INTERVIU IRUM

Fondată în 1953, IRUM este o companie specializată în construcţii de maşini și utilaje. Funcționând inițial ca o companie de stat, IRUM devine o societate cu capital complet privat în anul 1999, cu Maviprod ca principal acționar, dedicându-se industriei forestiere și agricole. Astăzi, după 65 de ani, compania are peste 500 de angajaţi. Bazându-se pe rădăcinile lor și pe o vastă experiență, afacerea s-a extins rapid, IRUM devenind un furnizor de top pentru o gamă largă de utilaje forestiere și agricole, dar și de piese de schimb pe piața românească și nu numai.

Easy Engineering: Care sunt domeniile principale de activitate ale companiei?

IRUM: Bazându-ne pe rădăcinile noastre și pe vastă experiență, IRUM este un furnizor de top pentru domeniul agricol și forestier.

E.E: Care sunt noutăţile pentru anul 2019 în materie de produse noi?

IRUM: Am finalizat execuția și omologarea noului tractor agricol românesc, denumit “TAGRO”, un proiect ce aparține în totalitatea companiei noastre. Dezvoltarea prototipurilor s-a făcut utilizând cele mai moderne metode de lucru existente în dezvoltarea  acestor tipuri de produse, investiția totală ridicându-se la peste 4 mil de euro.

În cadrul Centrului de Cercetare și Dezvoltare iFOR, a fost realizat primul clește forestier românesc, care va fi utilizat pe utilajul TAF 2012 G. Conceptul a fost creat și simulat în formă virtuală și realizat apoi în cadrul Atelierului de Prototipuri, produsul răspunzând cererii de echipare a tractoarelor forestiere cu braț și clește rotitor.

Totodată, am făcut trecerea în fabricație a reperelor de la prelucrări pe utilaje convenționale la utilaje CNC (centre cu comandă numerică). Această măsură a dus la mărirea capacității de producție, creșterea preciziei în executarea pieselor și implicit la reducerea cheltuielilor de fabricație.

Ne-am propus realizarea unor utilaje forestiere cu o putere de 153CP, modernizarea Atelierului de Forjă, finalizarea procesului de modernizare a Turnătoriei, modernizarea Atelierului de Sculărie și finalizarea de achiziții a utilajelor de la Atelierul de Debitare.

E.E: Care sunt gamele de produse comercializate?

IRUM: Comercializăm o gamă largă de utilaje forestiere și agricole, dar și piese de schimb și accesorii pentru utilaje, pe piața românească și nu numai.

E.E: În ce stadiu se afla piaţa în care activaţi, la momentul actual?

IRUM: Piața agricolă este sunt într-o creștere continuă, de la an la an. Pe piața de utilaje forestiere, avem deja o poziție foarte bine consolidată.

E.E: Ce ne puteţi spune despre tendinţele pieţei?

IRUM: Atât piața agricolă, cât și cea forestieră sunt într-o continuă dezvoltare, iar clienții noștri sunt din ce în ce mai bine documentați și își doresc utilaje cât mai performante.

E.E: Care sunt cele mai inovatoare produse comercializate?

IRUM:  După o pauză de peste 10 ani și multe eforturi, prin Centrul de Cercetare și Dezvoltare iFOR, IRUM lansează noul Tractor AGricol ROmânesc – TAGRO. Produsul nostru este unul competitiv, care a fost gândit pentru toți fermierii, cu precădere pentru cei mici și mijlocii, iar piața de desfacere se dorește a fi atât în România, cât și în alte țări din Europa. Realizarea unui asemenea proiect a fost una foarte dificilă și a necesitat implicarea multor resurse, investiția totală ridicându-se la peste 4 mil. de euro.

E.E: Ce estimări aveţi pentru anul 2019?

IRUM: În urma investițiilor făcute în anii trecuți, IRUM și-a mărit capacitățile de producție și a reușit să aducă îmbunătățiri utilajelor fabricate. De asemenea, a adăugat noi produse în portofoliu, au fost deschise noi puncte de lucru, echipele de vânzări și service s-au dezvoltat foarte mult, fapt ce ne permite să ne gândim la o creștere a vânzărilor pe anul 2019 de cca 20%.