TEHNOLOGIE EXTREMA: JET PACK PENTRU OAMENI

Un avion A380 al companiei Emirates și duo-ul Jetman Dubai au brăzdat cerul din Dubai într-un zbor în formaţie extraordinar care a arătat cât de departe a ajuns aviația. Zborul a fost efectuat pe deasupra peninsulei artificiale Palm Jumeirah şi zgârie-norului Burj Khalifa. Cu toate că zborul în formaţie a părut fără efort pe filmare, planificarea minuțioasă și colaborarea meticuloasă cu un accent intens pus pe seama siguranței au condus toate eforturile. Exercițiul aerian atent coregrafiat a implicat cea mai mare aeronavă de pasageri din lume care a zburat la 1.220 de metri în două zone de zbor.

Aeronavei A380 i s-a alăturat duo-ul Jetmen Dubai, piloți cu experiență și operatori ai celor mai mici aripi dotate cu jetpack-uri, care au fost lansaţi dintr-un elicopter care se menţinea deasupra aeronavei la 1667 de metri. Cei doi au efectuat zborul pe ambele părţi ale aeronavei și s-au alăturat şi pe aceeaşi parte înainte de a se desprinde de formaţie.

Adel Al Redha, vice preşedinte executiv şi CEO pentru Emirates a declarat că “acest exercițiu între om și mașină celebrează magia și frumusețea zborului, o întâmplare care acum o sută de ani ar fi părut un vis imposibil. De asemenea, prezintă nivelul viziunii și ambiției umane și poate continua să împingă limitele aviației. Un zbor în formaţie spectaculos fără precedent, dar asemenea tuturor operațiunilor Emirates, fiecare aspect a fost evaluat și practicat în simulatoarele noastre pentru a evalua şi acoperi toate riscurile posibile. Pe parcursul ultimelor trei luni, Emirates și echipa Jetman au lucrat îndeaproape pentru a planifica cu sârguință și a coordona fiecare detaliu al acestui proiect, siguranța jucând un rol important în orice decizie luată. Colaborarea meticuloasă a părților implicate a jucat un rol important, autoritățile de reglementare din Autoritatea Aeronautică Civilă Generală al Emiratelor Arabe Unite, Autoritatea Aviației Civile Dubai, control al traficului aerian (ATC), Skydive Dubai și Aerovision, precum și numeroase departamente de la Emirates care s-au implicat activ în planificarea și executarea formațiunilor de zbor pentru a face acest proiect un succes. În acest sens, am dori să mulțumim întregii echipe implicate în pregătirea cu succes a acestei experiențe unice.”

De asemenea, Ismaeil Al Hashmi, director al Jetman Dubai a declarat că “această demonstrație de inovație a aripii este o celebrare perfectă a valorilor și intențiilor comune ale Jetman Dubai și Emirates ce înseamnă lupta pentru excelență și modelarea percepțiilor. Dubai, un oraș care rupe în mod constant granițele și care este un creator de istorie, este gazda ideală pentru acest zbor excepțional în formaţie, care împinge din nou frontierele aviației.”

xdubai text

În timpul zborului de formare, A380-ul a zburat cu o greutate de doar 350 de tone (greutatea maximă a unui A380 este 575 de tone). Fiind cea mai mare aeronava de pasageri din lume, turbulența generată a fost cel mai important risc pentru Jetman în timpul zborului.

Pentru a asigura precizia exercițiului dintre Emirates și Jetman Dubai, piloții Emirates, managerii de zbor și controlorii de trafic aerian au lucrat împreună pentru a discuta cele mai mici detalii ale misiunii, luând în considerare traficul aerian, zonele survolate, vântul și vremea. Aeronava A380 a zburat la o altitudine constantă de 1.220 de metri deasupra nivelului mării, în două zone de zbor, departe de zonele de aterizare și decolare a ambelor aeroporturi Dubai (DXB și DWC). Cei doi piloţi Jetman Dubai s-au lansat dintr-un elicopter mult peste altitudinea de zbor a aeronavei A380 și întreaga activitate a fost protejată într-o zonă temporar restricţionată controlată de Dubai ATC.

Emirates este cel mai mare operator de aeronave A380 cu 68 în flota sa și încă 72 comandate. A380 este o nava amiral care a stabilit nivele de referință în industrie în materie de eficiență operațională, avansate tehnologic , zgomot redus şi amprentă de poluare scăzută pentru mediul înconjurător. Aeronava continuă să fie extrem de populară în cadrul companiei Emirates, pasagerii arătându-și interesul şi cererea oriunde este lansată . Emirates A380 zboară în prezent în 34 de destinații din Dubai.