AMINTIRI DIN VIITOR

Este foarte cunoscut faptul ca istoria se repetă, suntem în permanent contact cu fraze de genul: “ce a fost, este și va mai fi”. Trăim într-o lume în care totul se repetă, dar nu identic, ci cu diverse variațiuni care dau o senzație de linearitate a timpului, dar și de continuitate. Fenomenele și procesele pe care le cunoaștem dețin o mișcare ciclică: Pământul are o mișcare în jurul Soarelui, sistemul solar în jurul galaxiei noastre, iar galaxia, cel mai probabil, în jurul altei forme cu o forță mai mare șamd. În același timp, pe Pământ putem vedea aceste cicluri manifestându-se ca anotimpurile, succesiunea dintre zi și noapte și chiar în viețile noastre, în care suntem nevoiți să facem în esență, aproape același lucru zilnic. Similar cu un mecanism de ceas elvețian, cu o precizie la nivel de micron, aceste fenomene se întâmplă chiar dacă vrem sa nu. De asemenea, această mișcare de rotație cu siguranță o putem observa și în istorie, evenimente demult uitate, le putem regăsi chiar în zilele noastre, este îndeajuns să ne uitam pe fereastră. Chiar dacă istoria se repetă, datorită faptului că avansăm înainte în timp, nu este aceeași istorie, este una cu totul nouă, cu noi puncte culminante, noi personaje și noi aventuri, dar deznodământul este același: ajungem înapoi în punctul de pornire. Ca și cum am rătăci printr-o pădure în mijlocul nopții, suntem pe o cărare, mergem înainte și avem un felinar în mână cu care putem vedea doar la câțiva metri în față, îndeajuns să nu ne depărtăm de cărare, dar nu suficient să putem ieși din acea pădure. 

Dacă ne gândim la viitor în termeni de evoluție tehnologică, aceasta ar însemna o dezvoltare a unor proprietăți ale tehnologiilor deja existente. Evoluția umană înseamnă în primul rând o dezvoltare a simțurilor, în acest sens evoluția tehnologică ar însemna o dezvoltare senzorială. Putem vedea acest lucru în ideea inteligenței artificiale, în care a fost dezvoltată o proprietate mentală pe care noi o avem din preistorie și care a fost folosită de strămoșii noștri pentru a-și face viețile mai ușoare de-a lungul timpului. Această proprietate, care s-a dezvoltat de-a lungul mileniilor în mod natural și silențios, o putem găsi folosită zilnic, din ce în ce mai mult în zilele noastre, cu atât mai mult la apariția lumii virtuale. Similar cu un munte care este văzut de la depărtare, pare mic dar în realitate este foarte înalt, la fel și această proprietate este trecută cu vederea și luată ca atare.

Universul se actualizează în fiecare secundă, într-o infinitate de direcții, atunci să spunem “carpe diem” și să alegem una nouă.

Cu bine,

Editor-In-Chief

Ciprian Rotaru