Rom Weld a apărut pe piaţă în urmă cu 18 ani, din dorinţa de a executa lucrări de sudură de complexitate mare, pentru clienţi corporate din diverse industrii. Compania oferă servicii în industria alimentară, chimică, farmaceutică, proiecte la cheie în domeniul Food & Beverages, Petro Chemical și HVAC & FRIGO.

“Pentru noi cea mai mare investiţie este aceea în oameni. În 2019 vrem să retehnologizam complet şi să mărim echipa fixă din Bucureşti, apoi vrem să mărim numărul de oameni supra-calificati din echipele mobile. Deşi în cazul nostru ponderea exporturilor creşte natural, anul acesta vrem să fim mai activi şi mai vizibili pe pieţele externe dar nu neapărat în Europa, unde există un anumit grad de saturaţie datorat fostelor sisteme de învăţământ profesional din ţările comuniste cât mai ales în Asia de sudest, Africa şi America de Sud” spune Laureuntiu Dogeanu, CEO ROM WELD Industries

Easy Engineering: Care sunt domeniile principale de activitate ale companiei?

ROM WELD: Suntem practic “one-stop shop” pentru orice proiect industrial care implică sudură. Mai exact, facem proiectare, consultanță, executăm proiecte la cheie, instalări, relocări, extinderi şi modernizări de echipamente, fabricarea de echipamente noi, instalaţii / trasee tehnologice alimentare / industriale mentenanță preventivă corectivă şi predictivă, livrăm şi implementăm proiecte custom în funcție de cerinţele clienţilor noştri.

Deşi avem în cap nişte produse proprii, practic nu prea mai avem timp pentru dezvoltarea în această direcţie. Din punct de vedere al comenzilor, suntem într-o perioadă „go with the flow”, şi preocuparea noastră maximă acum este completarea echipelor cu oameni de calitate sau formaţi de către noi.

E.E: Care sunt noutăţile pentru anul 2019 în materie de produse noi?

ROM WELD: Produsele noi sunt dictate de către clienţi, din punct de vedere tehnic, fiecare produs livrat de către noi este nou şi fiecare produs este făcut după anumite nevoi ale clientului, nu există game sau serii care nu pot fi modificate. Deocamdată nu putem spune că avem o gamă fixă de produse pe care le comercializăm sau pe care o lansăm în fiecare an. Tocmai asta cred că ne diferențiază pe piaţă, faptul că suntem flexibili şi oferim servicii custom în multiple industrii.

E.E: În ce stadiu se afla piaţa în care activaţi, la momentul actual?

ROM WELD: În ultimii ani am observat o maturizare a pieţei, venită în principal din faptul că toate companiile mari cu care lucrăm au guidelines corporate pe care trebuie să le respectăm reciproc la cel mai înalt nivel. Iar din punctul nostru de vedere, întotdeauna calitatea oferită trebuie să fie una care să depăşească aşteptările clienţilor. De cele mai multe ori se fac verificări periodice de către clienţi, chiar în timpul procesului de fabricaţie şi montaj. De aceea, în orice stadiu al proiectului ne-am afla, suntem conformi sau peste cerinţele beneficiarului.

E.E: Ce ne puteţi spune despre tendinţele pieţei?

ROM WELD: Piaţa din România este puţin instabilă din punct de vedere legislativ, din acest motiv este foarte greu să participăm la licitaţiile mari, iar invesţiile majore sunt încetinite. Din punct de vedere al procedurilor, transparenţei şi vitezei de reacţie a organizatorilor de licitaţii, ne este mult mai uşor să participăm la licitaţiile externe decât la cele interne. Dar ne bucurăm să vedem că piaţa românească se maturizează în zona corporate, ca în orice alt domeniu, de altfel. Însă cel mai mult ne mândrim cu faptul că am început să lucrăm cu clienţi majori din alte ţări. Acest lucru ne „obligă” la respectarea unor mentalităţi, standarde şi menţinerea unui nivel de calitate care să ne recomande.

E.E: Care sunt cele mai inovatoare produse comercializate?

ROM WELD: Având în vedere că ne mândrim cu produse executate în domeniul aerospaţial şi de apărare, cred că aici putem spune că am realizat produse inovatoare. Totodată, noi suntem cei care am construit cel mai mare depozit frigorific din ţară, iar la momentul de faţă lucrăm la proiectul unui rezervor de 100.000 litri în şantier, skid şi traseu tehnologic pentru apa termală în zona Călimăneşti. Dintre proiectele internaţionale, menţionez colaborarea excelentă cu Centre Spaţiale De Liege, şi aş avea foarte multe lucruri interesante de povestit despre proiectele externe din industria apărării, dar din păcate, clauzele de confidenţialitate sunt foarte drastice în acest domeniu. Vă pot spune însă cu certidutine că exigenta la acest nivel este extrem de ridicată.

E.E: Ce estimări aveţi pentru anul 2019?

ROM WELD: Cea mai importantă investiţie pentru noi este aceea în oameni. Pentru anul în curs, ne dorim o echipă de lucru de peste 65 de angajaţi supra-calificati necesari derulării contractelor în curs.

În afară de aceştia, dorim să mărim echipa de management şi segmentul de angajaţi în formare. În prezent, avem 2 studenţi în an terminal angajaţi în echipa de management şi 6 grupe de tineri sudori în formare. După absolvirea acestui program de 1 an şi jumătate, ei vor lucra în continuare pentru un partener extern.

De asemenea, avem în vedere investiţii la punctul de lucru din Bucureşti, pe care îl vom extinde şi, nu în ultimul rând, în achiziţia de echipamente noi, care să ne ajute să răspundem cerinţelor clienţilor externi în continuă creştere. Echipele noastre mobile, cele care lucrează on-site vor fi mărite anul acesta şi dotate cu maşini şi echipamente noi, generaţie 2019.

About The Author