MAGIE SI TEHNOLOGIE

Dacă am grupa timpul în intervale care au început cu Big Bang-ul și până în zilele noastre, intervalul în care ne aflăm acum este unul cât se poate de interesant. Dezvoltările din ultimele sute de ani și în special din ultima sută, am putea spune că sunt de-a dreptul miraculoase. Un exemplu este cucerirea spațiului aerian, un lucru la care omenirea a visat din cele mai vechi timpuri, este astăzi un lucru luat drept normal. Să îți iei un bilet de avion sau să ajungi în orice colț al lumii în câteva ore este la fel de simplu ca și cum ai lua un bilet de tren sau de film la cinema. Există mii de linii aeriene care transportă milioane de pasageri anual în toate colțurile lumii. Cu siguranță strămoșii noștri ar fi putut doar să viseze să aibă acest lux, dar cel mai probabil nu și-ar fi imaginat fix acest mod de transport să se întâmple exact în modul în care se întâmplă acum. Ar fi destul de dificil de explicat unei persoane din secolul 15-16 că oamenii vor zbura peste 400 de ani în vagoane de tren prin aer. Sigur s-ar fi îndoit de sănătatea noastră, iar dacă ar fi văzut cu ochii lui ar fi considerat că este o magie. Majoritatea fenomenelor, în antichitate și chiar și în zilele noastre, care nu pot fi ușor explicate sunt considerate încă un fenomen miraculos. Diferența dintre magie și tehnologie este că în cazul tehnologiilor cunoaștem cum funcționează, cum sunt create și că sunt făcute de alți oameni. Există o oarecare similitudine între magie și tehnologie, dacă ar fi să comparăm funcțiile și manifestările acestora.

Faptul că putem explora toate colțurile lumii într-un timp foarte scurt, ne putem crea o imagine în ansamblu asupra dezvoltării diferitelor zone geografice în funcție de influențele pe care acestea le-au avut și încă le au. Astfel, regăsim o dezvoltare neuniformă, dar odată ce influențele se schimbă, atrag în mod automat și o dezvoltare a zonei. Spre exemplu, introducerea sistemelor automate de irigații în zone aride schimbă radical aspectul și calitatea zonelor, acest lucru nefiind posibil fără transportul aerian ori, în cel mai bun caz, ar fi fost posibil în intervale foarte mari de timp.

Următorul pas este tranziția de la transport aerian de masă la cel personal, în care vom putea explora zone mult mai întinse și vom putea redescoperi magia naturii cu ajutorul tehnologiei. 

Cu bine,

Editor-In-Chief

Ciprian Rotaru