CUM SÃ ALEGEȚI UPS-UL VERTIV POTRIVIT

Sistemele critice care susțin funcționarea afacerii dumneavoastră nu au voie să colapseze. Vertiv vă vine în întâmpinare în asigurarea continuității în exploatare oferind o gamă completă de surse inovative Libert de alimentare neîntreruptibilă cu energie electrică (UPS), precum şi sisteme UPS integrate, nedegradabile în timp, capabile să furnizeze energia necesară pentru infrastructura IT a companiei dvs., de la micile camere de server aflate la marginea rețelei şi până la centrele corporative de date sau cele hyperscale.

Câteva elemente esențiale pentru înțelegerea UPS-urilor şi sfaturi pentru a alege sistemele cele mai potrivite pentru afacerea dumneavoastră.

Descoperiți cele mai performante surse de alimentare neîntreruptibile cu energie electrică pentru a vă proteja aplicația!

În era transformării digitale, când, pentru a vă desfășura activitatea la cel mai înalt nivel, depindeți în măsură tot mai mare de sisteme informatice şi date, continuitatea funcționării sistemelor, chiar şi în condițiile unor avarii în alimentarea cu energie electrică, este mai importantă ca oricând.

Tocmai acesta este rolul surselor de alimentare neîntreruptibilă cu energie electrică: vă oferă siguranța unei alimentări de rezervă, necesară funcționării infrastructurii IT și a altor sisteme critice. În cazul unei avarii în furnizarea energiei electrice, un UPS de bună calitate poată face diferența dintre derularea normală a activității versus date pierdute și ore de muncă productivă irosite.

UPS-urile pot asigura de la cele câteva minute de alimentare cu energie de rezervă – suficiente pentru a închide în siguranță stațiile de lucru şi serverele sau a le permite generatoarelor să intre în funcțiune – până la câteva ore de continuitate în utilizarea anumitor echipamente.

Înțelegerea criteriilor de alegere a UPS-ului cel mai potrivit organizației dumneavoastră presupune o cunoaștere temeinică a necesarului de energie electrică al infrastructurii informatice şi al altor sisteme critice, precum şi a toleranței fiecărei aplicații  la penele de curent electric.

În acest ghid de achiziționare a UPS-urilor, am trecut în revistă aspectele esențiale referitoare la aceste surse, precum şi criteriile de luat în considerare, de către organizația dumneavoastră, în luarea unei decizii fundamentate de achiziție.

Cât ne costă indisponibilitatea ?

Costul indisponibilității diferă semnificativ de la o industrie la alta, 86% din participanții la sondajul Statista 2019 indicând un cost de cel puțin 301.000 $ pe oră, iar mai mult de o treime dintre aceștia (34%) au estimat costul indisponibilității la 1 milion $ sau mai mult.

Din această perspectivă, o investiție relativ modestă în achiziția unui UPS se aseamănă cu o poliță de asigurare mult mai accesibilă decât costisitoarele indisponibilități şi date pierdute.

Care sunt tipurile de pene de curent de care ne protejează un UPS ?

Sursele de alimentare neîntreruptibilă cu energie electrică protejează echipamentele împotriva indisponibilităților cauzate de diverse tipuri de pene de curent, printre care:

  • Fluctuații ale alimentării cu energie electrică: acestea sunt incidente de scurtă durată intervenite din cauze interne sau externe:

Externe: lucrări de întreținere a rețelelor electrice, descărcările electrice din atmosferă, ruperi ale cablurilor electrice datorită furtunilor, copacilor prăbușiți sau avariilor la transformatoare;

Interne: pornirile şi opririle periodice, de rutină, ale unor echipamente, a unor instalații de aer condiționat şi de răcire, precum şi cablajele defectuoase

  • Căderi de tensiune, respectiv reduceri ale puterii electrice furnizate în perioadele de suprasolicitare
  • Întreruperi neprevăzute în alimentarea cu electricitate, care pot apărea datorită unor probleme printre care:

Descărcările electrice

Dezastre naturale: uragane, furtuni de zăpadă, vânturi puternice şi alte extreme meteorologice

Lucrări publice sau de construcții 

 Accidente produse de autovehicule

  • Întreruperi planificate în alimentarea cu electricitate:

Lucrările de întreținere şi modernizare a rețelelor electrice

Întreruperile planificate cum sunt cele ce s-au produs recent în regiuni precum California, în scopul de a preveni incendiile de vegetație provocate de scântei de la echipamentele electrice

Ce ar trebui să aveți în vedere atunci când achiziționați un UPS?

