Italia Star Srl a fost înfiinţată în anul 1996, devenind de-a lungul timpului unul dintre cei mai importanţi jucători pe piaţa utilajelor pentru acces la înălţime, respectiv platforme auto-ridicătoare pe cremalieră şi macarale turn din România. Compania are două divizii principale, una de utilaje de acces: macarale turn, macarale pliabile, lifturi de şantier pentru marfă şi/sau persoane, platforme auto-ridicătoare pe bază de cremalieră şi pe cablu, iar a doua divizie, este compusă din utilaje de mică mecanizare pentru construcţii, sisteme de pompare a materialelor de construcţii şi o gamă largă de generatoare.

Echipa Easy Engineering a stat de vorbă cu Dl. Luca Bartalesi, General Manager Italia Star, un om de afaceri de succes.

„Serviciile de calitate au fost şi sunt un fundament al companiei. Oferim clienţilor noştri un pachet complet de servicii, pornind de la consultanţă tehnică, service, închirieri și finanțare. Dorim să susţinem piaţa de construcţii şi dezvoltarea acesteia”, declară Luca Bartalesi, General Manager Italia Star.

Easy Engineering: De când aţi început să faceţi afaceri în sfera aceasta?

Luca Bartalesi: Încă din anul 2002 am început să intrăm efectiv în domeniul utilajelor pentru construcţii. Primul proiect de anvergură a fost clădirea Charles de Gaulle Plaza, cea mai înaltă clădire din Bucureşti la vremea respectivă. Pentru că a fost prima noastră lucrare, am avut o colaborare foarte strânsă cu producătorul, care ne-a sprijinit foarte mult tehnic, obținând astfel aprecierea constructorului şi a beneficiarului respectivei clădiri.

E.E: Cum au evoluat lucrurile de-a lungul timpului?

L.B: Iniţial am început cu comercializarea de utilaje pentru lucrările la înălţime, la momentul respectiv existând în piaţă o cerere în creștere pentru acest tip de echipamente. Totodată am început să dezvoltăm echipe proprii pentru punere în funcţiune, montaj şi service, acestea fiind compuse din tehnicieni instruiţi direct în Italia de către producător. Avem o colaborare foarte bună cu toţi producătorii pe care îi reprezentăm în România. În timp am dezvoltat sfera serviciilor oferite, conturând o flotă de utilaje pentru închiriere.

E.E: Cum a crescut compania din punct de vedere economic?

L.B: Am evoluat treptat, extinzând gama de produse, după platforme şi lifturi, am început colaborarea cu Gru Dalbe – producător italian de macarale, apoi datorită creşterii economice, cererea fiind foarte mare, am adus în oferta noastră staţii pentru betoane produse de Sami, în Italia. De asemenea am dezvoltat şi flota de utilaje destinate închirierii.

E.E: Ce probleme aţi întâlnit de-a lungul timpului?

L.B: O problemă cu care s-a confruntat piața construcțiilor a fost criza economică, dar noi am văzut în această perioadă posibilitatea de a ne dezvolta, astfel ne-am extins gama de produse şi am început să importăm utilaje de mică mecanizare, prima colaborare fiind în anul 2009 cu producătorul IMER Group. Totodată am început producția de utilaje proprii, acestea fiind de un real succes.

E.E: Cum se realizează distribuţia?

L.B: Am dezvoltat o reţea de distribuitori în toată ţara unde comercializăm utilajele noastre. Serviciile de calitate au fost şi sunt un fundament al companiei. Oferim clienţilor noştri un pachet complet de servicii, pornind de la consiliere tehnică, service, închirieri sau finanţare. Avem peste 50 de puncte de distribuţie la nivel naţional. Distribuitorii noştri au produsele expuse în magazine, iar livrarea se face în 24 de ore, în sistem Door-To-Door. De asemenea, pentru problemele de service, acestea se rezolvă într-un mod eficient direct la distribuitori sau în funcţie de defecţiuni la service-ul nostru propriu. Clientul va avea totdeauna utilajul funcţional în maxim 48 de ore. Acest lucru se întâmplă atât cu utilajele mici, cât şi cu cele mari, oriunde în România.

