VIITORUL INDUSTRIEI. NORD ARIN, SOLUȚIILE INOVATOARE ADUSE PE PIAȚĂ

Nord Arin este un producător român de mobilier din lemn de stejar, cu design modern și minimalist, care deține o fabrică proprie în apropiere de Piatra-Neamț. Compania are o tradiție de 101 ani în prelucrarea lemnului și o experiență de aproape trei decenii în exportul de mobilier pe unele dintre cele mai competitive piețe ale lumii – Europa, SUA, Australia și Orientul Mijlociu.

Pe fondul dezvoltării accentuate a pieței de mobilier și al creșterii apetitului clienților pentru mobilier din lemn masiv, cu design inedit și de calitate superioară, Nord Arin se află într-un continuu proces de expansiune și tehnologizare a unității de producție la care lucrează peste 160 de angajați. Piesele de mobilier Nord Arin sunt realizate integral la sediul companiei, de la stadiul de concept și proiectare până la controalele finale de calitate.

Astfel, cu ajutorul unei echipe cu experiență, al dotărilor tehnologice și al utilajelor moderne, lemnul parcurge toate etapele de prelucrare într-un singur loc, din starea sa brută și până ajunge să fie transformat în piese de mobilier apreciate atât în țară, cât și în afara granițelor. Cu ajutorul departamentelor și sectoarelor specializate din producție, Nord Arin controlează toți pașii acestui proces, de la tăierea buștenilor, uscarea cherestelei în uscătoarele proprii și prelucrarea lemnului în sectorul Componente, până la etapele finale de rectificare și finisaj.

Dacă la nivel de producție fabrica Nord Arin dispune de utilaje și mașini comandă numerică, inclusiv cu 5 axe, care fac posibilă realizarea de produse tot mai diverse și complexe, la nivel de planificare sau proiectare, compania investește în soft-uri dedicate de ultimă generație, care să permită o gestionare optimă a resurselor, precum și proiectarea de mobilier customizabil și simulări 3D cu mobilierul în ambient.

Easy Engineering: Cum estimați că va evolua industria mobilei în 2021 și care sunt premisele de dezvoltare a pieței românești de mobilier în perioada următoare?

NORD ARIN: Industria mobilei a fost una dintre industriile mai puțin afectate de pandemia COVID-19. Anul trecut, exportul de mobilier produs în România a scăzut cu 16,2% față de 2019 – cifră afectată și de anularea târgurilor internaționale de profil, care reprezentau un canal esențial pentru dezvoltarea portofoliului de clienți ai producătorilor români. Cu toate acestea, tendința generală este una de creștere la nivel mondial, estimările indicând că piața europeană – care reprezintă un sfert din piața mondială de mobilier – va depăși 200 mld. $ până în 2024. Așadar, potențialul este unul uriaș, însă factorii care vor face diferența pentru consumator sunt calitatea impecabilă, designul autentic și utilizarea de materiale premium și sustenabile.

Dacă vorbim despre Nord Arin, anul 2020 ne-a adus o creștere de 53% a cifrei de afaceri față de 2019, compania înregistrând vânzări de 4 mil. euro. Această creștere a fost susținută de investițiile substanțiale în echipamente, utilaje și soft-uri specializate, în cursuri și training-uri de Resurse Umane, de extinderea echipei de specialiști în prelucrarea lemnului și de un interes sporit al oamenilor pentru mobilier de design la nivel global. Investițiile în digitalizare, în tehnologie și în formarea angajaților au dus la creșterea nivelului de productivitate, la creșterea capacității de producție și la îmbunătățirea calității activității în toate sectoarele fabricii.

Din cauza restricțiilor de a călători și în contextul adoptării muncii de la distanță, oamenii au petrecut semnificativ mai mult timp în confortul propriilor locuințe și au devenit mai conștienți de spațiul în care locuiesc și lucrează, dar și mai selectivi în ceea ce privește mobilierul care îi înconjoară. Astfel se explică creșterea, și la nivelul țării noastre, a cererii pe zona de mobilier din lemn masiv, care propune un design inedit și este aliniat la standardele internaționale – estetice și de calitate.

E.E: Ce soluții noi aduceți pe piață și cum se adaptează compania Nord Arin la schimbările din societatea actuală?

NORD ARIN: Nord Arin produce mobilier de stejar pentru zonele de living și dining, inspirat din simplitatea naturii, dar care e realizat prin procese și tehnologii moderne. Produsele Nord Arin răspund nevoilor clienților care sunt în căutare de piese de mobilier autentice și versatile, funcționale dar și elegante, care pot fi utilizate în mai multe spații ale locuinței și integrate în stiluri de amenajare diverse.

