JURNALUL UNUI EXPERT

Silviu Mustăţea

Este un lucru comun faptul că oricine poate da sfaturi pentru utilizarea echipamentelor şi la fel de comun este că puţini operatori respectă aceste sfaturi, chiar şi parţial. Nimic nou, la locul de muncă nu este întotdeauna ordine şi curăţenie, programul de lucru prelungit, oboseala şi dacă mai luăm în considerare anotimpul nefavorabil, toţi aceşti factori conduc într-un final la nerespectarea condiţiilor de utilizarea a echipamentelor. De asemenea, îndelunga utilizare şi experienţa nu înseamnă neapărat depunerea unui efort scăzut şi o atenţie pentru detalii minimală din partea operatorului. Toate tipurile de echipamente necesită un grad sporit de atenţie, indiferent de experienţă. Metatools SRL este o societate care activează de peste 15 ani pe piața furnizorilor de scule electrice și accesorii, timp în care a dobândit o experienţă vastă în vederea operării şi întreţinerii echipamentelor. Iată câteva sfaturi şi îndrumări practice de la experţii din cadrul service-ului companiei pentru cei care folosesc motoferăstraiele.

Nu sunt puţine problemele zilnice confruntate de utilizatori. În special sunt cei care operează un motoferăstrău, sau denumit popular „drujba”. Pe lângă faptul că este un echipament foarte solicitant fizic, iar o simplă mişcare greşită poate conduce la rezultate fatale, o bună întreţinere dar şi o bună pregătire fizică a operatorului pot face diferenţa dintre o utilizare corectă şi incorectă. Precum zicala faimoasă „minte sănătoasă într-un corp sănătos” acelaşi lucru se aplică şi în cazul echipamentelor.

Riscuri la care ne expunem:

– Arsuri prin atingerea eșapamentului;

– Rănire când lanțul ferăstrăului este în mișcare;

– Intoxicarea cu gazele de emisie la folosire în spații închise;

– Folosirea fără pauze, conduce în timp la afecțiuni ale circulației;

– Dacă nu sunt folosiți ochelari de protecție pot rezulta afecțiuni oculare;

Un lucru este sigur, majoritatea problemelor utilizatorilor se transformă în scurt timp în problemele celor care fac service-ul echipamentelor. Şi acesta nu sunt puţine, echipamentele venind în service de obicei cu probleme de pornire, de ungere a lanţului sau de accelerare, iar o bună parte din aceste probleme provin din gradul scăzut de întreţinere realizat de operatori.

Întreținerea lanțului:

– Curățarea și ascuțirea periodică;

– Reglarea tensionării;

– Curățarea canalului de ghidare;

– Asigurarea ungerii corespunzătoare.

Pentru a evita drumurile dese la service operatorii pot realiza singuri câteva operațiuni de întreținere: curățarea filtrelor de aer, înlocuirea bujiilor, curățare echipamentului și depozitarea în locuri adecvate atunci când nu este folosit pentru o perioadă îndelungată. Pentru celelalte operațiuni, cel puțin odată pe an, este necesar să se adreseze unui service specializat.

 

Contact

Str. Poligonului, nr. 2

100070, Ploiesti, Prahova

T: 0244 598 277

T Service: 0244 598 277 int. 121;

0747 118 112

F: 0244 406 698

Mobil: 0743 105 460, 0720 066 174

office@metatools.ro

www.metatools.ro