Bogdan Mustăţea

Noua serie de compresoare BSD de la Kaeser Kompressoren demonstrează cum tehnologia de la compresoarele mari poate fi aplicată cu succes şi la compresoarele cu şurub din gama medie. Pentru sistemele cu o gamă de presiune de până la 15 bar şi debite de aer de 5 până la 8 m³/min, oricare dintre versiunile din seria BSD demonstrează economii potenţiale enorme de energie care pot fi realizate când se utilizează compresoare cu cea mai recentă tehnologie.

Blocurile de compresie KAESER sunt echipate cu rotoare “Sigma Profile” cu consum redus de energie. Datorită acestor rotoare şi în combinaţie cu modificările suplimentare, precum minimizarea pierderilor interne, inginerii de la Kaeser au reuşit reducerea puterii specifice consumate cu până la şase procente prin comparaţie cu modelele anterioare.

Noile motoare cu super-eficienţă IE 4 contribuie semnificativ la aceste îmbunătăţiri. Kaeser a lucrat în strânsă colaborare cu un producător renumit şi foloseşte aceste motoare exclusiv pentru această nouă generaţie de compresoare de înaltă performanţă . Eficienţa superioară a motoarelor IE4 reduce şi mai mult pierderile din echipament asociate cu producţia de aer comprimat.

Aceste noi compresoare dispun de un sistem de răcire impresionant de eficient care face posibilă menţinerea unei temperaturi extrem de mici a aerului comprimat la ieşire. Acest sistem include un separator de condens eficient, cu un purjor monitorizat, cu economie de energie: Astfel, peste 95 % din condens este separat de fluxul de aer comprimat. De asemenea, suprafeţele mari ale răcitoarelor localizate la partea din spate a compresorului ajută la economisirea energiei. Datorită răcitoarelor eficiente, compresoarele pot fi uşor de instalat în medii unde temperatura ambiantă ajunge la 45 °C.

De asemenea, dispunerea lor externă permite accesibilitate şi curăţare uşoară.

Kaeser a avut în vedere protecţia maximă a mediului înconjurător atunci când a proiectat interiorul compresorului. În timp ce în trecut filtrele trebuiau înlocuite în totalitate, la noile compresoare BSD carcasa filtrului de fluid este reutilizabilă – trebuie înlocuit doar elementul filtrant. Nu numai că este mai ieftin, dar şi impactul asupra mediului este mai mic.

Toate sistemele BSD sunt echipate standard cu controlerul Sigma Control 2, care este dotat cu cititor RFID şi conexiune Ethernet. Suplimentar, prin numeroasele sale interfețe adaptabile şi – pentru prima oară – prin modulele adiționale de comunicare, controlerul simplifică conectarea la sistemele de economisire a energiei cu control tip master, reţelele de calculatoare şi / sau de diagnosticare de la distanţă şi sistemele de monitorizare, cum ar fi serviciul Teleservice de la Kaeser. Uşurinţa utilizării este asigurată de ecranul mare cu posibilitatea de afişare a datelor într-una din cele treizeci de limbi selectabile, în timp ce un slot pentru SD-card permite citirea rapidă a datelor înregistrate şi actualizările de software. Cititorul integrat RFID sprijină standardizarea, măreşte calitatea activităţilor de service şi asigură o securitate excelentă. De asemenea, controlerul SIGMA CONTROL 2 monitorizează constant compresorul, uscătorul cu refrigerare şi convertizorul de frecvenţă opţional.

About The Author