SOLUTII SMART PENTRU COLECTAREA SELECTIVA A DESEURILOR

Colectarea selectivă este deosebit de importantă în încercarea noastră de a reduce poluarea și de a conserva resursele planetei. Este destul de clar că soluțiile actuale la această problemă nu sunt eficiente, lucru ce se oglindește în nerespectarea cotelor de colectare impuse de Uniunea Europeană.

Normele Uniunii Europene obligă România să atingă un grad de 50% în reciclarea deșeurilor municipale până la începutul anului viitor. Acest obiectiv pare imposibil de atins, în condițiile în care la momentul actual procentul de reciclare este de doar 14%, iar tendința de creștere este la fel de îngrijorătoare, în ultimii 9 ani aceasta fiind de doar un procent. Practic, rata de reciclare stagnează de un deceniu. În cazul nerespectării obligațiilor asumate încă din 2007, anul aderării, România riscă amenzi ce pot ajunge, acumulate, chiar și la 1 milion de euro pe zi.

Colectare selectivă eficientă

Platformele subterane de colectare a deșeurilor sunt concepute special pentru a facilita colectarea selectivă. Eficiența acestora nu revine doar din faptul că sunt gândite pentru a colecta separat 4 fracții diferite, având 4 coșuri de inserție la suprafață inscripționate cu tipul de deșeu colectat și tot atâtea containere în subteran, ci și din dotarea ansamblului cu un software de gestionare. Acest soft îi oferă operatorului local de salubritate informații în timp real cu privire la gradul de umplere al fiecărui container subteran în parte. Astfel, operatorul știe în fiecare clipă care sunt containerele care trebuie golite, dar și tipul de fracție care se regăsește în acestea. În același timp, acest sistem smart calculează cele mai eficiente rute pentru autogunoierele de colectare, având informații în timp real despre poziționarea acestora. Astfel, organizarea companiei de salubrizare este mult mai eficientă, aceasta putând să își împartă autogunoierele pe tipurile de deșeuri colectate, facilitând colectarea selectivă. De asemenea, software-ul are și funcția de a cântări containerele și de a citi tag-urile de pe acestea, lucru util în cazul în care se va recurge la metoda de a taxa fiecare comunitate sau persoană în parte în funcție de cantitatea exactă de deșeu pe care o produce.

Cum funcționează platformele subterane de colectare a deșeurilor?

Pe scurt, platformele subterane de colectare a deșeurilor dispun de 4 coșuri de inserție din inox, aflate la suprafață, iar pubelele/containerele de gunoi sunt poziționate în subteran. Containerele ies la suprafață prin intermediul unui sistem hidraulic acționat independent sau de către un dispozitiv amplasat pe autogunoieră, doar în momentul în care mașina de gunoi vine să le golească, după care se întorc în subteran, ferite de ochiul omului. Amplasamentul subteran al containerelor aduce de la sine beneficii importante care au efect atât la nivelul operatorilor de salubritate locali, cât și în rândul comunităților și al administrației publice.

Care sunt principalele beneficii pentru operatori?

Pe lângă eficientizarea procesului de colectare selectivă și organizarea superioară, platformele subterane de colectare a deșeurilor aduc automat și un risc de vandalizare mult mai scăzut, eliminarea containerelor cu capac – lucru care duce la costuri reduse, o organizare net superioară, durată de viață a platformelor mai extinsă și eliminarea operațiunilor de deratizare.

Cum influențează bunăstarea oamenilor?

Platformele se ridică la standardele europene și, nu în ultimul rând, ale decenței. Acestea elimină imaginea mizerabilă a containerelor de gunoi actuale, dar și problemele pe care acestea le creează la nivelul comunităților.

Beneficiile sunt ușor de dedus, dar iată totuși câteva dintre acestea:

Impactul platformelor este imediat. Cartierul în care sunt amplasate este automat mult mai curat, iar aspectul devine mai plăcut. Odată cu ”îngroparea” provizorie a gunoiului, platformele vor avea un impact mai redus asupra sănătății publice, în comparație cu platformele actuale, clasice. Eliminarea mirosurilor neplăcute aduce, la rândul său, un beneficiu important, una dintre problemele actuale fiind chiar mirosurile emanate de deșeuri care, de cele mai multe ori, ajung chiar și în locuințe. Chiar și siguranța comunității este sporită, accesul uman nedorit fiind restricționat, utilizarea coșurilor de inserție făcându-se cu ajutorul unui card deținut doar de persoanele din comunitate. În același timp, animalele fără stăpân, rozătoarele și insectele sunt și ele eliminate din discuție.

Platformele subterane au un impact redus asupra sănătății publice și se încadrează în orice peisaj urban și arhitectural. Nu în ultimul rând, platformele subterane de colectare a deșeurilor ocupă un loc mult mai mic în comparație cu țarcurile actuale, iar în condițiile aglomerării urbane și rurale, acest aspect nu poate fi decât îmbucurător.

 

BT Best Tools Company

Autostrada București-Pitești Km 11,5,

Domnești – Ilfov – 077090

T: (40-21) 318.36.87; F: (40-21) 318.36.89

office@best-tools.ro     www.best-tools.ro