INTERVIU STYRONIT

Compania STYRONIT a fost fondată în Turcia cu peste 15 ani în urmă unde, în urmă a ani de cercetare şi dezvoltare a soluţiilor de termoizolare, s-a creat materialul de termoizolație pe bază de perlit expandat. După penetrarea pieţei din Turcia, compania a decis dezvoltarea STYRONIT şi în alte ţări, primul export realizându-se în Republica Slovaca, apoi din anul 2015 STYRONIT a intrat pe piaţa din Bulgaria, Azerbaidjan şi Coreea de Sud.

În același an, 2015, STYRONIT vine în România propunând pe piaţa soluţia de termoizolaţie naturală pe bază de perlit expandat. Soluţia de termoizolaţie propusă de STYRONIT România se prezintă sub formă de tencuială aplicabilă multistrat manual sau mecanizat, atât la exterior, cât şi la interior pentru termoizolarea clădirilor.

Easy Engineering: Care sunt domeniile principale de activitate ale companiei?

STYRONIT: Ca domeniu principal de activitate ale STYRONIT ROMÂNIA este promovarea de proiecte ecologice şi folosirea materialelor naturale, cu amprenta de carbon de 15 ori mai mică decât soluţiile de termoizolare existenta.

Alt domeniu este de a folosi produse naturale în clădiri sănătoase, cu multiple întrebuinţări de termoizolare termică, izolare acustică, resistenta la incendii dar şi pentru restaurarea şi reabilitarea termică a clădirilor monumente istorice.

Activitatea companiei şi promovarea tencuielilor termoizolante este susţinută prin certificarea produselor Green, conform LEED, BREEAM şi RoGBC România precum şi creşterea calităţii şi varietăţii produselor în conformitate cu principiul sustenabilităţii, STYRONIT oferind produse care nu îşi pierd din proprietăţi.

Alt aspect al activităţii companiei este de încheierea de parteneriate şi aderare la asociaţii profesionale precum Uniunea Naţională a Restauratorilor de Monumente Istorice din România, participarea la simpozioane organizate de Uniunea Arhitecților din România şi Ordinul Arhitecților din România, organizarea  “Ateliere de termoizolaţie STYRONIT” şi alte evennimente de acest tip cu scopul promovării produselor naturale în construcţii.

E.E: Care sunt noutăţile pentru anul 2020 în materie de produse noi?

STYRONIT: Ca noutăţi, putem vorbi despre „soluţii” tehnice oferite de materialele STYRONIT prin care se sporeşte confortul termic, se obţine un climat mai sănătos, oferind totodată siguranţă beneficiarilor. Soluţiile de termoizolaţie sunt evidenţiate prin cele 7 beneficii ale materialelor STYRONIT:

Clădire sănătoasă – datorită interschimbului de aer şi vapori din interiorul zidului termoizolat cu STYRONIT (permeabilitate la vapori excelentă)

Izolaţie termică sustenabila – produsele STYRONIT nu îşi pierd din proprietăţi sub acţiunea razelor UV, apei sau timpului

Confort termic sporit – datorită inerţiei termice ridicate, STYRONIT având un coeficient de asimilare termică ridicat

Beneficiari sănătoşi – STYRONIT este un produs natural, certificat de către LEED UŞA, BREEAM, EPD IBU Germania şi ROGBC România

Izolaţie fonică la pachet – Reducere fonică de aprox. 20 dB

Siguranţa – nu întreţine arderea (clasa A1 de reacţie la foc) + nu îngreunează structura clădirii (densitate kg/mc de aproximativ 4 ori mai redusă decât a termosistemelor tradiţionale)

Diminuare pierderi de căldură la maxim – datorită aplicării monobloc ca o tencuială (cel mai mare coeficient de reducere a rezistenţei termice comparat cu alte termosisteme tradiţionale)

E.E: Care sunt gamele de produse comercializate?

STYRONIT: Gama de produse STYRONIT este compusă din:

STYRONIT Kaba – Termoizolație naturală destinată construcțiilor noi pentru protecția suprafețelor interioare și exterioare, aplicabilă direct pe zidăria brută.

STYRONIT Horasan – Termoizolație naturală pe bază de var hydraulic natural NHL 3,5 destinată pentru lucrările de restaurare și renovare a clădirilor istorice, acoperișuri și locașuri de cult (biserici, mănăstiri), singura soluție de pe piață care izolează clădirile de patrimoniu, păstrând arhitectura inițială.