În dezvoltarea de noi produse și colecții, analizăm în permanență trendurile globale, dar, înainte de toate, ținem cont de nevoile specifice și de stilul de viață al clienților noștri. Astfel, realizăm un mobilier design-centric și human-designed, în care integrăm inteligent lemnul și inovația, toate produsele Nord Arin fiind create de oameni, pentru oameni, cu gândul la comunitate. Un alt aspect care contează pentru clienții noștri, alături de un design și de producția „made in Ro”, este sustenabilitatea produselor și rezistența lor în timp.

La Nord Arin, urmărim sustenabilitatea atât la nivel de produse, cât și la nivelul fluxului de producție. În prezent, Nord Arin lucrează cu lemn provenit din surse sustenabile, exclusiv de pe teritoriul României, iar o mare parte dintre produsele noastre sunt finisate cu uleiuri cu conținut scăzut de COV-uri. În prezent, lucrăm la introducerea finisajelor bio pentru mobilier și experimentăm tot mai mult cu materiale inovatoare și prietenoase cu mediul, care se îmbină armonios cu lemnul masiv.

Compania își produce din resurse proprii energia termică necesară în unitatea de producție, prin arderea deșeurilor de lemn. În plus, până la finalul anului 2021, compania va instala un sistem de panouri fotovoltaice la hala sa de producție din județul Neamț, în cadrul unei strategii mai ample de reducere a impactului asupra mediului, prin utilizarea și valorificarea energiei verzi.

E.E: Spuneți-ne despre inovațiile produselor Nord Arin și despre cum vin acestea în întâmpinarea nevoilor clienților?

NORD ARIN: Mobilierul Nord Arin este un mobilier premium, elegant și funcțional. În conceperea fiecărui nou produs și a fiecărei noi colecții, ținem cont de tendințele pieței, de transformările din societate și de schimbarea în obiceiurile consumatorilor.

De exemplu, banca LUNA din portofoliul nostru are un acumulator wireless integrat în blat, destinat încărcării dispozitivelor mobile, tocmai pentru a răspunde cerințelor de conectivitate din prezent, în timp ce barul Beams are un sistem de iluminat ambiental cu LED, care se activează automat la deschiderea ușilor, creând astfel o atmosferă deosebită în zona de living. Deși nu sunt inovații în sine, acestea sunt exemple de funcționalități binevenite pe piesele de mobilier și reprezintă un prim pas în direcția dezvoltării de mobilier inteligent.

E.E: Care considerați că este principalul segment din industria mobilei care va prinde avânt în următorii ani?

NORD ARIN: Pentru că tocmai am menționat mobilierul inteligent, aceasta este o nișă care va crește exponențial în anii următori. Mobilierul inteligent este un mobilier modular și multifuncțional, care se poate adapta cu ușurință spațiilor de diferite dimensiuni și care încorporează aplicații și tehnologii moderne, menite să sporească nivelul de confort și/sau nivelul de digitalizare din casele clienților.

Estimările arată că piața mobilierului inteligent va atinge cifra de 668 mil. $ până în 2025 (de la 301 mil. $ în 2021). Este un trend firesc – în contextul creșterii popularității conceptului de casă inteligentă – ca și mobilierul să răspundă schimbărilor privind stilul de viață al consumatorului modern, care devine tot mai educat și mai pretențios și care adoptă cu ușurință produse inovatoare, ce îl pot ajuta să economisească timp și spațiu.

E.E: “The Industrial Internet of Things” este văzut ca fiind viitorul tehnologic. Este această predicție valabilă și în industria mobilei și cum vă afectează acest lucru compania?

NORD ARIN: Internet of Things este considerat a fi viitorul și în industria mobilei. Clienții cu un stil de viață dinamic, care lucrează de acasă, călătoresc frecvent, sunt mereu la curent și adoptă de timpuriu gadget-uri și noutăți tehnologice, vor opta tot mai mult pentru mobilier care poate îndeplini funcții multiple și se conectează instant cu dispozitivele mobile, chiar și de la distanță.

Viziunea Nord Arin este aliniată acestei tendințe în creștere la nivel global. Cu ajutorul departamentelor proprii de Design și Cercetare-Dezvoltare, explorăm cele mai noi tendințe în domeniu și lucrăm la încorporarea tehnologiilor moderne în mobilierul de stejar ce poartă semnătura Nord Arin.

Site: www.nordarin.com

E-mail: office@nordarin.com

Telefon: 0233.241.600