SIKO, SOLUȚII PENTRU MÃSURARE DE ÎNALTÃ PRECIZIE ȘI PROCESE DE AUTOMATIZARE

SIKO este o companie germană care se ocupă cu fabricarea de senzori și sisteme de poziționare. În afara celor două fabrici din Germania, avem filiale în Elveția, Italia, Singapore, China și S.U.A. SIKO de astăzi este rezultatul a cinci decenii de experiență în tehnologia pentru măsurarea distanțelor, a unghiurilor și a vitezelor. Pe fundalul acestor competențe de bază, SIKO se ocupă de proiectarea și fabricarea produselor pentru automatizări și sisteme de acționare. Cererile clienților din domeniul industrial și cel al construcției de mașini contribuie la calitatea, precizia și funcționalitatea produselor și serviciilor.

Interviu cu Christian Fischer, Market Director SIKO.

Easy Engineering: Care sunt principalele domenii de activitate ale companiei?

Christian Fischer: SIKO este o companie care se dedică dezvoltării și fabricării senzorilor și sistemelor de poziționare pentru clienții din sectoarele industriale și ale ingineriei mecanice. În calitatea noastră de furnizor de soluții pentru activități de măsurare de înaltă precizie și procese de automatizare, produsele noastre se adresează tuturor sectoarelor industriei. Senzorii SIKO se utilizează în tomografe computerizate, mese de operație, utilaje pentru procese de ambalare și de prelucrarea lemnului, lifturi sau în industria prelucrătoare 4.0, precum pentru fabricarea smartphone-urilor.

E.E: Care sunt noutățile din 2020 referitoare la noi produse?

C.F: În acest moment, urmărim extindere portofoliului nostru de produse în domenii noi, cum ar fi cel al senzorilor pentru echipamente mobile, automatizarea producției sau sistemele de acționare, precum și cel al sistemelor de poziționare din domeniul ingineriei mecanice. Un astfel de exemplu este nou nostru codificator magnetic MSA213C, conceput pentru manipularea și asamblarea sistemelor de automatizare sau de prelucrare, aplicațiile pick-and-place sau prelucrarea plăcilor cu circuite imprimate.  Codificatorul surprinde prin designul său de mici dimensiuni și rezoluția absolută înaltă de 1 μm, ceea ce asigură detecția precisă a poziției oricând. Măsurătorile absolute sunt esențiale, mai ales atunci când este vorba de aplicații relevante pentru siguranță care necesită detectarea în mod fiabil a unei schimbări de poziție, chiar și atunci când alimentarea cu energie electrică a fost întreruptă. Repetabilitatea obținută în măsurători este de ± 1 μm ceea permite folosirea fiabilă a aplicațiilor multiaxiale sau a sistemelor de poziționare în cadrul cărora este necesar un control exact și recunoașterea poziției. Acest nivel de performanță se obține pe o distanță de până la 16 metri.

Codificatorul MSA213C este prevăzut cu interfețe absolute diferite pentru o integrare ușoară în aplicațiile clientului. Chiar și în cazul versiunilor de bază cu SSI, RS485 și BiSS-C, senzorul este disponibil, de asemenea, cu IO-Link și este compatibil cu protocoalele unităților de control ale diferiților fabricanți. În plus, este disponibilă în paralel o interfață progresivă ca amplificator de linie digital sau ca ieșire de semnal analogic de 1 VSS.

E.E: Care sunt categoriile produselor comercializate?

C.F: SIKO este renumit pentru gama largă de produse din fiecare categorie oferită. În sens strict, suntem un fabricant de variante, întrucât produsele fabricate de noi sunt disponibile, de exemplu, în peste 1000 de variante pentru clienții noștri. SIKO demonstrează astfel că pune pe primul loc dorințele clienților. Astfel, fiecare client primește un produs care nu doar este de o înaltă calitate, ci și perfect personalizat în funcție de cerințele sale. Lucrăm în permanență pentru dezvoltarea unor soluții specifice împreună cu clienții și destinate fiecăruia dintre ei, dacă, de exemplu, sunt necesare noi aplicații care implică cerințe speciale în ceea ce privește tehnologia pe bază a senzorilor. Viziunea noastră este de a fi un partener pentru clienții noștri și un furnizor de soluții care ascultă și înțelege exact ceea ce au nevoie aceștia.

E.E: La ce nivel se află piața în care activați și ce ne puteți spune despre tendințele pieței?

