INTERVIU VEKA

VEKA activează la nivel mondial ca un grup de companii și are o prezență activă în peste 50 de piețe, iar din anul 2000 este prezentă și în România. Compania are sediul central în Germania, deține în prezent aproape 6.000 de angajați la nivel mondial și este prezentă pe 3 continente cu fabrici, depozite sau filiale. În cei peste 50 de ani de existență, VEKA și-a perfecționat constant gama de soluții tehnice din portofoliu și, mai mult decât atât, și-a dezvoltat mecanismele interne și serviciile puse la dispoziția celor peste 3.000 de parteneri din toată lumea.

Portofoliul impresionant de produse și servicii disponibile în România răspunde celor mai exigente solicitări venite din partea arhitecților, constructorilor, dezvoltatorilor imobiliari și, nu în ultimul rând, beneficiarilor finali.

Pentru mai multe informații, am stat de vorbă cu Alexandru Oancea, Marketing Manager VEKA Romania.

Easy Engineering: Care sunt gamele de produse comercializate și domeniile principale de activitate ale companiei?

Alexandru Oancea: VEKA este lider pe segmentul sistemelor din PVC destinate producției de tâmplărie termoizolantă pentru ferestre și uși. Brandul VEKA se bucură de recunoaștere internațională pentru calitatea profilelor sale. Fie că vorbim de ferestre, uși, sisteme de umbrire sau accesorii, orice produs realizat din soluții VEKA reprezintă o investiție sigură în calitatea germană de clasa A. Cu ajutorul partenerilor producători de tâmplărie, ne propunem constant să transpunem calitatea de excepție a produselor în ferestre și uși performante (de tip termopan şi tripan). Acest obiectiv este menținut prin îndeplinirea normelor de lucru specific germane: standardul și calitatea înaltă a sistemelor furnizate, stocuri acoperitoare pentru produsele uzuale, suport logistic, tehnic, marketing, personal calificat și poziționarea în piață.

E.E: Care sunt noutatile pentru anul 2020 in materie de produse noi?

A.O: Din seria noutăților aș vrea să menționez noul VEKA AluConnect, o soluție inovatoare care îmbină eficiența PVC-ului cu avantajele aluminiului, fără a face compromisuri asupra calității sau a performanței produsului. VEKA AluConnect combină caracteristicile principale ale celor două categorii de profile, propunând un produs hibrid cu miezul din PVC şi suprafaţa din aluminiu. Acesta este livrat pe bază de comandă, având garniturile de etanşare integrate şi finisajele în câmp electrostatic realizate în nuanţa dorită de client.

Un alt produs este VEKAMOTION 82, un sistem destinat execuţiei uşilor culisante, special proiectat pentru spaţiile moderne de locuit. VEKAMOTION 82 asigură un transfer optim al luminii naturale, garantează o maximizare a spaţiului disponibil şi oferă o serie de avantaje în materie de confort, design, accesibilitate. Varianta VEKAMOTION 82 MAX prezintă lăţimi vizibile reduse, fapt ce duce la creşterea suprafeţei transparente a ansamblului, cu efect direct asupra cantităţii de lumină naturală din incintă. Datorită proiectării inteligente, se asigură o integrare facilă a sistemelor de umbrire de înaltă calitate, precum şi a soluţiilor de protecţie vizuală. În ceea ce priveşte designul, este disponibilă o gamă extinsă de culori şi opţiuni de finisaj, inclusiv prin placare cu aluminiu.

Prezentă deja de o bună perioadă pe piaţă, tehnologia suprafețelor VEKA SPECTRAL stârneşte permanent interesul arhitecților și a proprietarilor de locuințe, în principal datorită suprafețelor unice în branșă pentru că sunt lăcuite prin călire și oferă tâmplăriei un aspect catifelat cu durabilitate mare. Paleta de culori şi de finisaje este continuu extinsă, astfel, începând din luna iulie 2020, la gama de nuanţe se adaugă maro sepia şi roşu-vin, care completează culorile deja existente – antracit, gri, ocru închis, negru grafit, alb pur, verde închis, albastru cu reflexe de oţel, brad verde.

În zona de umbrire, venim cu noi completări la sistemul de rulouri VEKAVARIANT, care oferă soluții atractive pentru clădirile noi cu jaluzele venețiene sau noi rulouri. Noile cuplaje pot fi utilizate pe sisteme pentru SOFTLINE 76 și SOFTLINE 82 și oferă numeroase avantaje în construcția elementelor de fațadă mai mari. Acest lucru face posibilă schimbarea direcției de deschidere către interior și exterior, simplificând totodată instalarea atât pe construcția finită, cât și pe șantier.

E.E: În ce stadiu se află piața în care activați, la momentul actual?

A.O: Evoluția pandemiei Covid-19 afectează toate domeniile economiei, inclusiv sectorul de construcții și domeniile conexe acestuia. Actualele dificultăți economice au venit pe fondul unei piețe de tâmplărie termoizolantă mult mai matură decât era în anul 2009. Mai mult, și marii beneficiari (dezvoltatorii) au fost mult mai bine pregătiți decât în acea perioadă. Deocamdată suntem martorii unei stări de expectativă și planuri. Depinde foarte mult ce măsuri și decizii vor lua autoritățile centrale, dacă se vor continua investițiile, depindem și de sectorul bancar și de condițiile de creditare imobiliară, dar și de încrederea pe care economia națională o conferă beneficiarilor finali.

