LAFARGEHOLCIM – FUZIUNE INTRE EGALI

Prezentă din anul 1997 pe piața din România compania Holcim a achiziționat pachetul majoritar din fabrica de ciment Cimentul S.A. Turda. Compania a continuat să se extindă în România achiziționând alte două fabrici de ciment, Cimus SA Câmpulung (1999) şi Alcim S.A. Aleşd (2000), precum şi două fabrici de beton şi agregate (nisip şi pietriș) – Premeco S.A. Piteşti şi Cimus Carpați Betoane S.A. București.

Începând cu 2015, Holcim România face parte din Grupul LafargeHolcim, constituit în urma unei fuziuni între egali dintre Lafarge şi Holcim. Cu peste 180 de ani de experiență combinată, Grupul rezultat în urma fuziunii își propune să intre într-o nouă eră a tehnologiilor avansate şi inovației în industria materialelor de construcții pentru a face față provocărilor din secolul XXI. Echipa Easy Engineering a stat de vorbă cu Francois Petry, Director General Holcim Romania, membră a grupului LafargeHolcim, pentru mai multe informații.

Easy Engineering: Care este obiectul de activitate?

Francois Petry: Obiectul nostru principal de activitate constă în producția de materiale de construcții, precum ciment, beton, agregate şi lianți speciali.

E.E: Care a fost evoluția companiei de-a lungul timpului dintr-o perspectivă economică?

F.P: Încă de la începutul activității Holcim în România, prioritățile noastre majore au fost de a lua deciziile potrivite pentru a livra profituri sustenabile pe măsura investițiilor şi de a valorifica cu succes oportunitățile de creștere.

În ultimii cinci ani, am investit aproape 130 de milioane de euro în modernizarea fabricilor noastre. Am continuat să investim în cele mai bune tehnici disponibile (BAT), în creșterea eficienței energetice a fabricilor noastre, precum şi în produse inovatoare. Investițiile companiei au continuat într-un ritm constant, ajungând la aproape 700 de milioane de euro.

Holcim România şi-a asumat angajamentul de a oferi produse şi servicii de înaltă calitate şi este unul dintre pionierii din industria de profil în ceea ce privește implementarea unui sistem de management integrat, fiind prima companie de pe piața locală care a obținut o triplă certificare SMI în 2003. Toate unitățile Holcim din România au fost certificate de instituția de certificare internațională TUV Rheinland în conformitate cu următoarele standarde: managementul calității (ISO 9001), protecția mediului (ISO 14001) şi sănătatea şi securitatea muncii (OHSAS 18001).

De curând ne-am reînnoit certificarea BES 6001 obținând calificativul „Foarte Bine”. Certificarea BES 6001 demonstrează că produsele Holcim – ciment, beton şi agregate – au fost fabricate într-un mod responsabil din punct de vedere social și al mediului, de-a lungul întregului lanț de furnizare, de la aprovizionarea cu materii prime şi managementul proceselor de producție, la livrare.

Ca urmare a acestei strategii, Holcim România a devenit un actor major în industria materialelor de construcții.

E.E: Cu ce probleme v-ați confruntat de-a lungul timpului şi cum le-ați rezolvat?

F.P: Piața construcțiilor din România şi implicit piața cimentului prezintă numeroase provocări. Principalele probleme au fost impredictibilitatea mediului fiscal, caracterizat prin taxe care apar şi dispar de la un an la altul, dar și lipsa unei strategii clare privind infrastructura.

În vreme ce până în 2008 ne aflam pe un puternic trend ascendent, criza a dus la colapsul piețelor de construcții şi ciment, având consecințe directe precum scăderea volumelor şi a prețurilor şi prelungirea termenelor de plată. În ceea ce privește prețurile, companiile de construcții au simțit dintotdeauna o presiune în acest sens, având în vedere că materialele de construcții nu pot ține întotdeauna pasul cu fluctuațiile de prețuri ale combustibililor și materiilor prime.