STYRONIT Bioklima – Termoizolație naturală antibacteriană destinată pentru protecția suprafețelor interioare, mai ales acolo unde nu e posibilă aplicarea termoizolației naturale exterioare, oferind interiorului o atmosferă de bioclimat.

STYRONIT Biomantolama – Termoizolație naturală destinată pentru protecția termică a fațadelor exterioare a clădirilor existente, oferind economie energetică.

STYRONIT Akustik – Termoizolație naturală destinată pentru izolația acustică a încăperilor, aplicabil atât la interior cât și exterior.

STYRONIT Sap – Șapă termoizolantă naturală, destinată pentru suprafețele orizontale, planșee, terase, etaj, subsol, plafoane false pentru izolații termice și fonice.

 

E.E: În ce stadiu se afla piaţa în care activaţi, la momentul actual?

STYRONIT: Styronit România funcţionează pe o piaţă matura, o piaţă cu multe soluţii tehnice pentru construcţii, care absoarbe şi foloseşte sisteme inovative în acest domeniu. Printre toate ecestea misiunea STYRONIT România este de a completa cererea pieţei şi de a extinde aplicaţiile de termoizolaţii naturale pe bază de perlit în toată ţara, ceea ce va avea un impact pozitiv asupra sănătăţii umane şi a locuinţelor, determinând în interiorul clădirilor un bioclimat termic graţie produselor STYRONIT natural – ecologice.

E.E: Ce ne puteţi spune despre tendinţele pieţei?

STYRONIT: Un trend al pieţii, segment abordat şi interesant pentru Styronit România, este cel de restaurare a clădirilor monumente istorice, pentru care a dezvoltat şi introdus un produs deosebit: STY HRSN Horasan – Termoizolație naturală destinată pentru lucrările de restaurare și renovare a clădirilor istorice, acoperișuri și locașuri de cult (biserici, mănăstiri), singura soluție de pe piață care izolează clădirile de patrimoniu, păstrând arhitectura inițială.

Alta tendinţa a pieţii este aceea de a se îndrepta către programe verzi, unde cetăţenii vor putea aplica pentru a obţine finanţare pentru termosisteme din materiale ecologice care ajuta la economisirea energiei şi un climat sănătos.

De asemenea, arhitecţii, principalii artizani ai implementării soluţiilor noi în construcţii au un cuvânt greu de spus în piaţă, privind arhitectură şi calitatea locuirii, calitatea vieţii. Styronit România a venit în întâmpinarea acestora prin soluţii tehnice specifice fiecărui proiect şi, până acum, am avut numai experienţe frumoase şi rezultate strălucite, reuşind proiecte cu costuri de întreţinere scăzute, fără poluare a aerului sau poluare fonică, materiale naturale pe pereţi care respira.

E.E: Care sunt cele mai inovatoare produse comercializate?

STYRONIT: Graţie certificărilor EPD (Environmental Product Declaration) deţinute pentru certificarea produselor termoizolante, acustice şi de izolare împotriva incendiilor, alături de punctaje ridicate pentru contribuţia la proiecte ecologice GREEN conform LEED, BREEAM şi RoGBC România, produsele STYRONIT încununează eforturile inovatoare ale departamentului de cercetare şi dezvoltare, ceea ce a dus la creşterea calităţii şi varietăţii produselor de la o zi la alta, în conformitate cu principiul sustenabilităţii, STYRONIT oferind produse care nu îşi pierd din proprietăţi.

De aceea ne place să spunem că “termoizolam verde”. Mai precis, din faza de procurare materie primă, transport, producţie, punere în operă şi după aceea, emisiile de CO2/ amprenta de carbon sunt de 15 ori mai mici decât soluţiile clasice de termoizolaţie existente pe piaţă.

E.E: Ce estimări aveţi pentru anul 2020?

STYRONIT: Misiunea STYRONIT România este de a extinde aplicaţiile de termoizolaţii naturale pe bază de perlit în toată ţara, ceea ce va avea un impact pozitiv asupra sănătăţii umane şi a clădirilor determinând în interiorul clădirilor un bioclimat termic graţie produselor STYRONIT natural – ecologice.