prezentarea rapidă și economică acestor dovezi.

„EN 1090”, noul certificat UE pentru fabricarea și asamblarea structurilor din oțel și aluminiu, provoacă neliniști în acest sector industrial. De la firmele mici până la cele mari, toate întreprinderile care sudează construcții portante se supun din iulie 2014 declarației (certificării) de conformitate UE. Pe lângă calitatea cusăturilor de sudură, trebuie să se dovedească și efectuarea controlului de fabricație.

Uniunea Federală Metall nu are nicio îndoială privind faptul că sectorul construcțiilor metalice se află în fața unor schimbări radicale, cu atât mai mult cu cât reglementările de peste 200 de pagini pun în fața unor mari provocări, multe întreprinderi. Nu numai în ceea ce privește controlul sudurii, ci și cu privire la planificarea, comanda și documentarea procesului.

Pentru ca întreprinderile să se poată concentra asupra problemei esențiale – sudarea – și să nu intre în jungla de norme, Lorch a conceput un pachet avantajos privind EN 1090. Cu acest pachet, chiar și micile întreprinderi pot să prezinte rapid și eficient dovada de conformitate UE conform EN 1090, pentru industria sudurii.

Pentru a satisface cerințele de certificare, pe viitor toate oțelurile indiferent de limita de rezistentă, trebuie supuse unei verificări, ceea ce înseamnă timp și bani. Dacă fiecare întreprindere se luptă separat cu multitudinea de instrucțiuni și verifică individual fiecare clasă de calitate, atunci se vor aduna rapid cheltuieli de mai multe zeci de mii de Euro.

rywal text

Dacă o întreprindere mică trebuie să execute în medie cca. 8 verificări individuale și ținem cont de materiale, costuri de pregătire, evaluare și supervizare, toate aceste cheltuieli însumate ajung repede la cca. 20.000 Euro (vezi exemplul de calcul de mai jos). Procesul de auditare propriu-zis mai costă în schimb o sumă comparabil mai mică cu 4 cifre. Pentru întreprinderi de mărime mijlocie, suma pentru verificarea procedurii de sudură la un număr mediu de 15 verificări individuale (zece cusături de colț sudate și 5 cusături sudate cap la cap) suma se poate mări ușor la 35.000 Euro. Totuși, certificarea calității sudurii în sine nu este suficientă conform EN 1090. Deoarece părți componente importante ale noii certificări CE se referă și la procesul de fabricație.

Cum pot întreprinderile să îndeplinească acum repede și eficient specificațiile CE referitoare la operațiunea de sudură? Drumul ideal constă în a te baza pe procedurile standard de sudare admise, conform normelor pentru instalațiile de sudare corespunzătoare, în locul unei validări individuale ce implică cheltuieli și efort. Pentru EN 1090, Lorch a conceput un pachet corespunzător care acoperă toate aplicațiile de sudură uzuale.

Punctul central al soluției Lorch îl constituie sistemele de sudură P-Synergic, Seria S- și S-Speed-Pulse, deja certificate pentru EN 1090. Prin folosirea echipamentelor de sudură certificate EN 1090, întreprinderile economisesc costurile verificărilor individuale scumpe și consumatoare de timp. Mapa WPS (Specificații ale Procesului de Sudură) cuprinde tot ce se poate obține pentru echipamentele de sudură respective și toate instrucțiunile de sudură– certificate de GSI-SLV Fellbach – necesare pentru utilizarea normală a echipamentelor și aplicarea acestora pentru propria operațiune de sudură. Sistemul de documentare Lorch Q-data, prin care se consemnează în scris fiecare cusătură de sudură individuală, permite realizarea confirmării cu o cheltuială minimă. În acest fel se face câte un protocol pentru fiecăre cusătură de sudură cerută în cadrul marcajului de conformitate CE. Serviciul de calibrare rotunjește pachetul total de la Lorch și garantează că întreprinderile sudează permanent conform specificațiilor WPS. „Pentru fiecare întreprindere, este extrem de important, să se ocupe neîntârziat de certificarea EN 1090”, subliniază Prof. Dr. Wilhelm, șeful institutului de sudură al Colegiului Tehnic din München (vezi interviul). În sfârșit, aceasta – a spus el – este, pe viitor, reglementarea centrală pentru toate întreprinderile în domeniul construcțiilor din oțel și aluminiu.

 

RYWAL-RHC România

Brașov, Calea Făgărașului nr. 59

Tel: 0368 100 127

Fax: 0368 100 128

romania@rywal.ro

www.rywal.ro