RIDGID – DISPOZITIVE EFICIENTE DE SANFRENARE

Cum faci ca un proces complicat, care poate dura zile de încercări și care necesită oameni specializați și echipamente multiple, să se transforme într-o operațiune simplă, precisă, care poate fi efectuată în câteva ore chiar și de către un operator fără o experiență prealabilă? Simplu: cu un echipament compact și ușor de folosit. Vorbim aici despre șanfrenarea unei țevi sau a unei foi de tablă, un procedeu complex și des utilizat în industrie, până nu de mult consumator de timp și energie.

Șanfrenarea cu metode tradiționale poate fi greu de realizat, în ciuda unei vaste experiențe în prelucrarea și tăierea materialelor pentru a fi sudate. În cele mai multe cazuri calea către un rezultat satisfăcător evoluează de la ore, uneori zile de exercițiu și erori. Șanfrenarea se poate executa prin frezare (pentru șanfrenuri de calitate și precizie ridicată), rectificare (pentru materiale dure și șanfren mare), forfecare (pentru rezervoare, containere, construcții navale), decupare cu flacără autogenă (pentru oțeluri cu conținut de carbon sub 0,3%), tăiere cu raze laser, plasmă (pentru oțeluri groase, cu viteză și precizie sporite), tăiere cu jet de apă de foarte înaltă presiune, viteza jetului ajungând până la 1.000 m/s, aportul de căldură fiind foarte scăzut.

De ce șanfrenare?

Fiecare industrie în parte are provocările ei în ceea ce privește nivelul de sofisticare al pregătirii materialelor pentru sudare. Șanfrenarea este o operațiune folosită în construcții, agricultură, silvicultură, minerit, petrol și gaze, precum și în construcții navale. Aceste industrii folosesc șanfrenarea ca parte a procesului de pregătire pentru sudură. Marginile teșite în diverse unghiuri permit o sudură mai rezistentă, care poate susține greutatea sau prelua sarcinile unor astfel de mașini și structuri. Indiferent de gradul de dificultate al preparării materialelor pentru sudură, pentru un rezultat bun este nevoie de două elemente cheie: un echipament capabil și precis și oameni calificați.

ridgid text

Ce a schimbat RIDGID?

La începutul anului 2016, RIDGID a lansat pe piața din Europa o mașină compactă pentru șanfrenat țevi și foi de table, modelul B-500, cu o masă de doar 24 kg. Echipamentul a fost astfel proiectat încât să diminueze impactul factorului uman asupra rezultatului final. Utilizarea sa este de o simplitate absolută, astfel încât orice operator fără o experiență prealabilă poate executa un șanfren perfect.

Mașina realizează un șanfren cu o finisare similară cu prelucrarea pe strung, care se datorează celor șase cuțite care lucrează simultan și poate realiza trei unghiuri de șanfrenare (37,5°,30°, 45°), acoperind astfel plaja necesară pentru majoritatea procedeelor de sudură.

Datorită acurateței unghiului de șanfrenare este necesară o singură trecere în jurul țevii sau de-a lungul foii de tablă. Poate prelucra țevi cu diametrul mai mare de 3 1/2”, cât și foaie de tablă plană de oțel carbon și inoxidabil.