O scurtă analiză a industriei intralogistice din România și a direcției în care se îndreaptă arată etapele in care se află companiile în strategia lor de a-și transforma modelele de depozitare, precum și un spectru larg de provocări. Unele dintre acestea sunt unice pentru cerințele lor de afaceri, domeniul de activitate sau propriile lor obiective financiare și strategice. Cu toate acestea, exista o provocare universală cu care se confruntă companiile din întreaga lume și anume lipsa de personal calificat care să lucreze în depozite.
România, cu o rată de ocupare a forței de muncă de aproape 70%, nu face excepție. Companiile din întreaga țară au probleme cu lipsa forței de muncă și cu integrarea muncitorilor străini – după cum raportează Institutul de Economie Națională. Acest lucru ar putea reprezenta în curând o provocare economică, deoarece companiile nu vor avea suficient personal în depozite pentru a îndeplini comenzile. Și, bineînțeles, nici pandemia nu a ajutat situația. Unde se pot adresa companiile pentru a acoperi deficitul de forță de muncă?
Statisticile recente raportate de Comisia Europeană indică faptul că doar aproximativ 4% din cele mai mari companii din România profită de tehnologia automatizată. Acest lucru înseamnă că majoritatea organizațiilor – mai exact 96% – se bazează încă pe procese manuale, deși ar putea să le automatizeze. Așadar, cum poate automatizarea să evite problemele legate de penuria de forță de muncă și cum ar trebui companiile să planifice această tranziție?
Un proces gradual și transformator
În primul rând, Dematic nu aderă la ideea că automatizarea este “totul sau nimic”. Depinde foarte mult de specificul afacerii și de rapiditatea cu care avansați. În calitate de furnizor de top de soluții hardware și software pentru intralogistică, știm că a te mișca prea repede nu este nici practic, nici necesar. Astfel, este important să creăm împreună un plan în care să corespundă provocărilor specifice cu care vă confruntați. Automatizarea peste noapte nu este neapărat obiectivul pe care trebuie să-l urmăriți. Să vă lansați într-o transformare de tip Industry 4.0, să implementați tehnologii de automatizare și de schimb de date pe scară largă, poate părea o sarcină descurajantă, dar nu trebuie să fie așa dacă o luați treptat.
In procesul transformării unei instalații operate manual într-una complet automatizată, le recomandăm adesea clienților să facă acest lucru în mod treptat. De asemenea, vă recomandăm cu tărie ca, atunci când vă gândiți să începeți tranziția spre automatizare, să efectuați o evaluare completă a întregii dvs. instalații, o examinare amănunțită a hardware-ului și software-ului, a spațiul utilizat și personalului implicat. Luarea în considerare a factorului uman atunci când evaluați unde poate fi benefică automatizarea pentru afacerea dvs. este la fel de importantă ca și celelalte componente ale unei strategii la scară largă.
Stimularea productivității
În afară de beneficiul evident de a umple golurile ca urmare a scăderii numărului de muncitori calificați, automatizarea a demonstrat că poate stimula semnificativ productivitatea. Îndeplinirea comenzilor și a altor etape ale procesului intralogistic consta adesea în sarcini repetitive, iar automatizarea acestora poate duce la o creștere a eficienței de 200% până la 300%.
Sarcinile repetitive și previzibile sunt ideale pentru a fi automatizate; muncitorii se plictisesc rapid și, în unele cazuri, acest lucru duce la rate mai mari de absenteism, deoarece aceștia devin frustrați de munca lor. Atunci când companiile fac pasul spre automatizarea acestor tipuri de sarcini, pot, de asemenea, să îmbunătățească marjele în mod semnificativ și să faca economii de milioane de euro. Astfel, companiile pot găsi o mai bună utilizare a forței de muncă, lăsând în același timp sarcinile zilnice plictisitoare în seama mașinilor automatizate. Dar odată ce aceste sarcini au fost automatizate, ce se întâmplă cu muncitorii care nu mai execută aceste rutine plictisitoare?
O forță de muncă cu o nouă orientare
Deși automatizarea poate ajuta la reducerea dependenței de munca manuală, nu înseamnă că puteți înceta să vă bazați pe oameni pentru a vă desfășura operațiunile. Este o presupunere eronată.
În multe cazuri, se întâmplă exact contrariul. Utilizarea automatizării pentru a executa sarcini care sunt repetitive și plictisitoare pentru oameni sau care sunt solicitante din punct de vedere fizic sau chiar periculoase pentru siguranța muncitorilor, permite companiilor să se concentreze pe instruirea unei forțe de muncă actualizate care este mai eficientă și care adaugă valoare afacerii. Făcând condițiile de lucru mai sigure, utilajele mai ușor de utilizat și îmbunătățind experiența generală a muncitorilor, companiile pot obține beneficii atât în aspectele tangibile, cât și în cele netangibile ale strategiei de creștere a afacerii lor.
Cu toate acestea, avantajele automatizării in gestiunea forței de muncă nu se manifestă în vid. Este doar o parte a procesului general de transformare. Iar planul dvs. trebuie să ia în considerare componenta umană la fel de mult ca și impactul aducerii de noi tehnologii și reproiectarea spațiul de depozitare.
Maximizarea spațiului
Lipsa de spațiu este una dintre cele mai mari provocări cu care se confruntă astăzi managerii de intralogistică. Cererea de spații de depozitare în România este foarte competitivă: companiile din București reprezintă deja 35% din spațiul industrial și logistic închiriat din țară. Din 2021, rata de neocupare a spatiilor industriale a fluctuat în jurul valorii de 6% la nivelul țării. Atunci când spațiul este insuficient, acest lucru poate avea un impact negativ asupra angajaților și asupra mediului de lucru în general.
Deoarece majoritatea spațiilor de depozitare disponibile sunt deja folosite, proprietarii de fabrici trebuie să se mulțumească cu ceea ce au deja. De aceea, maximizarea spațiului este mai critică ca niciodată. Cu ajutorul automatizării, reproiectarea spațiului de depozitare poate părea complexă, dar rezultatul poate fi satisfăcător. În afară de îmbunătățirea gestionării stocurilor și a condițiilor de lucru, automatizarea reduce considerabil spațiul fizic utilizat pentru procesele manuale de depozitare și recuperare. Aceasta ar putea duce la eliberarea a până la 40% din spațiul de depozitare. Și ar putea contribui, de asemenea, la reducerea la minimum a nevoii de extindere sau de a face apel la soluții de depozitare externe.
Un plan cuprinzător de automatizare pentru ziua de mâine
Automatizarea poate fi parte a soluției pentru a aborda provocările legate de forța de muncă. Atunci când evaluați cum să începeți procesul de automatizare, problematica forței de muncă este doar una dintre componentele pe care trebuie să le luați în considerare în strategia dvs. generală.
Astfel, Dematic a creat un playbook – un set de linii directoare – pentru a vă ajuta să parcurgeți primii pași în călătoria spre automatizare. Acesta răspunde la întrebări importante și sugerează domeniile pe care trebuie să le prioritizați pe măsură ce vă creați propria strategie pentru a vă atinge obiectivele de dezvoltare cu ajutorul automatizării. Cu aproximativ 8.000 de instalații ale clienților din întreaga lume am acumulat o expertiză care ne face un lider global în domeniul echipamentelor și proceselor automatizate, precum și partenerul ideal pentru proiectele viitoare.