IMER GROUP – LUCRARI DE ANVERGURA IN SIGURANTA TOTALA

Divizia de acces la înălțime din cadrul Imer Group a fost creată în anul 2009 prin achiziționarea companiei Iteco. Gama Iteco este completată de o serie de echipamente ce sunt disponibile cu motorizări electrice sau termice, de interior sau de exterior. Această gamă de utilaje a fost proiectată cu cea mai mare atenție, fiind rezultatul a multor ani de experiență și cercetări în numeroase industrii, ce vin în întâmpinarea clienților atât de pe piaţa din Europa, cât și din lume.

Imer Group are o experiențaăde peste 40 de ani în sectorul construcțiilor, fiind o companie ce are în prezent şapte unități de producție, cu o suprafață totală de 390.000 metri pătrați dispuse pe două continente, peste 620 de angajați şi peste de 1.000 de distribuitori prezenți în 70 de piețe comerciale din întreaga lume.

Imer Group produce mașini și scule pentru construcții, electropalane, mașini pentru pompare, transport mortare și betoane, utilaje pentru acces la înălțime, utilaje de construcții: mini-excavatoare, mini-încărcătoare, mini-dumpere, sisteme de gestiune a producției și calității betonului.

Principalele obiective ale Imer Group sunt inovaţiie tehnologice, concentrarea resurselor pentru satisfacţia utilizatorului final, calitatea produselor, certificarea ISO 9001 şi siguranţa personalului operator. În plus, pentru produsele achiziţionate, sunt oferite asistenţă tehnică şi service post-garanţie.

Noua nacelă tip foarfecă IT 14220

Nacela are dimensiuni foarte compacte, de numai 2.200 x 3.920 mm şi o suprafață de lucru considerabilă, fiind un model extrem de versatil ce poate fi folosit atât la interior cât și la exterior. Manevrabilitatea mărită permite întoarcere completă în doar 800 mm, ceea ce îl face un utilaj rapid și robust cu un design deosebit.

Nacelele Iteco produse de Imer Group sunt printre singurele din lume ce permit deplasarea acestora cu platforma ridicată la înălțimea maximă pe suprafață plană și cu greutatea maximă admisă inclusiv pe extensiile laterale.

Transmisia nacelei este hidrostatică 4WD, iar, în caz de urgență, transmisia către roți poate fi decuplată. În plus, platforma poate fi coborâtă manual.

Nacela permite deplasarea în pantă cu grad de înclinare de până la 45% în varianta cu motor termic și până la 30% în varianta electrică. Acest grad de înclinare este întâlnit îndeosebi atunci când se doreşte urcarea acesteia pe platforma unui autocamion în vederea deplasării în locația dorită, nefiind necesar un motostivuitor pentru încărcare.

Având în vedere că nacela Iteco permite deplasarea cu platforma ridicată la maxim, aceasta este dotată cu un dispozitiv ce măsoară gradul de înclinare, iar, în cazul în care ajunge la o înclinare de 3° pe lungime sau 1,5° pe lățime (față și lateral), este pornit un semnal sonor de avertizare și oprește automat deplasarea nacelei.

Mai mult, pentru a asigura o stabilitate mare a utilajului, în timpul deplasării pe teren accidentat, axa spate este oscilantă, iar tracțiunea este permanentă pe toate cele patru roți. Coborârea stabilizatoarelor este asistată de un sistem automat de nivelare, astfel fiecare dintre cele patru vor coborî independent asigurând o stabilitate perfectă.

Lucrările se efectuează în deplină siguranță, chiar și pe carosabil. Ceilalți participanți la trafic ,dar și pietonii vor identifica cu ușurință zona de lucru datorită semnalului sonor din timpul deplasării acompaniat de un semnal luminos intermitent.

Caracteristici

Înălțimea maximă de acces este de 16.380 mm, personalul putând executa lucrări pe o suprafață considerabilă fără a muta nacela pe o lungime de 6.800 mm și 2.000 mm lățime. Capacitatea maximă de 800 kg este permisă pe ambele extensii, iar pentru protecție este inclus și un senzor de suprasarcină.

Viteza de deplasare în varianta cu motor diesel este de 7 km/h, iar pentru echiparea cu motor electric deplasarea se efectuează cu 4 km/h atunci când platforma este coborâtă. Dacă se doreşte deplasarea cu platforma ridicată la maxim, viteza de siguranță este de 0,6 km/h.

Motorul diesel are o putere ce generează 31 de CP și este răcit cu apă. Motorul electric este alimentat de un pachet de baterii de 48 V ce generează 10 kW. De asemenea, bateriile de tracțiune au o capacitate de 630 Ah și ajung la o încărcare completă în 12 – 13 ore. Acestea pot fi verificate printr-un sistem de control și întrerupere de siguranță pentru voltaj redus.

Tipuri de nacele comercializate în România:

– Nacele tip foarfece – sunt disponibile 10 modele ce pot ajunge la înălțimi cuprinse între 5.200 mm până la 19.000 mm. Sarcina maximă în funcţie de model este de la 200 kg şi până la 1.000 kg.

– Nacele telescopice – cele 2 modele pot suporta o sarcină de maxim 220 kg şi pot ajunge până la 17.600 mm.

– Nacele telescopice montate pe autoșasiu. Aceste modele sunt cele mai răspândite nacele deoarece oferă o mobilitate mărită, înălţimea de acces este cuprinsă între 12.800 – 22.500 mm şi permite o sarcină de până la 200 kg.

– Nacele tip spider cu şenile din cauciuc atât pentru interior cât şi pentru exterior. Înălţimea de lucru este cuprinsă între 15.000 şi 19.000 de mm, iar sarcina de lucru permite până la 200 kg.