De asemenea, una dintre cele mai mari provocări cu care ne-am confruntat a fost întârzierea plăților de către guvern către companiile de construcții, ceea ce a avut un impact major asupra întregului lanț, inclusiv asupra producătorilor şi furnizorilor de materiale de construcții.

Trebuie, de asemenea, menționat că Holcim România a introdus sistemele de co-procesare a deșeurilor în 2003. Până în prezent am investit aproape 40 de milioane de euro în dezvoltarea instalațiilor de co-procesare din cadrul fabricilor din Aleşd şi Câmpulung, dar şi în unități de pre-tratare specializate (tocare şi omogenizare), situate în apropierea celor două fabrici. Pentru producătorii de ciment, co-procesarea deșeurilor asigură o înlocuire parțială a combustibililor tradiționali şi a materiilor prime utilizate în fabricarea cimentului. Cu toate acestea, infrastructura necesară pentru colectarea selectivă şi sortarea deșeurilor lipsește în multe zone din țară sau nu funcționează adecvat. Din acest motiv, instalațiile noastre de co-procesare funcționează sub capacitatea instalată.

Strategia noastră a fost de a menține relații solide cu clienții noștri şi de a le oferi soluții pentru proiectele lor. De aceea, în ultimii ani, ne-am concentrat intens pe inovație și pe sustenabilitatea operațiunilor noastre.

E.E: Care a fost motivul fuziunii dintre Lafarge şi Holcim?

F.P: Holcim şi Lafarge au decis să își unească forțele prin intermediul unei fuziuni între egali, în urma unei decizii aprobate în unanimitate de Consiliile de Administrație și susținute de acționarii cheie ale celor două grupuri.

Decizia a fost luată independent, de către cele două grupuri. Fuziunea reprezintă o oportunitate imensă de a le livra clienților o valoare substanțial mai mare prin inovație, o gamă mai extinsă de produse şi servicii, precum şi profituri mai sustenabile şi mai ridicate pentru acționari.

lafarge text 1

E.E: Ce gamă de produse comercializați?

F.P: Holcim România comercializează ciment (la saci şi vrac), beton, agregate şi lianți speciali.

E.E: Aveți acoperire națională?

F.P: Holcim (România) S.A. deține 2 fabrici de ciment în Câmpulung şi Aleşd, o stație de măcinare şi un terminal de ciment în Turda, 14 stații de betoane ecologice, 3 stații de agregate, 2 fabrici de lianți speciali şi un terminal de ciment în București. Toate aceste unități asigură acoperirea națională a tuturor produselor noastre.

E.E: Care sunt condițiile actuale ce caracterizează piețele în care operați?

F.P: După o lungă perioadă de condiții economice dificile, piața înregistrează o tendință ascendentă deoarece tot mai mulți oameni și companii aleg să investească din nou în construcții. Acesta este primul semn real de redresare după criza financiară. Observăm o redresare a sectorului rezidențial care pare să fie principalul motor de creștere în 2015 datorită investițiilor în proiecte mici şi medii.

Creștere sectorului rezidențial reflectă eforturile investitorilor de a îmbunătăți calitatea construcțiilor şi de a optimiza procesul de investiții, având în vedere puterea de cumpărare a românilor. Sectorul non-rezidențial continuă să se dezvolte la rândul său, prin rețele şi lanțuri de bricolaj, dar şi prin proiecte de clădiri de birouri şi industriale.

Suntem convinși că o revigorare a lucrărilor publice va genera o creștere sustenabilă şi sănătoasă ce va impulsiona redresarea pieței.

E.E: S-a schimbat profilul clientului în ultima perioadă?

F.P: În ultimii ani am observat o tendință de creștere a numărului de beneficiari care caută produse şi servicii care îndeplinesc standarde înalte de calitate şi eficiență. Din ce în ce mai multe companii sunt interesate de astfel de produse pentru că doresc să obțină certificări mai bune pentru clădirile lor.

