România se situează pe locul trei în UE ca independenţă energetică şi până în 2010 a atins deja 35% din targetul asumat faţă de Comisia Europeană, ca până în 2020, 38% din consumul intern de electricitate să provină din surse regenerabile. Cu toate acestea consumul de energie al României este mult prea mare, iar un prim pas pentru a evita acest consum porneşte de la casele private, unde soluţia pentru economii la energia electrică ar putea să fie energia fotovoltaică. REECO contribuie la atingerea acestui target prin organizarea celui mai important eveniment internaţional din industria solară în România,
RENEXPO® SOUTH-EAST EUROPE. De 6 ani acest eveniment creează punctul de întâlnire pentru lideri şi persoane cu putere de decizie în domeniu. ROPE oferă platforma ideală pentru afaceri de succes în ceea ce priveşte târgul, conferinţele şi evenimentele conexe.
Anul acesta, RENEXPO® SOUTH-EAST EUROPE reinventează perspectiva pentru târguri şi conferinţe, pentru energie regenerabilă în România şi prezintă noi sub-branduri, precum RENEXPO® SOLAR.
Târgul şi conferinţele vor avea loc între 20-22 noiembrie 2013, în cadrul celui mai modern centru expoziţional din România: EXPOROM, Bucureşti.
Legislaţia privind stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile, presupune o reglementare a sectorului energetic românesc prin încurajarea unor investiţii de lungă durată şi temperarea pieţei speculative. Modificarea cu privire la sursele regenerabile de energie provenite din centralele electrice solare, presupune amânarea temporară a acordării de certificate verzi. Astfel, pentru fiecare MWh produs se vor elibera 4 certificate verzi, restul de 2 certificate urmând a fi acordate după 1 aprilie 2017.
Aceste modificări nu descurajează însă, investitorii în energia solară în România.
Potrivit datelor Transelectrica, prima jumătate a acestui an a înregistrat o creştere a capacităţii instalate în centralele fotovoltaice, fiind de 7 ori mai mare în comparaţie cu sfârşitul anului trecut. În Decembrie 2012, existau în România parcuri fotovoltaice cu o capacitate instalată de 49,3 MW, iar până în iunie 2013 se aflau deja în funcţiune proiecte cu o capacitate de 378,5 MW.
O companie din Spania va construi un nou parc solar, al şaptelea ca mărime din România, în localitatea Livada Mică situată la 30 de km de Satu Mare. Potrivit proiectului construcţia parcului urmează sa fie
finalizată până la începutul lunii septembrie, iar capacitatea maximă a acestuia va fi 68 MW, ceea ce poate satisface nevoile a aproape 60.000 de familii de nivel mediu.
Managerul proiectului admite că România este foarte rentabilă în ceea ce priveşte investiţiile în energia solară. De asemenea, compania Danubius Power SRL – expozant în cadrul târgului, a finalizat un parc fotovoltaic.
În paralel cu expoziţia va avea loc şi cea de-a V-a Conferinţă Internaţională – Energia Solară în România, care se va desfăşura pe parcursul a două zile de eveniment, între 20-21 noiembrie 2013, la EXPOROM- Bucureşti. Tematicile principale care se vor dezbate în cadrul conferinţei de două zile sunt: Viitorul energiei solare în Europa de Sud-Est; Pieţe în Europa de Sud – Est;
Cele mai bune exemple a unor proiecte de pe piaţa de sud-est a Europei; Finanţare şi rentabilitate; Integrare în reţea şi stabilizare; Probleme de calitate în construcţii, managementul de proiect, operare şi întreţinere, siguranţă şi fiabilitate.
Autor: Ciprian Rotaru