Pentru a afla ce tip de baterie de rezervă este cel mai potrivit pentru afacerea dumneavoastră este necesară trecerea în revistă a unei serii de întrebări referitoare la tipul echipamentelor ce trebuie protejate, care sunt consecințele și ramificațiile generate de indisponibilitatea acelor echipamente, dacă există sau nu generatoare ca surse de rezervă pentru alimentarea cu energie electrică, şi altele. 

  1. Determinați sarcina ce ar trebui protejată de către UPS şi, implicit, capacitatea acestuia

Primul pas constă în a stabili care sunt echipamentele informatice sau electronice ce necesită protecție prin baterii de rezervă, precum şi care este consumul de electricitate al acestor dispozitive, spre a putea calcula capacitatea necesară a UPS-ului. Punctul de pornire îl constituie, evident, consumul de electricitate al serverelor, calculatoarelor şi stațiilor de lucru, precum şi al echipamentelor de rețea. Totuși, sunt de luat în calcul şi alte echipamente cu rol critic în derularea de zi cu zi a afacerii, cum sunt echipamentele POS (puncte de vânzare) şi sistemele de securitate.

Stabiliți care sunt aplicațiile susținute de fiecare componentă şi modul în care organizația ar fi afectată de căderea unei  aplicații sau alteia.

Pentru fiecare echipament ce urmează a fi conectat la UPS, determinați puterea (wați) pe care o consumă echipamentul respectiv. Puterea consumată figurează, de obicei, pe plăcuța de identificare a echipamentelor sau în documentația de fabricație. Capacitatea necesară a UPS-ului este dată de suma puterilor echipamentelor ce urmează a fi conectate la ea.

  1. Stabiliți timpul necesar de funcționare al UPS-ului pentru deservirea echipamentelor şi aplicațiilor critice

Pasul 2 constă în determinarea timpului necesar de funcționare a UPS-ului pentru a asigura continuarea exploatării în cazul unei pene de curent. În principiu, dacă dispuneți de un generator de rezervă de capacitate mare, timpul necesar de funcționare a UPS-ului poate fi de doar câteva minute (cca 5 minute), suficient pentru declanșarea în siguranță a generatorului şi transferul alimentării către acesta.

Pe de altă parte, scopul dumneavoastră principal este să dispuneți de un timp suficient de funcționare (cca 5 – 10 minute) pentru a deconecta în siguranță serverele şi stațiile de lucru, astfel încât să fie evitate orice pierderi sau alterări de date. Ori, pentru aplicații cum sunt cele de rețea sau de acces la Internet (cele mai critice la ora actuală), v-ar fi necesar un timp de funcționare de 1 -2 ore pentru a fi în măsură să treceți de penele de curent. Este important de avut în vedere faptul că, în general, cu cât veți conecta mai multe echipamente la o singură sursă de alimentare neîntreruptibilă  cu energie electrică, cu atât durata lor de funcționare va fi mai scurtă.

O altă alternativă este aceea de a folosi UPS-uri separate pentru unele dintre aplicații.

  1. Determinați numărul necesar de prize

Determinați numărul total de echipamente care doriți să fie acoperite de sursele de alimentare neîntreruptibilă cu energie electrică şi asigurați-vă că sursele au un număr suficient de prize pentru a vă acoperi necesitățile imediate, lăsând loc şi pentru eventuale creșteri. Sau, ca alternativă, puteți obține un număr suplimentar de prize folosind o unitate de distribuire a puterii (PDU), dar având grijă să nu suprasolicitați UPS-ul.

Unele tipuri de UPS includ şi prize care asigură doar protecția în caz de suprasolicitări bruște. Aceste prize nu includ baterii de rezervă. Asigurați-vă că înțelegeți caracteristicile UPS-ului pe care intenționați să-l cumpărați, precum faptul că are suficiente prize la bateria de rezervă, astfel încât să răspundă cerințelor.

  1. Luați în considerare cerințele de instalare a UPS-urilor

UPS-urile sunt disponibile într-o gamă variată de dimensiuni şi forme. Modelele tower sunt unități de sine stătătoare amplasabile pe pardoseală, pe o masă de lucru sau pe un raft şi susțin, de obicei, calculatoare, servere şi routere din sfera activității de birou.

UPS-urile rack-mount sunt, de obicei, proiectate pentru un cadru metalic standard de 19 inci, pe care se pot instala şi alte echipamente informatice. UPS-urile rack-mount pot avea diverse mărimi, iar înălțimea lor este măsurată în raport cu numărul de poziții pe verticală pe care le ocupă în cadrul metalic. Fiecare spațiu reprezintă un “U” şi măsoară 1,75 inci.

