VERTIV – CELE MAI BUNE PRACTICI DE DESIGN PENTRU CENTRELE DE DATE MODERNE

Centrele de date sunt medii cu climă controlată special concepute pentru a găzdui, alimenta și proteja echipamentele IT sensibile pe care se bazează afacerea dumneavoastră zi de zi. Aceste spații critice sunt temelia continuității afacerii, motiv pentru care proiectarea și construcția centrelor de date devine o activitate pe care nicio afacere nu își poate permite să o trateze cu ușurință. Într-adevăr, succesul designului modern al centrelor de date depinde de capacitatea personalului IT și al facilităților de a echilibra cu succes nevoile adesea concurențiale pentru o densitate mai mare și o agilitate îmbunătățită, cu o eficiență mai mare și costuri mai mici, toate ținând cont de cele mai recente standarde de proiectare a centrelor de date de astăzi.

Deși proiectarea centrelor de date nu este o sarcină ușoară și va necesita o investiție semnificativă de timp și resurse pentru a obține detaliile potrivite pentru unitatea dumneavoastră specifică, există câteva bune practici fundamentale de proiectare a centrelor de date care se aplică oricărei activități de proiectare/construcție. Utilizați aceste linii directoare pentru a construi un cadru pentru succesul proiectului dumneavoastră:

– Decideți de cât spațiu aveți nevoie și unde aveți nevoie. Centrele de date vin în toate formele și dimensiunile, de la simple camere de server la facilități tradiționale cu pardoseală ridicată, la soluții de colocare și cloud hibrid. Astăzi, nevoia de a aduce capacitatea de procesare și stocare mai aproape de utilizatorii finali a dus la o creștere rapidă a soluțiilor de centre de date edge și micro centre de date. Chiar dacă marginea rețelei se extinde rapid, companiile au nevoie simultan de facilități critice de centre de date. Proprietarii și operatorii vor trebui să decidă dacă să construiască centre de date noi sau să extindă, să adapteze sau să modernizeze facilitățile existente. Soluțiile de colocare și cloud oferă și mai multe opțiuni de luat în considerare pentru echipele IT și pentru infrastructură.

Indiferent de arhitectura centrului de date pe care o urmărește compania dumneavoastră, veți avea nevoie de suficient spațiu nu numai pentru servere, rack-uri pentru servere și echipamente de rețea, ci și pentru componentele infrastructurii centrului de date care nu țin de procesare, de exemplu, alimentare, răcire și monitorizare, dar care susțin acest tip de echipament. Nu uitați să gândiți dincolo de cerințele actuale și să planificați acum și nevoile viitoare de capacitate.

– Luați în considerare cu atenție întreaga gamă de cerințe. Proiectele de design a centrelor de date sunt foarte complexe din cauza naturii sensibile a echipamentelor pe care le găzduiesc. Echipamentele de procesare necesită o sursă constantă de energie fiabilă sau o sursă de alimentare neîntreruptibilă (UPS), un sistem de management termic potrivit pentru optimizarea temperaturii și a umidității, măsuri solide de securitate fizică și capacitatea de a monitoriza condițiile de mediu din spațiu non-stop. Răcirea scalabilă, puterea și spațiul alb sunt, de asemenea, esențiale pentru a vă asigura că centrul de date se poate extinde în funcție de nevoile dumneavoastră.

Este o idee bună să reuniți liderii IT, de infrastructură, rețele și securitate în etapele incipiente ale unui proiect de design a unui centru de date pentru a defini setul complet de cerințe pentru spațiu. Documentul de cerințe care rezultă va servi drept model pentru elaborarea detaliilor designului dumneavoastră.

– Eliminați ineficiențele prin preintegrare, prefabricare și design flexibil ori de câte ori este posibil. Proiectele tradiționale de design a centrelor de date duc adesea la specificarea produselor de bază de la mai mulți furnizori și apoi la gestionarea integrării diferitelor soluții, ceea ce poate duce la dureri de cap și întârzieri în implementare, ca să nu mai vorbim de probleme de performanță. Odată cu nevoia tot mai mare de capacitate de procesare, construcțiile tradiționale din cărămidă și mortar devin din ce în ce mai puțin frecvente în industrie. Folosirea soluțiilor modulare prefabricate poate oferi o cale mai bună către succes în multe cazuri, scăzând costurile și riscurile generale, accelerând în același timp proiectarea centrelor de date și timpii de construire.

Cu o soluție prefabricată de centru de date, sistemele sunt asamblate, integrate și testate într-un mediu de fabrică aflat în afara amplasamentului pentru a accelera implementarea și pentru a îmbunătăți predictibilitatea atât a programului de design, cât și a celui de construcție. Prin valorificarea designului repetabil al blocurilor de construcție ale subsistemului, abordarea prefabricată oferă un proces de design mai eficient, cu risc scăzut. Cu acest model, designurile sunt, de asemenea, scalabile, permițând un răspuns rapid la cererea neprevăzută.

