Grupul ROCOM şi-a propus să furnizeze beneficiarilor săi din domeniul construcţiilor servicii de cea mai înaltă calitate, axându-se în special pe proiectare de construcţii civile, industriale şi expertize tehnice ale construcţiilor. Dezvoltarea a venit oarecum firesc şi, urmare solicitărilor crescute venite din partea beneficiarilor, compania a hotărât să acopere şi servicii de arhitectură, rezistență şi instalaţii în dorinţa de a oferi un portofoliu complet companiilor sau persoanelor fizice, de la expertizarea şi proiectarea construcţiilor şi până la stadiul de execuţie.
Easy Engineering: O scurtă descriere a activităților companiei.
ROCOM: Fiind implicaţi şi în proiecte pe zona industrială, numeroase companii ne-au adresat propunerea de a le acorda şi consultanta în dezvoltarea anumitor soluţii tehnologice, simple la început, însă cu timpul crescând în complexitate. Astfel, la jumătatea anilor 2000, am dezvoltat o nouă ramură a activităţii noastre, respectiv cea de consultanţă în dezvoltarea soluţiilor tehnologice, alături de engineering-ul acestora şi până la furnizarea soluţiilor propuse. Toate aceste soluţii au avut de la bun început la baza gamă de echipamente high-end furnizate de către partenerii noştri străini pe care ROCOM îi reprezintă pe piaţa din România.
Astăzi, în această direcție, acoperim o gamă foarte largă de echipamente şi soluţii tehnice, de la concasare material, la transportul materialului (mecanic, pneumatic sau prin vibraţii), la separare, clasificare şi sitare, spălare, încărcare şi descărcare în şi din big bags şi până la încărcarea în camioane, cisterne sau barje.
Am pornit de la materiale de construcţii, dat fiind faptul că activitatea noastră era deja axată pe această industrie şi ne-am extins pe orizontală, astfel încât astăzi acoperim o gamă foarte largă de procese în toate sectoarele care manipulează material în vrac, incluzând aici industria construcţiilor, industria cimentului, industria alimentară şi agricultură, industria chimică şi farmaceutica, industria plasticului, industria reciclării şi nu în ultimul rând industria automotivelor, sau industria metalurgică. Soluţiile adiacente aduse în portofoliul nostru se referă la sisteme pentru silozuri, dozări volumetrice sau gravimetrice, separări magnetice, mixare, uscare.
Am încercat în tot acest timp să avem o creştere sustenabila, punând accentul pe beneficiar, pe necesităţile sale, pe provocările întâmpinate de acesta în procesele de producţie. În acest sens, toate soluţiile noastre au la baza echipamente cu un grad crescut de customizare, astfel încât să se poată plia şi integra perfect în procesul tehnologic al beneficiarului, implicând modificări minime la situaţia existenţa din teren şi, în acelaşi timp, la costuri optime.
E.E: Care sunt domeniile principale de activitate ale companiei?
ROCOM: Grupul are mai departe două mari domenii de activitate:
-Dezvoltarea, engineering-ul şi furnizarea de soluţii tehnologice turn-key sau doar parţiale (în funcţie de proiect) pentru companiile care manipulează materiale în vrac;
-Servicii de proiectare, arhitectură, rezistenta, instalaţii, expertizare şi asistenţă tehnică în şantier pentru proiectele din zona construcţiilor civile şi industriale.
Printre companiile care folosesc echipamentele noastre în România, amintim: Agrana, Alum, Alro, ArcelorMittal, ApaNova, CRH, IMSAT, Heidelberg Cement, Hoeganaes, Saint Gobain Glass şi Rigips, nelimitându-ne la acestea.
E.E: Care sunt noutățile pentru anul 2020 în materie de produse noi?
ROCOM: Anul acesta venim pe piaţa din România cu un parteneriat nou pe zona de soluţii şi echipamente de dozare cu compania Brabender Technologie GmbH, unul din liderii mondiali în domeniu.
Prin acest parteneriat, ROCOM îşi completează portofoliul cu soluţii high-end de dozare precisă atât a materialelor în vrac, dar şi a anumitor lichide, având posibilitatea atât de customizare a echipamentelor în funcţie de specificaţiile tehnice ale proiectului, dar la nivel de tip de produs/material pentru diferitele procese.
