POWERMAX – SISTEME PORTABILE DE TAIERE CU PLASMA

Fondata în 1968 în Statele Unite ale Americii, dar cu prezenţă globală, inclusiv în România, Hypertherm este unul dintre liderii mondiali în debitarea metalelor având în portofoliu sisteme de debitare cu plasmă, laser şi jet de apă. Sunt echipamente portabile, dar în acelaşi timp extrem de puternice care nu necesită decât să fie alimentate la curent electric (220V sau 380V) şi aer comprimat (6 atmosfere) din natură şi utilizatorul va beneficia de un pistolet care dezvoltă o temperatură enormă de tăiere, de două ori mai mare decât temperatura de la suprafaţa soarelui. Powermax poate tăia cu uşurinţă oţel carbon, inox, aluminiu, fontă şi orice alt metal fără a folosi tuburi de oxigen sau acetilenă.

Indiferent dacă lucrul se desfăşoară într-un atelier, în fabrică sau pe teren, utilizatorul poate debita şi crăiţui manual, mecanizat sau chiar robotizat, fără întrerupere. Aceste sisteme profesionale sunt concepute pentru utilizare intensivă în cele mai grele condiţii de lucru. Gama conţine şase echipamente clasificate după amperajul maxim, de la cel mai mic, Powermax 30 de Amperi şi care cântareşte doar 9,5 kilograme, pana la Powermax 125 ce poate, spre exemplu, şanfrena inox de 50 de milimetri.

Tehnologia cu plasmă

Plasma şi căldura intensă generată de aceasta (până la 22.000 °C) sunt create când gazul este ionizat de energia electrică. Sistemele

Powermax folosesc plasma pentru a topi metalul şi aerul comprimat sau azotul pentru a sufla metalul topit, lăsând o tăietură de calitate, de cele mai multe ori, gata pentru sudură. Sistemele Powermax sunt, de asemenea, eficiente pentru crăiţuirea metalului.

Conductivitate electrică

Indiferent că se lucrează într-un atelier, fabrică, acasă sau în spaţii deschise, sistemele Powermax taie şi crăiţuiesc metale de toate formele şi de toate tipurile. Majoritatea modelelor sunt disponibile cu un pistolet manual sau pentru tăiere mecanizată, pentru a se potrivi aplicaţiei.

Utilizarea unui sistem cu plasmă necesită:

  • O sursă de alimentare la curent alternativ(fixă sau generator);
  • Aer comprimat – aer comprimat din reţea,compresor portabil sau o butelie de aer. Azotul este deseori folosit pentru oţelul inoxidabil;
  • Echipament de protecţie, inclusiv ochelari sau mască, mănuşi, îmbrăcăminte de protecţie şi o ventilaţie corespunzătoare.

hypertherm text 1

Beneficii:

  • Este mai sigur;
  • Tăierea cu un sistem cu plasmă nu necesită gaze inflamabile;
  • Este mai productiv;
  • Viteze de tăiere mai mari, pentru grosimi de până la 38 mm nu este necesară încălzirea prealabilă; o tăietură mai curată cu o zonă mai mică afectată de căldură (HAZ) necesită mai puţină şlefuire a tăieturii.

Mai versatil

Taie şi crăiţuieşte toate metalele cu conductivitate electrică, inclusiv oţelul inoxidabil şi aluminiul; se poate utiliza cu şabloane, taie metale suprapuse, vopsite sau ruginite.

Powermax105

La 105 amperi, Powermax105 oferă viteze de tăiere de peste trei ori mai mari decât tăierea cu oxigaz. Tehnologia Smart Sense integrată în Powermax105 detectează, de asemenea, terminarea consumabilelor, oprind automat alimentarea pentru a preveni posibilele daune la alte părţi sau deteriorarea piesei la care se lucrează. Varietatea de pistolete Duramax asigură versatilitate în tăierea și crăiţuirea manuală, automatizare portabilă, în plan X-Y și tăiere sau crăiţuire robotizată.