DILEMA UPS-URILOR: CUM SĂ OBȚINEM MAXIMUM DE EFICIENȚĂ ENERGETICĂ FĂRĂ A COMPROMITE DISPONIBILITATEA?

Energia reprezintă astăzi o parte importantă a vieților noastre și propulsorul cheie al lumii actuale. Ca să fim onești, a încerca chiar și să ne imaginăm lumea în alt mod este dificil. Totuși, această dependență uriașă ne expune și la niște provocări în ceea ce privește disponibilitatea, prețul și sustenabilitatea.

Ca și consecință, unul dintre subiectele cele mai larg discutate în lume la acest moment este creșterea rapidă a prețului și cererii de energie. La pachet cu acesta vin și conștientizarea crescândă a impactului asupra mediului și a epuizării resurselor de combustibil fosil, care a determinat un interes firesc față de economisirea energiei și față de încurajarea folosirii surselor de energie regenerabilă, față de adoptarea celor mai bune practici pentru conservarea energiei și față de promovarea standardelor, proceselor și tehnologiilor cu eficiență energetică. Mai mult decât atât, cum maximizarea timpului de funcționare este vital pentru organizațiile globale, prezența unui UPS (sursă de alimentare neîntreruptibilă) este o condiție indispensabilă pentru o infrastructură critică care poate atinge un maxim de singuranță a sarcinii IT.

Cum se poate obține un echilibru între eficiența energetică și disponibilitatea sarcinii?

Sistemele UPS oferă putere constantă dispozitivelor electronice precum servere, sistemele de managment al clădirilor și sistemele de securitate. De asemenea, UPS-urile protejează împotriva întreruperilor care ar putea duce la o oprire a funcţionării sistemelor, o pierdere de informație, productivitate și profit pentru afaceri. Eficiența energetică a unui UPS este raportul dintre puterea care intră în UPS și puterea care iese din UPS pentru a susține sistemul. Odată cu trecerea curentului prin componentele interne ale UPS-ului, o anumită cantitate de energie este degajată ca și căldură, ceea ce duce la pierderi. O energie auxiliară este, de asemenea, consumată atunci când sistemele de aer condiționat funcționează pentru a susține temperatura ideală a instalației. Deși pierderea unei anumite cantități de energie este inevitabilă, este clar că reducerea consumului de energie a UPS-ului, ce rezultă în creșterea eficienței acestuia, va contribui semnificativ la scăderea costurilor energetice.

În ultimii 40 de ani s-au schimbat multe în bine. Dacă prin anii ’70 eficiența medie era în jur de 80%, Vertiv a obținut un procent de 99% în 2018, cu o medie a pieței de 97%. În practică, economiile generate de creșterea eficienței UPS-urilor calculate pentru 24 de ore, 365 de zile, pe o perioadă de 5 ani, nu numai că depășesc costul de cumpărare a unui UPS care folosește tehnologia actuală, dar și contribuie activ la reducerea de CO2 și a altor emisii de gaze cu efect de seră, asigurând astfel cel mai mic impact asupra mediului.

Principalele moduri de operare: Care și Când?

Una dintre principalele priorități pentru managerii IT este să optimizeze consumul de energie electrică, însă această sarcină este contestată continuu de costurile în creștere ale acesteia. 

Modul de funcționare ECO-mode

Pentru a crește și mai mult eficiența, cei mai mulți producători de UPS-uri au introdus moduri de operare cu eficiență ridicată, cum este modul ECO. Chiar și așa, multe dintre aceste moduri încă reprezintă un artificiu de marketing mai degrabă decât un mod concret de a îmbunătăți eficiența centrului de date, în contextul în care o eficiență crescută cu modul ECO vine la pachet cu dezavantaje în disponibilitate sarcinii.

Principiul din spate este că modul ECO profită de rețea atunci când este asigurată calitatea energiei electrice, transferând sarcina IT pe alimentare directă, via bypass electronic. 

Atunci când calitatea energiei electrice este cuprinsă în intervalul acceptat, UPS-ul poate maximiza eficiența furnizând sarcina prin bypass-ul static și nu prin dubla conversie clasică, unde pierderile de enegie sunt mai mari.

Pentru a trece peste dezavantajele care pot apărea atunci când operează în modul ECO, există câteva acțiuni ce pot fi făcute pentru a asigura protecția sarcinii:

  • Filtrarea pasiva (Power Interface) atunci când operează pe bypass ul electronic;
  • Filtrarea activă pentru a asigura calitatea energiei electrice livrate  în orice moment;
  • Eliminarea timpului de transfer dintre diferite moduri de funcționare.

