ASCO-Series-220-Brass

INTERVIU ROBOMATIC

Robomatic este o societate integral românească ce deţine o experienţă de peste 25 de ani pe piaţa locală. Echipa de ingineri este specializată în proiecte de automatizare industrială, inclusiv în proiecte pentru medii cu pericol de explozie (ATEX). De asemenea, compania oferă clienţilor soluţii inovative în materie de eficiență energetică (izolaţii termice şi cabluri de încălzire) şi au un departament dedicat echipamentelor pneumatice destinate industriei din România. 

Easy Engineering: Care sunt domeniile principale de activitate ale companiei?

Robomatic: Domeniile principale de activitate ale companiei sunt: furnizarea de componente şi soluţii integrate, destinate automatizărilor industriale şi controlului fluidelor, precum şi produse şi soluţii pentru eficientizarea energetică industrială (izolaţii termice şi cabluri de încălzire).

E.E: Care sunt noutăţile pentru anul 2020 în materie de produse noi?

Robomatic: Am început anul 2020 în calitate de recent desemnaţi distribuitori în România ai produselor Chromalox, un reputat nume în sectorul încălzitoarelor industriale. De asemenea, la capitolul soluţii de automatizare industrială, cei de la Eaton Electric au lansat o nouă tehnologie SUM5 (Smart Universal Marshalling). Prin implementarea acestei tehnologii se obţin economii semnificative (tipic de 50%) la realizarea tablourilor electrice aferente circuitelor de comandă. Tehnologia SUM5 este destinată, cu precădere, instalaţiilor care funcţionează în medii cu pericol de explozie, dar există şi o variantă pentru medii normale.

Principiul SUM5 este de a concentra într-un singur ansamblu mai multe funcţii care, în soluţia clasică, implică montarea mai multor elemente fizice.

E.E: Care sunt gamele de produse comercializate?

Robomatic: Comercializam echipamente pneumatice din gama Emerson ASCO  şi Emerson Aventics, echipamente de management al fluidelor de la Lutz Pumpen, echipamente de automatizare de la furnizori precum EATON-MTL, Ohkura, Huba Control, DET-TRONICS, Micronics, Fluidwell, precum şi soluţii de management energetic de la furnizori precum Temati, Heat Trace şi Chromalox.

E.E: În ce stadiu se afla piaţa în care activaţi, la momentul actual?

Robomatic: Principalul motor de creştere al pieţei pe care Robomatic activează este, de câţiva ani încoace, industria auto. Interesul crescut al diverşilor producători de echipamente auto pentru România a condus la deschiderea de numeroase fabrici şi centre de producţie, în special în zona de vest a ţării noastre. De asemenea, compania noastră menţine o relaţie strânsă de business cu clienţi tradiţionali care operează şi în alte sectoare, precum industria chimică, nucleară, petrol şi gaze, industria prelucrării aluminiului sau sectorul automatizărilor. Tendinţa naţională de creştere economică s-a regăsit în ultimele 12 luni şi în sectoarele de business cu care noi colaborăm, drept urmare şi vânzările Robomatic din ultimul an au fost în creştere faţă de 2018.

E.E: Ce ne puteţi spune despre tendinţele pieţei?

Robomatic: După cum am menţionat şi anterior, România se afla de câţiva ani pe o pantă ascendenta privind creşterea economică. Acest fenomen este bazat în special pe creşterea salariilor la nivel bugetar, fapt care a sporit consumul, însă investiţiile din sectorul public sunt nesemnificative.

În ceea ce priveşte sectorul privat, acesta s-a dezvoltat în ultimii ani, iar majoritatea clienţilor cu care noi lucrăm au crescut bugetele investite în piese de schimb, echipamente şi soluţii de automatizare şi eficientă energetică.

E.E: Care sunt cele mai inovatoare produse comercializate?

Robomatic: Cea mai inovatoare soluţie pe care o comercializam este reprezentată de pachetul integrat de izolaţii termice şi heat tracing (cabluri de încălzire). Din informaţiile pe care le deţinem, Robomatic este singura companie din România care oferă clienţilor această opţiune. Această soluţie este versatila şi poate fi utilizată pentru izolarea unei game variate de conducte, robineţi, rezervoare şi a altor echipamente.

De asemenea, putem menţiona şi proiectele speciale de automatizare realizate pentru diverşi clienţi din industrie, cel mai recent dintre acestea având ca scop eliminarea factorului uman care avea sarcina de a desfăşura anumite activităţi repetitive, de mai multe ori în decursul unei zile, în procesul de brunare chimică la cald, care are loc în cadrul unei companii multinaţionale din domeniul roboticii şi automatizării industriale. Cu ajutorul acestei lucrări de automatizare se realizează controlul automat al întregului proces de brunare şi a tututror parametrilor acestuia.

Robomatic: Prognoza pentru 2020, pentru domeniul nostru de activitate, este una optimistă. Sunt semnale conform cărora multe companii şi beneficiari tradiţionali ai serviciilor noastre au planuri de investiţii în domeniul automatizărilor. Pe de altă parte, cei mai importanţi furnizori ai noştri investesc în noi produse şi soluţii, benefice pentru industria din România.

Există, deci, toate premizele pentru dezvoltarea activităţii companiei Robomatic.