C.F: Piața este extrem de dinamică în toate sectoarele unde sunt prezente produsele noastre. În ultima perioadă și în viitor, anumite protocoale de comunicații, precum IO-Link, vor deveni din ce în ce mai importante. Produsele noastre trebuie să vorbească limbajul utilajului clientului nostru pentru ca ele să poate fi integrate cu ușurință. Această necesitate ne obligă să identificăm în permanență tendințe viitoare și să ne adaptăm produsele în funcție de ele. În plus, din ce în ce mai multe cerințe și prevederi legale capătă importanță, astfel că senzorii noștri trebuie să îndeplinească standardele legale din întreaga lume pentru a fi acceptați pe piață.  De asemenea, cerințe precum întreținerea preventivă devin mai importante pentru monitorizarea utilajelor și detectarea defectelor sau necesitatea lucrărilor de întreținere mai repede. Datele migrează prin intermediul tehnologiei Cloud către smartphone, iar operatorul utilajului poate identifica, de exemplu, componentele mecanice rigide, de pe utilajul său de producție, care au nevoie de lubrifiere.  Acest lucru duce la prevenirea defectării utilajului într-un anumit moment, ceea ce ar însemna pierderi în producție și vânzări.

E.E: Care sunt cele mai inovatoare produse pe care le comercializați?

C.F: Nu este deloc o întrebare ușoară. Uneori, o nouă caracteristică mecanică a unui produs care a fost fabricat de-a lungul deceniilor, și care pare destul de simplă, se dovedește extrem de inovatoare și îți deschide numeroase noi domenii de aplicare. De exemplu, am reproiectat codificatoarele noastre de tracțiune prin cablu, folosite pentru măsurarea ajustărilor liniare prin intermediul cablului, și am inventat un codificator de tracțiune prin cablu care poate fi integrat în cilindrii hidraulici ca sistem de măsurare a poziției. Acest lucru a fost și este extrem de inovator. La fel de inovatori sunt și senzorii noștri de poziție, inteligenți și cu o electronică foarte complexă, care trebuie să aibă dimensiuni foarte reduse și să fie flexibili, pentru a se adapta, de exemplu, la diferite diametre și spații de instalare minime. Un exemplu în acest sens este noul nostru codificator MSAC200 cu tehnologie flexCoder. MSAC200 poate fi adaptat cu ușurință în funcție de modelul clientului și oferă valori absolute precise, cu toleranțe ridicate în ceea privește instalația. Codificatorul și garniturile magnetice pot fi adaptate pentru o montare precisă, de exemplu, în motoare. O caracteristică suplimentară este distanța ridicată de citire ≤0,6 mm și toleranța axială de ±0,2 mm care facilitează proiectarea întregului sistem și permit utilizarea aplicațiilor dinamice.

Flexibilitatea în ceea ce privește adaptarea a tehnologiei flexCoder permite încorporarea exactă în modelul clientului. Factorul cel mai important este că atât senzorul, cât și scala se pot adapta. De exemplu, se poate folosi senzorul cu montare compactă, modificările fiind necesare doar la atașarea scalei în axul clientului. În alte aplicații, se poate folosi o garnitură magnetică SIKO standard, iar montarea rețelei de senzori flexibili, evaluarea și componentele electronice ale interfeței sunt adaptate în funcție de opțiunile specifice pe care le are clientul pentru fixarea carcasei. Componentele electronice pot fi îndoite sau stivuite, ceea ce face ca integrarea să fie extrem de compactă. Datorită acestor adaptări ale codificatorului, a regulilor cu privire la diametrul axului și a opțiunilor de fixare disponibile, aplicația a putut fi proiectată mult mai compact și fără niciun compromis.

E.E: Ce previziuni aveți pentru 2020?

C.F: Anul 2020 este foarte complicat, pentru noi toți, din cauza întreruperilor activităților ca urmare a situației Covid-19. SIKO a învățat de pe urma crizelor anterioare și și-a creat un stoc considerabil de componente. Colapsul parțial al furnizării cu piese electronice din China nu ne afectează, putem efectua mereu livrările. A trebuit să ne adaptăm, de asemenea, la o un nou mediu de lucru digital, de acasă, cu ședințe la distanță, etc., în contextul circumstanțelor actuale. Sperăm ca restricțiile care există în lume să fie eliminate în curând și să putem participa din nou la ședințe și evenimente în persoană. Sperăm ca acest lucru să se întâmple în primăvara anului 2021. Cu noua noastră fabrică modernă în Bad-Krozingen, în sud-vestul Germaniei, suntem pregătiți pentru viitor.