Prin standardul BRE Environmental and Sustainability BES 6001, Holcim România își încurajează clienții să construiască clădiri ecologice şi să răspundă astfel la această nevoie a pieței, ca parte a eforturilor noastre de a fi aproape de clienții noștri şi de a le oferi soluții cu valoarea adăugată prin produsele şi serviciile noastre.

E.E: Ce noutăți aveți?

F.P: Ca parte a eforturilor noastre de a fi aproape de clienții noștri şi de a le oferi soluții cu valoare adăugată prin produsele şi serviciile noastre, am devenit prima companie din România care produce ciment cu clasă de rezistență superioară, certificat în conformitate cu standardul BES 6001 – Structo® Plus. Produsul garantează structuri solide, generează valoare adăugată pentru cerificarea clădirilor ecologice şi oferă siguranță prin construcția clădirilor durabile şi sigure.

Cimentul Structo® Plus se relansează acum într-un nou ambalaj, care evidențiază caracteristicile ce îi asigură calitatea sustenabilă: este produs în fabrici care dispun de cele mai bune tehnici disponibile, beneficiază de experiența Holcim de peste 100 de ani în producția de ciment de înaltă calitate, generează cu 25% mai puține emisii de carbon pe tona de produs şi este obținut in conformitate cu certificarea BES 6001. Aceasta confirmă faptul că Holcim aplică principiile sustenabilității în realizarea cimentului Structo® Plus, acționând responsabil dintr-o perspectivă socială şi de protecție a mediului, de la aprovizionarea materiilor prime şi gestionarea proceselor de producție, la livrarea finală a produselor.

De asemenea, recent am lansat betonul auto-compactant, un produs de nișă dezvoltat de echipa Holcim RMX pentru aplicații speciale, care face parte din noua gamă EX3 de betoane speciale. Betonul auto-compactant este un tip de beton omogen şi fluid, care curge sub propria greutate, umplând complet cofrajul şi fiind compact, rezistent și durabil.

lafarge text 2

E.E: Care sunt planurile de viitor ale companiei?

F.P: Activitatea Holcim România a înregistrat o creștere în 2014 şi 2015, fiind direct influențată de redresarea pieței de construcții, ceea ce demonstrează că decizia Grupului de a investi în România şi de a crede în potențialul acestei țări a fost una corectă. În ultimii doi ani, Holcim România a realizat o serie de investiții majore, precum extinderea capacității de co-procesare, creșterea eficienței de producție şi reducerea consumului de energie. Astfel, am investit aproape 28 de milioane de euro, dintre care 13 milioane în 2013 şi 15 milioane în 2014. În 2015 intenționăm să investim aproape 6 milioane în lucrări de mentenanță, siguranța echipamentelor şi eficientizare, menținându-ne astfel instalațiile de ultimă generație la cele mai înalte standarde.

Ca urmare a finalizării cu succes a fuziunii dintre Lafarge şi Holcim, noul Grup va depune acum eforturi pentru a crea compania cea mai performantă din industria materialelor de construcții din lume și din România.

Compania se angajează într-un proces de transformare strategică. Grupul se va concentra pe cinci priorități în prima etapă de integrare: livrarea obiectivului de sinergie de 1,4 miliarde de euro în termen de trei ani, o abordare riguroasă a alocării capitalului şi reducerea generală a cheltuielilor operaționale, diferențierea prin produse şi soluții inovatoare, crearea unui nou grup şi a unei noi culturi şi plasarea Sănătății şi Securității în centrul organizației.

E.E: Care sunt previziunile dvs. pentru restul anului 2015?

F.P: Piața cimentului este un indicator cheie al sectorului de construcții, iar proiectele private au fost principalele motoare de creștere pe această piață. În 2015, se estimează că sectorul de construcții local va crește cu 5%, conform Comisiei Naționale de Prognoză. Această creștere se va reflecta parțial în piața de ciment, însă din păcate observăm o creștere pozitivă doar din partea sectoarelor rezidențial şi non-rezidențial care nu pot asigura stabilitatea întregii piețe de ciment.