Arta antică a pereților de piatră uscată și noua tehnică de inginerie naturalistă a pământului întărit acum au un aliat pentru a fi mai eficienți.
Pentru a legitima valoarea, a intervenit și UNESCO: la sfârșitul anului 2017, arta zidurilor uscate a fost înregistrată pe Lista Patrimoniului Cultural imaterial pentru a fi ocrotită și protejată.
Motivele au rădăcini îndepărtate: cunoașterea acestei tehnici a fost transmisă în comunitățile rurale antice până la profesioniștii de astăzi.
Întotdeauna cu un singur scop: prevenirea alunecărilor de teren și inundațiilor, combaterea eroziunii solului și a deșertificării respectând, în același timp, mediul înconjurător.
Au împărtășit inscripția opt țări europene în care tehnicile de construcție a pereților la sec sunt diferite, dar toate „cu măestrie” adică cu pietrele una peste alta, fără utilizarea altor materiale, cu excepția unor cazuri, de pământ uscat.
Cu timpul, însă, chiar și la cele mai vechi tehnici s-au adăugat la munca „meșterilor”- forțe de muncă calificată care, din păcate, dispare – cea a echipamentelor noi, capabile să termine treaba mai repede și să garanteze o precizie maximă: cum ar fi Graiferele MB-G, ale căror cuple apucă , mișcă, așază pietre, roci sau bolovani de orice tip și dimensiuni cu precizie și delicatețe extreme. La fel ca în trei șantiere diferite – unul în Franța, unul în Germania și celălalt în Slovenia – unde graiferul MB a fost ales pentru a construi pereți la sec tocmai pentru că placa înclinată i-a permis să aibă o rază mai largă de acțiune și să așeze pietrele cu precizie extremă, spre deosebire de alte echipamente – cum ar fi cupa de săpat – cu care ar fi fost imposibil. De asemenea, este posibil să instalați un set de dinți, care facilitează prinderea și controlul materialelor cu greutăți și forme deosebite.
De asemenea și pentru pereții realizați cu stâlpi de lemn, operatorii au ales să lucreze cu produsele MB Crusher, în acest caz cupele de concasare și sortare. Motivul este simplu: prin zdrobire și sortare la fața locului, este posibilă recuperarea deșeurilor și utilizarea imediată ca drenaj sau stabilizat. La fel a făcut și o companie italiană care, într-un șantier de reconstrucție a unei escarpe de izolare care se prăbușise, a folosit cele două unități MB: costuri de logistică anulate, utilizarea materialelor locale, viteza de construcție, nicio dificultate din cauza diferenței escarpării.
Un fel de evoluție a pereților la sec este noua tehnică a pământului armat, soluția de inginerie naturalistă care vă permite să înlocuiți pereții de beton cu structuri cu un impact mai mic asupra mediului. Fără îndoială, la fel ca pentru pereții uscați, folosește materiale de umplutură locale, are un aspect natural, este mai elastic față de solicitările solului și este ușor de instalat și întreținut. Semnificativ este cazul unei companii din regiunea Veneto comisionate să construiască un zid de sprijin în pământ armat pentru a înlocui zidăria de beton existentă. Sonia, geo-tehnicianul companiei de construcții, explică modul în care au rezolvat problemele de gestionare a deșeurilor și spațiul limitat de manevră din cauza pantei drumului montan.
”Pentru realizarea acestei lucrări ne-am bazat pe echipamentul MB Crusher pentru etapele de zdrobire și sortare. Am reușit astfel să economisim la achiziționarea de material nou prin zdrobirea pietrișului recuperându-l de la sortarea pământului pe care altfel ar fi trebuit să îl eliminăm cu costuri substanțiale pentru a obține piatra zdrobită pe care am folosit-o pentru drenare. Pământul sortat, în schimb, a fost imediat reutilizat în interiorul cofrajelor. Mulțumesc firmei MB Crusher pentru sfaturile care ne-au permis să câștigăm în timp și costuri, respectând totodată mediul înconjurător”.
Nu este, așadar, visul fiecărei companii de a avea în flota sa echipamente versatile, ușor de utilizat și care permit să lucrați cu precizie, viteză și economii de costuri suplimentare?