E.E: Ce ne puteţi spune despre fabricarea echipamentelor de compactare?

L.B: Începând cu 2012 am realizat o gamă proprie de utilaje – BISONTE Macchine Edili. Aceasta este rezultatul colaborării unei echipe de specialiști italieni, în cooperare cu tehnicieni japonezi și chinezi, care au creat un echipament profesional, cu un raport corect calitate/preț. Toate produsele sunt verificate riguros şi supuse unor serii de teste în hala noastră de producţie. De asemenea, oferim o garanţie de doi ani. Continuăm dezvoltarea gamei și îmbunătățim continuu parametrii tehnici ai produselor noastre.

E.E: Cum au fost recepţionate utilajele pe piaţă?

L.B: La început clienţii au fost puţin sceptici, dar după ce au testat utilajele şi au văzut că acţionăm prompt la eventualele probleme întâmpinate și că produsele se încadrează în parametrii tehnici declarați, am reușit să obținem o constanţă în vânzări și încrederea distribuitorilor noștri.

E.E: Ce planuri de viitor aveţi?

L.B: Unul dintre proiectele de viitor constă în extinderea afacerii peste graniţă, în ţările alăturate. Am început cu Moldova şi Bulgaria.

E.E: Ce noutăţi aveţi?

L.B: Anul acesta ne-am mărit gama de echipamente cu alte mărci cunoscute, precum: Wagner-Titan sau Mikasa. De asemenea, vom introduce printre produsele noastre motocompresoarele de la Rotair, astfel încât, începând cu anul 2014 să fie prezente şi în oferta distribuitorilor noştri.

E.E: Aveţi de gând să produceţi şi alte game de echipamente?

L.B: Cu siguranţă. Un viitor proiect îl reprezintă producţia de generatoare și motopompe. Datorită faptului că am avut succes cu echipamentele proprii, dorim să producem şi o gamă de generatoare mergând pe acelaşi principiu – un motor fiabil, o structură solidă şi un preţ rezonabil. Acestea vor fi de mărimi mici, fiind dedicate în special echipelor mobile de construcţii. Pentru generatoare de mărimi mai mari distribuim deja o marcă franceză – Worms Entreprises.

E.E: Ce soluţii de finanţare oferiţi?

L.B: Avem în prezent colaborări cu câteva firme de leasing şi oferim chiar soluţii proprii de finanţare. Am oferit de multe ori formule pentru închiriere cu achiziţionare la finalul perioadei de chirie. Dorim să susţinem piaţa de construcţii şi dezvoltarea acesteia.

E.E: În ce stadiu se află piaţa utilajelor de construcţii?

L.B: Pe zona de închirieri, putem spune că nu am stat la fel de bine comparativ cu anul trecut, dar am susţinut cifra de afaceri cu creşterea vânzărilor. Din anul 2012 piaţa utilajelor a rămas relativ constantă, iar pentru anul 2014 este efectiv o incertitudine la nivel european.

E.E: Ce estimări aveţi pentru anul viitor?

L.B: Previzionăm o creştere de aproximativ 10-15%. Această creştere va rezulta de la produse nou comercializate si produse proprii. Principalul deziderat este însă să ne consolidăm poziţia pe piaţă și să fim întotdeauna alături de clienții noștri.

 

Autori: Ciprian Rotaru

          Daniela Rădeanu

 

Italiastar Com Due SRL

Autostrada Bucuresti-Pitesti Km.13,2

Loc.Chiajna – Ilfov

TEL. 021.433.03.27

FAX. 021.433.03.26

info@italiastar.ro; www.italiastar.ro

About The Author