INOVATII SI TEHNOLOGII NOI LA BAUMA 2016

Viteza şi profitabilitatea sunt doi dintre principalii factori de succes în industria construcţiilor. În particular, acest lucru se aplică şi experţilor în tehnologia cofrajelor care abordează aceste provocări şi vor prezenta din nou un număr mare de produse şi inovaţii la Bauma 2016. Mai jos sunt câteva exemple de evoluţii noi şi suplimentare care vor fi expuse în Munich în perioada 11-17 Aprilie 2016.

O nouă îmbunătăţire din partea Peri, o companie specializată pe tehnologia coafrajelor şi schelelor cu sediul în Weissenhorn, Germania, este îndreptată spre pieţele externe care au un climat mai rece. Pentru acest scop, Peri a îmbinat sistemul deja recunoscut Maximo pentru pereți de cofraje cu opţiunea uşor de asamblat, de module de încălzire. Încălzirea asigură că folosirea betonului poate fi posibilă chiar şi la temperaturi scăzute dat fiind faptul că procesul de hidratare nu este restricționat.

O altă inovație pe care Peri o va prezenta la reuniunea industriei din Munich este o nouă schelă exterioară ce a fost proiectată special pentru clădiri foarte înalte de dimensiuni medii sau mari. Noile unităţi hidraulice trimit puterea către cilindrii hidraulici care produc o capacitate a macaralei de 40 de tone. Datorită capacităţii mari de rezistenţă la încărcătură, pot fi adăugate la această structură și macarale pentru plăci de beton.

Un factor cheie în maximizarea eficienței este și timpul de demontare. Doka, un specialist din Austria în domeniul schelelor, oferă sistemul Concretemote de ceva vreme. Dezvoltarea rezistenței la compresie și a căldurii de hidratare a cimentului în timpul construcției este măsurată în timp real. Timpul de demontare a schelelor şi timpul după tratare pot deriva din dezvoltarea rezistenței cimentului. Doka o să prezinte o nouă tehnologie a sistemului în cadrul Bauma 2016.

bauma 2013
bauma 2013

Noul Concremote plugIn este integrat direct în capacul cofrajelor și oferă în mod automat, informații cu privire la timpul corect pentru îndepărtarea lor.

Viteza este esenţială și în multe regiuni ale Americii Latine, Sudul Asiei și Estul Mijlociu, în special când locuințele ieftine trebuie să fie construite pentru un număr mare de persoane. Doka a dezvoltat Doka OneGo, un sistem de cofraje monolitic, ca o soluție la această provocare. În acest sistem, care va fi prezentat în cadrul Bauma 2016, pereții și plafoanele sunt turnați într-o singură matriță. Potrivit companiei, sfera de aplicare a Doka OneGo variază de la case familiale și complexe de apartamente până la clădirile de locuit multietajate.

Friedr Ischebeck GmbH (Ennepetal, Germania) va prezenta în Munchen un nou support de 30 kN cu un tub de aluminiu extern și un ax de oțel filetat tubular. Aspectul special al acestui suport este dat de o piuliță de reglare rapidă aceasta regăsindu-se, în mod normal, la suporții de oțel. Datorită profilului special al tubului de aluminiu extern, noul suport dispune, de asemenea, de posibilitatea de a oferi elevație și consolidare cu cadre de rigidizare din aluminiu.

Bazat pe modelul din alte industrii, industria de construcții depune, de asemenea, din ce în ce mai multe eforturi pentru a crea un lanț cât mai continuu posibil de la planificare și de construcție până la exploatarea clădirilor. Expresia cheie de aici este Modelarea Informației Clădirii (Building Information Modeling BIM). De exemplu, producătorul Paschal din Steinach, Germania, se îndreaptă în această direcție cu software-ul deja testat pentru cofraje Paschal-Plan Light (PPL). Acesta susține procesul de planificare și implementare pentru structurile de beton pe toată durata construcţiei. Potrivit companiei, experiența practică a lui Paschal și a multor utilizatori a fost inclusă în versiunea adaptată, care va fi prezentată la Bauma 2016. O nouă caracteristică, de exemplu, este modulul “plafon de cofrare”. Susțineri de beton de cofrare și tavane filigran pot fi produse în mod automat cu acest modul. Sistemul de susținere este, de asemenea dimensionat și se bazează pe calcularea DIN EN 12812. Conform lui Paschal, modele 3D pot fi produse rapid și ușor utilizând modulul “Design”. Cu doar un click, utilizatorii pot genera o listă de materiale de la parametrii din modelul 3D. Modelul “Warehouse” poate fi utilizat pentru a administra întregul stoc de cofraje și mașini transparent – atât pe un șantier de construcții cât și într-o curte de clădire.

bauma 2013
bauma 2013

Show-uri live

Piesa centrală a evenimentului va fi noua etapă “Workshop Live!”, care oferă spectacole de 20 de minute, care au loc în fiecare zi, din oră în oră, între orele 10:00 și 16:00. Aici stagiarii vor lucra cu utilaje de construcții, în timp ce, de asemenea, vor fi intervievați și despre ce au învățat. Companiile din acest sector vor furniza echipamentele necesare: o platformă de transport, o freză, un încărcător frontal, o pompă, o punte pentru un încărcător frontal, o placă vibratoare, un compactor și un excavator mobil. Toată acțiunea este transmisă în direct pe ecrane gigant.

Sferă extinsă

Schmid prezintă ceea ce este nou de data aceasta: “Comparativ cu 2013, în acest an ne-am structurat inițiativa mai bine și am integrat colegiile profesionale și universitățile”. În secțiunea nouă, denumită “Colegii profesionale live!”, profesorii și studenții de la aceste instituții vor oferi perspective asupra tuturor cursurilor și explicarea a ceea ce este diferit la aceste colegii, comparativ cu școlile normale.