Odată cu sărbătorile de Sf. Andrei și Moș Nicolae, se apropie cu pași repezi Crăciunul și Anul Nou. Sezonul sărbătorilor este în plină desfășurare. Având în vedere mix-ul de povești, povestiri și superstiții legate de sărbători, miturile sezoniere se schimbă de la an la an. Puteţi considera următoarele mituri demascate.
Încălzirea
Sunt o mulţime de motive bune pentru care ar trebui să te bucuri de o băutură de sezon, dar faptul că aceasta te încălzește nu ar trebui să fie una dintre ele. În timp ce consumul de alcool poate da senzaţia de încălzire, de fapt, reduce temperatura corpului. Sentimentul temporar de căldură este rezultatul dilatării vaselor de sânge, care poate provoca mişcarea sângelui mai aproape de suprafaţa pielii şi poate duce la pierderea căldurii.
Răcelile sezoniere
Odată cu scăderea temperaturii, cel puţin în emisfera nordică, dar şi cu sărbătorile de iarnă bătând la uşă, nimeni nu doreşte să se îmbolnăvească. Cu toate acestea, sezonul rece este momentul în care majoritatea oamenilor răcesc. Nu este vremea, totuşi, care provoacă boala, în ciuda concepţiilor comune. Virusurile sunt cele care provoacă gripa şi care se înmulţesc într-un climat cald şi uscat, precum cele din interiorul locuinţelor. Vremea rece poate chiar stimula şi sistemul imunitar.
Pierderea căldurii
Tocmai am aflat că nu vremea de iarnă ne îmbolnăveşte. Dar hipotermia sau degerăturile? Aceste condiţii încă stau la pândă în frig. Aşadar, cum vă puteţi menţine temperatura corpului? Răspunsul este simplu: îmbrăcaţi-vă foarte gros. Adevărul este că orice suprafaţă de piele expusă cauzează pierderea căldurii, dar, în proporţie de că 80%, Pierdem căldură prin cap.
Kilogramele în plus de sărbători
Toţi se aşteaptă să pună câteva kilograme în plus în timpul sărbătorilor. Este inevitabil atunci când există atâtea bunătăţi pe masa de Crăciun. Cu toate acestea, conform unui studiu realizat de o publicaţie străină, persoanele normale pun un singur kilogram în plus în timpul sărbătorilor, comparativ cu cinci kilograme, aşa cum se crede. În schimb, persoanele supraponderale sunt predispuse să pună mai multe kilograme în plus de sărbători.
Călătorii de vacanță
Toți cei care merg acasă de sărbători probabil au văzut o priveliște familiară în aeroport sau în gări: pasageri frenetici, cozi lungi la screening-ul de securitate și un loc înghesuit, atât în avion cât și în tren. Cu toate acestea, cele mai aglomerate zile de călătorie ale anului nu sunt în apropierea sezonului de vacanță de iarnă, ci, mai degrabă, sunt vara și vinerea în timpul lunilor iunie, iulie și august.
Foto: Discovery Channel
Sursă: www.news.discovery.com