Moduri de operare disponibile pentru UPS-urile Vertiv:

  • Maximum Power Control (Modul VFI): permite ca o putere maximă să fie disponibilă ori de câte ori sistemul detectează că mediul electric necesită o ajustare. În cazul în care apare o degradare a condițiilor de rețea și parametrii monitorizați sunt în afara toleranței, modul VFI permite ajustarea și furnizarea disponibilității utilizând modul online cu dublă-conversie cu o eficiență mai mare de 96,5%.
  • Active Filtering Mode (Modul VI ): permite sistemului să ajusteze parametrii energiei electrice livrate de la rețea fără a fi nevoie să treacă la modul VFI. Când o sarcină reactivă sau o sarcină neliniară este conectată la UPS și sunt prezente armonici sau curent reactiv, UPS-ul este capabil să compenseze funcționând ca un filtru activ și consumând doar energia necesară pentru a compensa perturbațiile liniei, atingând astfel cea mai mare eficiență, rezultând o variație a eficienței de la 98% până la 99%.
  • (Modul VFD): detectează când energia electrică livrată de la rețea este de o calitate ideală și nevoia unei ajustari este limitată. Atunci când condițiile de rețea sunt stabile, modul „Maximum Energy Saving” este selectat, ceea ce permite o eficiență de până la 99,5%, asigurând o acțiune de filtrare pasivă a sarcinii pentru a garanta menținerea protejată a sarcinii chiar și atunci când este alimentată prin bypass-ul electronic.
  • Trinergy Control (numai Liebert Trinergy Cube): Activarea modului de operare cu eficiență ridicată Trinergy Cube se bazează pe urmărirea în timp real a principalilor parametri ce au legătură cu condițiile rețelei de intrare și de calitatea sarcinii de ieșire. Dacă variabilele observate se află în afara unor intervale specifice, UPS-ul va activa un mod de operare diferit în conformitate cu setările algoritmului. Aceste setări pot fi personalizate la cerere de către inginerul de service autorizat.
  • DYNAMIC ONLINE MODE (Modul VI): cel mai recent mod de operare de înaltă eficiență oferit de Vertiv cu Liebert® Trinergy™ Cube, Liebert® EXM2 și Liebert EXL S1, dezvoltat după înțelegerea faptului că mulți dintre clienții noștri nu vor să compromită nivelul de siguranță pentru a obține o creștere a eficienței. Un UPS cu modul Dynamic Online oferă o eficiență de funcționare de până la 99% fără a sacrifica disponibilitatea. De fapt, operând în acest mod, invertorul poate prelua instantaneu rolul de redresor și să mențină tensiunea de ieșire în conformitate cu specificația IEC 62040 Clasa 1. Pe scurt, modul Dynamic Online oferă cel mai înalt nivel de protecție, fără compromis între sarcină și disponibilitate.

În concluzie, sistemele echipate cu modul Dynamic Online, precum Liebert® Trinergy™ CubeLiebert® EXM2 și Liebert® EXL S1, sunt capabile să treacă în siguranță de la modul de eficiență ridicată, Eco Mode, la modul invertor, Dynamic Online, cu un transfer de 0 milisecunde, asigurând astfel o putere de încărcare absolută și protecție în practic orice condiție de întrerupere a alimentării.

Rezultatul? Eficiență energetică maximă, fără a compromite disponibilitatea.

Pentru a profita la maximum de echipamentele noastre IT, sunt esențiale o monitorizare și un service adecvat. Serviciile Vertiv LIFE™ oferă vizibilitate asupra sistemelor critice în timp real, rezultând în detectarea timpurie a anomaliilor și reacția imediată în caz de alarme. Adăugarea capacității de diagnosticare de la distanță prin echipa de ingineri permite tehnicienilor noștri să fie gata de acțiune pentru a restabili echipamentele la starea de funcționare corespunzătoare, în mod rapid, cu precizie și în condiții de siguranță.

Mai multe informații despre produsele și serviciile Vertiv sunt disponibile pe Vertiv.com. Pentru o ofertă personalizată sau o solicitare specifică, trimiteți-ne un e-mail la emea.ro.hello@vertiv.com.

Autor: Oana Ianole, AC Power & Service Sales Manager pentru Vertiv în România și Moldova