INTERVIU LASTECHNO WELD-CUT

LASTECHNO WELD-CUT SRL Buzău şi-a început activitatea în urmă cu 12 ani, având ca principale activități consultanța în domeniul echipamentelor automatizate de sudare şi debitare şi vânzarea de accesorii, echipamente şi automatizări pentru sudarea şi debitarea tablelor.

De-a lungul anilor, compania a continuat să se dezvolte în aceste domenii cu ajutorul unor furnizori de calibru și a început să acopere şi unele domenii de nişă care suferă foarte mult la noi în ţară: service şi piese de schimb pentru echipamente de debitare cu jet de apă, accesorii speciale pentru sudarea robotizată, sisteme robotizate de sudare pentru aplicaţii speciale și consultanta pentru reducerea costurilor de producţie pentru firmele care activează în domeniul confecţiilor metalice.

Easy Engineering: Care sunt domeniile principale de activitate ale companiei?

LASTECHNO: Vânzarea de accesorii pentru sudarea manuală şi robotizată şi de piese de schimb pentru echipamentele de debitare cu jet de apă.

E.E: Care sunt noutăţile pentru anul 2020 în materie de produse noi?

LASTECHNO: Acest domeniu în care activăm a ajuns în ultimii ani la o dezvoltare atât de accentuată încât este greu ca cineva să mai vină cu noutăţi reale. Există soluţii mai bune, mai eficiente, mai fiabile, cu un consum mai mic, dar noutăţi reale în domeniul sudării şi debitării va fi greu să mai apară pe piaţa în următorii 5 – 10 ani.

Pot enumera, totuşi, câteva noutăţi pentru piaţa de la noi:

– O nouă soluţie antistropi pentru aplicaţiile de sudare, care permite să se lucreze 8 ore în mod continuu cu o singură aplicare a acesteia pe pistoletul de sudare. Acest lucru poate conduce de exemplu la îmbunătăţirea calităţii produselor sudate cu sisteme robotizate care nu sunt echipate cu sisteme speciale pentru curăţarea pistoletului şi de asemenea la reducerea costurilor prin mărirea duratei de viaţă a consumabilelor şi reducerea timpilor morţi rezultaţi în urma curăţării dese a pistoletelor şi a înlocuirii consumabilelor.

– Sisteme care se bazează pe realitatea virtuală pentru formarea de sudori, vopsitori, electricieni

– Un pachet special destinat a fi instalat pe echipamentele automate de debitare oxigaz, pachet ce permite controlul în mod complet automat al procesului, eliminându-se astfel erorile de operare, îmbunătăţind calitatea şi viteza de debitare şi mărind durata de viaţă a consumabilelor. Pachetul este compus din torţă de debitare oxigaz cu aprindere electrică şi senzor pentru controlul înălţimii tortei încorporate, sistem pentru controlul tortei, controller pentru automatizarea întregului proces. Producători: IHT Automation GmbH şi GCE.

E.E: Care sunt gamele de produse comercializate?

LASTECHNO: Principalele game de produse comercializate sunt:

-Echipamente şi accesorii pentru sudarea robotizată – furnizor DÂNSE GmbH Germania;

-Pistolete manuale de sudare – furnizor HOLCH SCHWEISSBRENNER GmbH Germania;

-Piese de schimb pentru echipamente de debitare cu jet de apă şi laser;

-Piese de schimb, sisteme pentru controlul înălţimii torţelor de debitare cu plasmă şi oxigaz şi sisteme speciale de debitare oxigaz pentru echipamentele automate de debitare oxigaz – furnizor IHT Automation GmbH Germania;

-Sisteme robotizate de sudare – furnizor VALK WELDING Olanda;

-Sisteme Push-Pull de sudare, sisteme de avans sârmă şi accesorii – furnizor MECHAFIN AG Elveţia;

-Echipamente de debitare cu jet de apă – furnizor JEKRAN Malta;

-Echipamente de debitare laser – furnizor CUTLITE PENTA SRL Italia.

În ce stadiu se afla piaţa în care activaţi, la momentul actual?

Piaţa în care activăm se afla în momentul de faţă într-o foarte uşoară revenire după perioada de urgenţă cauzată de Covid 19.

E.E: Ce ne puteţi spune despre tendinţele pieţei?

LASTECHNO: Din păcate tendinţele pieţei locale se îndreaptă în ultimii ani spre direcţia low-cost. Acesta este unul din motivele pentru care costurile de producţie sunt foarte ridicate la noi în ţară: costurile scăzute ale utilajelor complexe, în principal, se transpun în costuri de utilizare foarte ridicate.

E.E: Care sunt cele mai inovatoare produse comercializate?

LASTECHNO: Este destul de greu de răspuns la această întrebare deoarece de-a lungul timpului am introdus pe piaţa destul de multe produse inovatoare.

De exemplu, în această perioadă promovăm pistoletele de sudare Push-Pull produse de firma elveţiană Mechafin. Acestea sunt singurele de pe piaţa în acest moment care pot fi conectate la orice echipament manual sau automat de sudare, indiferent de brand sau de vechimea echipamentului. Pot să funcţioneze fără probleme până la lungimi de 30 m cu sârmă de aluminiu.

O altă gamă de produse pe care începem să le promovăm constă în soluţii de formare a operatorilor cu ajutorul realităţii virtuale. Acestea se adresează atât universităţilor, centrelor de formare cât şi firmelor care vor să formeze sudori, electricieni, vopsitori. Pe plan internaţional acest domeniu este în plină dezvoltare. 

E.E: Ce estimări aveţi pentru anul 2020?

LASTECHNO: Probabil anul 2020 va fi unul în care oamenii vor conştientiza faptul că trebuie să-şi regândească modul de viaţă, activităţile, firmele (în cazul proprietarilor de firme) şi nu numai.

Se va conştientiza faptul că este necesar să se reducă pierderile din producţie şi implicit şi costurile de producţie. La acest capitol România sta foarte rău şi, deşi avem încă forţa de muncă ieftină, de multe ori nu suntem competitivi pe piaţa europeană deoarece avem costuri de producţie foarte mari. Iar aceste costuri foarte mari provin de la următorii factori:

-Lipsa de experienţă şi de cunoştinţe tehnice atât în cazul utilizatorilor finali cât şi în cazul furnizorilor locali şi consultanţilor;

-Goană din ultimii ani după echipamente şi accesorii foarte ieftine a căror calitate şi durata de viaţa sunt foarte scăzute;

-Accesul redus la ultimele noutăţi din domeniul lor de activitate;

-De multe ori şi o slabă organizare internă.

Va fi un an de scădere economică din care trebuie să încercăm să ieşim mai puternici şi să nu mai repetăm greşelile din trecut!