E.E: Ce ne puteți spune despre tendințele pieței?

A.O: Covid-19 a surprins o piață în stagnare și tendințe de ușoare creșteri anuale. Am remarcat în ultimii ani o cerere tot mai mare pentru sistemele de tâmplărie tot mai eficiente energetic, dar și pentru sistemele cu durabilitate mare, de clasa A. Sperăm ca cele 2 trenduri să continue și după această perioadă.

E.E: Care sunt cele mai inovatoare produse comercializate?

A.O: Printre produsele cele mai inovatoare amintim sistemul SOFTLINE 76MD, VEKA SPECTRAL și VEKAMOTION 82.

Sistemul SOFTLINE 76MD are o eficiență termică extraordinară și poate fi folosit atât în cazul renovărilor, cât şi în cazul noilor construcții. El poate fi utilizat atât pentru ferestre termoizolante clasice, antifonice sau de siguranță, cât și pentru ferestre oscilobatante, batante, cu montant mobil, ferestre culisante în plan paralel, cu un singur sau mai multe canaturi, poziţionate fix, combinate sau ferestre cu deschidere exterioară. Sistemul SOFTLINE 76MD conferă posibilitatea de foliere în peste 50 de culori sau imitaţii de lemn, fie pe ambele feţe, fie doar la exterior sau doar la interior. În plus, sistemul poate fi personalizat prin intermediul tehnologiei VEKA SPECTRAL și permite si placări de aluminiu.

Deşi este prezentă deja de o bună perioadă pe piaţă, tehnologia suprafetelor VEKA SPECTRAL stârneşte permanent interesul experţilor graţie unicităţii şi diversităţii sale. Sistemul de finisaj este testat în laboratoarele grupului şi beneficiază de garanţia calităţii VEKA. Soluţia continuă să impresioneze nu doar prin aspect şi senzaţia plăcută la atingere, ci şi prin caracteristicile tehnice deosebite. Avantajul principal asigurat partenerilor este acela că prin intermediul VEKA SPECTRAL se asigură o veritabilă unicitate a punctului de vânzare. Paleta de culori şi de finisaje este în mod continuu extinsă, pentru a veni în întâmpinarea cerinţelor arhitecţilor şi proprietarilor de locuinţe. Astfel, începând din luna iulie 2020, la gama de nuanţe se adaugă maro sepia şi roşu-vin, care completează culorile deja existente – antracit, gri, ocru închis, negru grafit, alb pur, verde închis, albastru cu reflexe de oţel, brad verde etc.

Un alt produs remarcabil din portofoliul liderului pieţei este reprezentat de VEKAMOTION 82 – un sistem destinat execuţiei uşilor cu acţionare liftant-glisantă, special proiectat pentru a echipa spaţiile moderne de locuit. VEKAMOTION 82 asigură un transfer optim al luminii naturale, garantează o maximizare a spaţiului disponibil şi oferă o serie de avantaje în materie de confort, design, accesibilitate etc. De asemenea, sistemul de garnituri este optimizat, astfel încât să ofere un nivel ridicat de etanşeitate. Datorită atenţiei acordate detaliilor, produsul permite o eficientizare sensibilă a procesului de fabricaţie. Varianta VEKAMOTION 82 MAX prezintă lăţimi vizibile reduse, fapt ce duce la creşterea suprafeţei transparente a ansamblului, cu efect direct asupra cantităţii de lumină naturală din incintă. Geometria unică a ramei permite acoperirea sa aproape completă cu tencuială, la exterior lăsând impresia absenţei complete a profilelor. Procesarea profilelor este rapidă şi sigură, cu un nivel redus de complexitate. Reperele de ranforsare (armătura) sunt complet reproiectate, pentru a permite realizarea unor ansambluri de mari dimensiuni. Garniturile din EPDM îndeplinesc cele mai exigente cerinţe de etanşare, iar compatibilitatea cu platforma SOFTLINE 82 este totală. Testele realizate indică niveluri deosebite pentru caracteristicile de termo – fonoizolare. Datorită proiectării inteligente, se asigură o integrare facilă a sistemelor de umbrire de înaltă calitate, precum şi a soluţiilor de protecţie vizuală. În ceea ce priveşte designul, este disponibilă o gamă extinsă de culori şi opţiuni de finisaj, inclusiv prin placare cu aluminiu.

E.E: Ce estimări aveți pentru anul 2020?

A.O: Este destul de dificil să facem estimări pentru acest an, pentru că traversăm o perioadă plină de incertitudini, care afectează toate sectoarele economice și toate industriile. Probabil vom înregistra anul acesta o scădere a întregii piețe, deși sperăm să nu se întâmple acest lucru. Dar și dacă vom avea în față acest scenariu, suntem gata să depunem eforturi pentru a preîntâmpina posibilele efecte negative.