VIITORUL RETELELOR DE INTERIOR DE LA NOKIA

Easy Engineering:  Nokia spune că viitorul rețelelor LAN trece de pe cupru, pe fibra optică. O evoluție normală, ținând cont că rețele de fibră optică sunt mai rapide, dar cu ce preț se poate face această evoluție?

Kronect: Cred că pentru oricine, chiar și pentru un nespecialist se înțelege că fibra optică este mediul de transmisie cel mai rapid, dar și cu evoluția cea mai accelerată. Dacă discutam acum 10 ani despre o soluție de cablare pe fibră optică la interiorul unei clădiri trebuia să alocăm un buget considerabil necesar realizării unei astfel de instalări. Cablul de fibra optică era scump, echipamentele de transmisiuni la fel, iar terminalele erau costisitoare. Astăzi, datorită evoluției și exploziei de proiecte FTTh la nivel mondial, chiar și național, costurile materialelor și a echipamentelor de fibră optică s-au redus considerabil.

Pe de altă parte, prețul la cuprul necesar cablărilor tradiționale este în continuă creștere, fiind o materie primă de bază pentru multe industrii și limitat în producția de extragere.

Dar trebuie înțeles că prețul mic al unei soluții de cablare a calculatoarelor sau a rețelelor wireless de interior, pe fibră optică, nu vine numai din materia primă, ci și de la eliminarea multor echipamente active care, lăsând la o parte că au un consum permanent de energie electrică, dar au nevoie și de: spațiu de instalare in clădire, alimentare electrică, răcire, backup (UPS), intervenții regulate, etc. Eliminarea acestora de pe etaje cu un simplu splitter pasiv de fibră optică reduce toate menționate mai sus, dar vine și cu multe alte avantaje: posibilitatea de a te conecta până la 20km în același LAN,  nelimitare la viteză, upgrade facil,  întreținere ușoară și rapidă, etc.  

Easy Engineering: Ce oprește astăzi cablarea unei clădiri, spital, stadion sau alte instituții să fie făcută pe fibră optică, în loc de tradiționalul cupru?

Kronect: Dacă o rețea de cablare pe fibră optică te poate costa la fel ca una pe cupru, dar cu multiple alte avantaje, inclusiv cu reduceri masive de: curent electric, spațiu, întreținere curentă, atunci singura explicație este lipsa de informare a proiectanților, companiilor IT, autorităților și a proprietarilor de clădiri. Iar dacă este să comparăm mere cu mere, investiția totală într-o rețea tradițională pe cupru, cu viteza de 1Gpbs pe cablu de cupru CAT6, în care sunt incluse și echipamentele active, costă cu 50% mai mult decât o rețea pe fibră optică NOKIA, cu tot cu echipamentele active incluse. Cablarea pe cupru se instalează încă odată mai greu, ca timp și efort. Comparabil, consumul de curent scade cu 80%, iar cheltuielile cu operarea rețelei de fibră optică se reduc cu 54%.

Acestea calcule nu sunt din Finlanda, America sau Elveția, ci sunt făcute pe un studiu de caz real din București, la o rețea de cablare orizontală cu 530 de porturi (prize de conectare computere țn rețea) si echipamente complete de la NOKIA – Passive Optical LAN.

Easy Engineering: Totuși, pare foarte frumos să fie adevărat! Să înțelegem că lipsa de informare oprește tehnologia să evolueze în interiorul clădirilor?

Kronect: Nu este deloc surprinzător. Marii producători din piața de echipamente active, în special producătorii de switchuri pentru cablările LAN tradiționale, nu au nici un interes să promoveze soluția de cablare pe fibră optică deoarece vânzările acestora ar scădea vertiginos, și nici nu-i putem condamna pentru acest lucru. Acum ceva timp am citit un articol al unui cunoscut producător american de switchuri – poate unul dintre cei mai mari – în care încerca patetic să aducă contra argumente soluției de cablare pe fibră optică. De curând am văzut că au început și ei să producă o soluție similară, dar în colaborare cu un producător.

Cred că cea mai relevantă analiză și sinteză este poziția IBM, unul dintre cei mai mari producători de stații de lucru și dezvoltator de rețele, dar neimplicat în producția de echipamente active tradiționale (pe cupru), dar nici în cele de fibră optică. În acest articol IBM denumește soluția de cablare pe fibra optica: Rețele inteligente pe fibră optică pasivă reduc investiția totală și accelerează inovația în infrastructura unei companii (Smarter Networks with Passive Optical LANs Help reduce TCO and accelerate innovation for your enterprise infrastructure).

NOKIA ROMANIA, în calitate de producător de echipamente active pentru rețeaua de fibră optică, împreuna cu Kronect Comunicații SRL, în calitate de proiectant de soluții pasive de fibră optică, au un parteneriat ce oferă tot know-how pentru construcția unei astfel de rețele inteligente.

Ce interesați trebuie să contacteze pe email: comercial@kronect.ro, sau pe tel: 021.252.97.18, iar doi specialiști – unul de la Kronect și unul de la Nokia Romania – vor face o analiză de proiect. 

Mai multe detalii: http://www.kronect.ro/ibm-retele-inteligente-cu-passive-optical-lan/