Soluțiile prefabricate și pre-integrate pot include subsisteme precum managementul termic, protecția și distribuția energiei electrice, software-ul de control și management, servicii, plus sisteme auxiliare precum iluminatul, protecția împotriva incendiilor, securitatea fizică și tratarea apei. Este posibil să prefabricați și să preintegrați un mediu complet pentru funcționarea eficientă și fiabilă a sistemelor dumneavoastră tehnologice și să îl implementați oriunde în lume.

– Folosiți standardele populare de proiectare ale centrelor de date. La fel ca orice proiect de construire a unei noi instalații, proiectarea clădirii centrelor de date trebuie să respecte codurile și standardele. Pe lângă codurile și cerințele internaționale, naționale și locale care se aplică proiectelor de construcție de toate tipurile, unele dintre cele mai importante standarde care trebuie luate în considerare specifice proiectării centrelor de date includ:

Standardul de nivel al Uptime Institute: Acest standard se concentrează pe rezistența, redundanța și fiabilitatea unui centru de date și oferă îndrumări pentru fazele de proiectare, construcție și punere în funcțiune ale unui proiect.

ANSI/TIA-942: Acest standard tratează aspectele fizice ale centrelor de date, inclusiv infrastructura de telecomunicații, locația amplasamentului, arhitectura, sistemele electrice și mecanice, securitatea la incendiu și siguranţa.

EN 50600: Fiind primul standard transnațional la nivel european, această serie are o abordare holistică a planificării, construcției și exploatării unui centru de date.

– Luați în considerare eficiența de la bun început. În condițiile în care problemele de mediu, sociale și guvernanță (ESG) câștigă un atenție din ce în ce mai mare, industria centrelor de date fiind una dintre cele mai monitorizate industrii din cauza consumului mare de energie și resurse, companiile trebuie să ia în considerare cum să construiască instalații eficiente încă de la început. În funcție de cât de ambițioase sunt obiectivele dumneavoastră, poate doriți să luați în considerare cu atenție certificările ecologice, cum ar fi LEED, Green Globes și Energy Star. Căutați cel puțin opțiuni de proiectare a infrastructurii centrelor de date sau produse care oferă o eficiență mai bună în utilizarea energiei, vă ajută să vă controlați amprenta de carbon și impactul asupra mediului și vă ajută să reduceți costurile. În multe cazuri, soluțiile de infrastructură mai noi și componentele prefabricate ale centrelor de date sunt deja concepute pentru a ajuta companiile să-și atingă obiectivele de eficiență.

Începeți prin a defini cele mai bune practici de proiectare a centrelor de date

Deși proiectarea și construirea oricărui mediu de centru de date este complexă, existența unui set de bune practici care să servească drept cadru va contribui în mare măsură la organizarea proiectului. Adunarea cerințelor și standardelor, implicând în același timp actorii cheie în definirea și documentarea nevoilor critice (inclusiv eficiență și flexibilitate) chiar de la început, vă va ajuta să puneți bazele potrivite și să vă poziționați pentru succes.

Soluții de proiectare pentru centre de date disponibile de la Vertiv

Vertiv ajută companiile să construiască și să extindă centre de date oriunde în lume, inclusiv centre de date edge, centre de date core și soluții de colocare și cloud. Unele dintre cele mai populare soluții de proiectare a centrelor de date disponibile de la Vertiv includ:

Vertiv™ SmartMod™ infrastructură modulară pentru centrul de date. Aceste clădiri prefabricate sunt ideale pentru o mare varietate de aplicații și industrii. Proiectate ca module pre-asamblate, ușor de transportat, pentru o implementare rapidă, incintele reprezintă un element de bază pentru designul modern modular al centrului de date.

Vertiv™ Power Module 1000/1200. Aceste soluții vă permit să implementați o capacitate de infrastructură critică izolată, cu densitate de putere, exact la timp pentru a satisface cerințele afacerii dumneavoastră. Puteți construi rapid blocuri redundante ale infrastructurii critice de alimentare pentru instalația dumneavoastră nouă sau existentă, permițându-vă să vă concentrați asupra zonelor sensibile ale unității care necesită cel mai mult management.

Aflați mai multe despre soluțiile integrate Vertiv și despre rolul nostru ca arhitecți ai continuității pe Vertiv.com sau contactați reprezentanții locali Vertiv în România la emea.ro@Vertiv.com pentru a vedea cum putem colabora cu dumneavoastră la următorul proiect de design al centrului de date. 

Descoperiți produsele Vertiv în 3D și la dimensiunea reală, descărcând aplicația gratuită Vertiv™ XR, disponibilă în Magazinul Google Play pentru dispozitive Android și în App Store pentru cele iOS.