Unitățile de alimentare neîntreruptibilă cu energie electrică proiectate să utilizeze baterii cu litiu-ion sunt mai mici şi mai ușoare decât modelele care utilizează baterii tradiționale cu acid, permițându-vă să concentrații o putere de rezervă mai mare într-un spațiu mai mic.

Caracteristici avansate ale UPS-urilor

UPS-urile pot prezenta diferențe considerabile în ceea ce privește gama exactă a caracteristicilor pe care le oferă. În cele ce urmează se prezintă caracteristici comune, disponibile în cazul modelelor de ultimă generație.

Monitorizarea și managementul de la distanță

UPS-urile dotate cu porturi de rețea încorporate sau suporturi pentru carduri de management de rețea (NMCs) pot fi controlate şi comandate de la distanță. Acest fapt este deosebit de important în cazul surselor de alimentare neîntreruptibilă cu energie electrică instalate în sedii de sucursale teritoriale sau alte locații îndepărtate la care personalul IT este foarte redus sau chiar lipseşte. În asemenea cazuri, un grup centralizat de supraveghere a echipamentelor informatice şi instalațiilor poate urmări starea tuturor surselor de alimentare neîntreruptibilă cu energie electrică şi poate detecta probleme precum necesitatea de înlocuire a bateriilor. De asemenea, cardurile de control al rețelelor pot controla senzori distribuiți în mediu înconjurător pentru a monitoriza temperatura şi umiditatea.

Controlul de la distanță al prizelor UPS

Unele tipuri de surse de alimentare neîntreruptibilă cu energie electrică sunt dotate cu prize sau grupuri de prize ce pot fi comandate de la distanță, existând inclusiv posibilitatea de control al utilizării energiei, al ciclurilor de alimentare şi deconectarea acestor prize sau grupuri de prize. Acestea permit, de exemplu, unui operator uman prezent într-un centru de control la distanță, să re-buteze un server care nu mai răspunde la comenzi sau un comutator de rețea (switch).

Panoul de control cu cristale lichide (LCD)

La nivel local, pe un ecran cu cristale lichide (LCD) se pot vizualiza informații utile, cum sunt starea bateriei şi situația alimentării cu energie electrică, făcând posibile controlul şi managementul local al fiecărei surse neîntreruptibile de alimentare cu energie.

Baterii ce pot fi înlocuite de către utilizatori

Nicio baterie nu durează la infinit, iar bateriile UPS-ului nu fac excepție de la regulă. Dar, cum scopul principal al surselor neîntreruptibile de alimentare cu energie electrică este de a asigura timpul de funcționare, înlocuirea bateriilor respective trebuie să fie facilă şi rapidă. Optați pentru tipuri care prezintă un panou detașabil, ce va ușura înlocuirea bateriilor de către utilizator, în loc să apelați la un tehnician de service.

Bateriile litiu-ion

Bateriile litiu-ion sunt din ce în ce mai mult utilizate în cazul UPS-urilor, dintr-un motiv bine întemeiat. Ele pot dura de cel puțin de două ori mai mult decât bateriile tradiționale cu acid, însă cântăresc cu mult mai puțin şi ocupă mult mai puțin spațiu. Bateriile de litiu-ion permit, de asemenea, o încărcare mai rapidă şi un număr mai mare de cicluri de încărcare-descărcare. În multe cazuri, costul total mai redus al exploatării unor surse neîntreruptibile de alimentare cu energie electrică cu baterii de litiu-ion justifică din plin investiția inițială mai mare.

Perioadă de funcționare prelungită

Unele tipuri de UPS suportă pachete de baterii externe care pot asigura un timp de funcționare mai mare decât cel oferit de bateriile interne ale surselor neîntreruptibile de alimentare cu energie, permițând utilizatorilor să obțină ore suplimentare din timpul de rezervă al  bateriilor, în condiții de solicitare critică.

Modul ECO pentru economisirea de energie electrică

Sursele neîntreruptibile de alimentare cu energie electrică de tip ECO urmăresc să asigure economisirea de energie prin deconectarea regulatoarelor lor de tensiune şi/sau a proceselor  lor de transformare, dacă detectează că energia furnizată din rețeaua electrică este de bună calitate, în scopul economisirii energiei.

Sperăm ca acest ghid pentru achiziția UPS-urilor să vă ajute să înțelegeți mai bine caracteristicile și modul de alegere a acelor surse neîntreruptibile de alimentare cu energie electrică pe care să vă puteți baza pe termen lung. Pentru a afla mai multe despre alegerea celor mai bune astfel de surse, vizitați Vertiv.com.

Articol de George Topalov, Senior Sales Manager Vertiv România și Moldova