Astfel, facem un pas înainte în strategia noastră de dezvoltare atât pe orizontală intrând şi în zona companiilor care manipulează lichide, dar şi pe verticală, adăugând încă o soluţie tehnică complementare celor deja existente în portofoliul nostru.
E.E: Care sunt gamele de produse comercializate?
ROCOM: ROCOM şi-a propus să poată oferi o gamă completă de soluţii şi echipamente în industriile care manipulează produse în vrac, astfel că portofoliul nostru prezintă următoarele categorii de echipamente:
Sisteme de încărcare materiale (pâlnii telescopice de încărcare în cisterne, în camioane sau barje);
Sisteme de concasare şi măcinare produse (diferite tipuri de concasoare şi mori);
Sisteme de sortare şi separare (diferite tipuri de ciururi vibrante şi site vibrante);
Sisteme de spălare agregate (tambururi de spălare, log-washere, ciururi de spălare);
Sisteme de transport material (transportoare vibrante, transportoare cu lanţ, transportoare cu şnec, transportoare pneumatice cu presiune sau în vid);
Sisteme de control şi dozare materiale (alimentatoare vibrante, dozatoare volumetrice şi gravimetrice);
Sisteme de mixare şi uscare materiale;
Sisteme de încărcare şi descărcare Big Bags;
Sisteme de separare magnetică;
E.E: În ce stadiu se află piaţa în care activaţi, la momentul actual?
ROCOM: Evident că ne afectează şi pe noi această situaţie cauzată de pandemie, dar cel mai mult ne afectează indirect lipsa de predictibilitate. Beneficiarii noştri nu au luat încă decizii ferme în privinţa proiectelor pe care le aveau în plan sau chiar bugetate, confruntându-ne cu o îngheţare a acestui proces.
Proiectele nu sunt anulate, ci amânate, deoarece companiile încă aşteaptă să vadă care vor fi semnalele ceva mai clare referitoare la impactul acestei crize asupra beneficiarilor lor.
E.E: Ce ne puteţi spune despre tendinţele pieţei?
ROCOM: Din discuţiile purtate atât cu companii din industriile în care activăm, dar şi cu partenerii noştri sau cu companii din zona financiară, tendinţa este de a evita previziunile, considerând mai degrabă că ne aflăm într-o perioadă de aşteptare. Ne-am lovit de o criză epidemiologică la nivel global, cu un impact clar în zona economică, dar cu foarte puţine informaţii din trecut, ţinând cont că în ultimii 100 de ani lumea nu s-a mai lovit de un astfel de eveniment.
Este evident că într-o măsură sau alta, majoritatea industriilor vor fi afectate, iar provocarea companiilor va fi în alocarea resurselor şi găsirea flexibilităţii necesare pentru a putea pivotă şi a se putea adapta noilor situaţii din piaţă, dar şi noilor cerinţe.
E.E: Care sunt cele mai inovatoare produse comercializate?
ROCOM: Majoritatea partenerilor pe care îi reprezentăm pe piaţa din România, încearcă să aducă în mod continuu cât mai multă inovaţie produselor din portofoliu, pentru a putea răspunde cerinţelor din ce în ce mai ridicate şi mai complexe ale clienţilor din diferite pieţe.
În tot cazul, putem enumera:
-FiberXpert, echipamentele ce dozează cu acurateţe foarte mare materialele tip fibre, producător Brabender Technologie;
-Sisteme de sitare foarte fină cu ultrasunete la nivel de μ (microni), producător Vibrowest;
-Vane rotative protejate cu plăci de ceramică pentru o durată de viaţă de 4x mai mare decât celelalte echipamente similare de pe piaţă, producător Kreisel;
E.E: Ce estimări aveţi pentru anul 2020?
ROCOM: Pentru 2020 ne propunem să fim cât mai aproape de beneficiarii noştri şi să îi sprijinim în găsirea soluţiilor de eficientizare ale proceselor cu un nivel optim de investiţii, astfel încât să aibă procese funcţionale cu performanţele tehnice aşteptate, dar şi cu operaţiuni de mentenanţa şi costuri de exploatare cât mai scăzute. Toate acestea vor rezulta în valoare adăugată, nu doar pe termen scurt, ci generată într-un mod sustenabil.
În plus, venim cu soluţii de finanţare ale investiilor sau chiar cu soluţii de trecere ale acestora din zona CAPEX în zona OPEX.