INTERVIU INAS

Prezentă pe piața de profil din România încă din anul 1991, INAS S.A. este astăzi unul dintre cei mai mari furnizori de soluții complete CAD/CAM/CAE/PLM/ IoT și servicii conexe (suport tehnic, training și consultanță), pentru industria românească.

Având o bogată experiență practică, acumulată ca urmare a colaborărilor cu parteneri de prestigiu atât din industria românească, cât și din străinătate, specialiștii INAS furnizează consultanță tehnică de specialitate în domeniul ingineresc, respectiv servicii de proiectare și analiză, pentru o gamă largă de domenii industriale, de la construcția de autovehicule și mașini grele, la industria nucleară și apărare.

Easy Engineering: Care sunt domeniile principale de activitate ale companiei?

INAS: Avem trei domenii de activitate:

  • Distribuirea de software CAD/CAM/CAE/PLM/IoT şi asigurarea serviciilor conexe cum sunt training-ul, suportul tehnic sau consultanţă.
  • Servicii de consultanţă în domeniul CAD/CAE, care presupun preluarea proiectului complet de la client şi livrarea raportului cu rezultate şi recomandări. În acest domeniu compania este „software independent” adică lucrează cu diverse soluţii software solicitate de clienţii din întreaga lume.
  • Al treilea domeniu, este cel de cercetare, în care INAS este partener în diverse proiecte de cercetare la nivel naţional sau internaţional.

E.E: Care sunt noutăţile pentru anul 2019 în materie de produse noi?

INAS: Pe parte de soluţii software pe care le distribuim, începem să punem accent pe soluţii care susţin intrarea companiilor în ceea ce se numeşte Industry 4.0: pe lângă clasicele soluţii de design 3D (Creo), manufacturing (Vericut), simulare fenomene structurale, termice, dinamica fluidelor sau electromagnetic (ANSYS) şi injecţie de materiale plastice (Moldex3D), dezvoltăm în permanenţă noi capabilităţi tehnice pentru soluţii dedicate Internet of Things (platforma ThingWorx de la PTC), realitate virtuală/ augumentata (Vuforia), precum şi toate acele soluţii absolut necesare în trend-ul „autonomous” care, la noi în ţară, îşi face foarte bine simţită prezenţa în industria auto (Autonomous Vehicles) – soluţii pentru simularea fenomenelor optice (ANSYS Speos), soluţii pentru analize electromagnetics la frecvenţe înalte (antene, senzori, radar, lidar), soluţii pentru Funcţional Safety, FuSa (ANSYS medini) şi nu în ultimul rând Embedded Software Simulation (ANSYS Scade). De asemenea, continuăm proiectele începute cu companiile de apă, pentru implementarea soluţiilor software ce permit detectarea cu precizie ridicată a pierderilor de apă şi propunem în această direcţie soluţiile Bentley, deosebit de performanţe în acest domeniu.

Pe parte de servicii de consultanţă, INAS continuă să îşi extindă portofoliul cu proiecte noi din domeniul auto, spaţial, etc.

E.E: Care sunt gamele de produse comercializate?

INAS: PTC (Creo, Mathcad,  Windchill, ThingWorx, Vuforia);

ANSYS (Mechanical, CFD, Maxwell, HFSS, Siwave, Speos, Scade, medini);

Moldex3D (plastic injection);

Vericut (full CNC simulation);

Magmasoft (casing simulation);

Bentley Systems (Microstation, OpenFlows, OpenCities Map, OpenUtilities GIS, STAAD.pro, AUTOPipe, OpenPLANT, etc).

E.E: În ce stadiu se află piaţa în care activaţi, la momentul actual?

INAS: Piaţa din România în momentul de față ofertă oportunităţi incredibile pentru oricine desfăşoară activităţi în industrie. Cu toate acestea, nu este încă la maturitate, însă cu cât ne apropiem mai mult de full-Industry 4.0 lucrurile se vor schimba rapid. Orice companie din industrie care vrea să  mai existe în această nouă eră industrială, va trebui să includă soluţii CAD/CAM/CAE/PLM/IoT în rutina zilnică, pentru că doar în acest fel pot rămâne competitive, cu produse lansate pe piaţă în cel mai scurt timp, cu cele mai mici costuri de dezvoltare şi mentenanţă şi de calitate înaltă.

E.E: Ce ne puteţi spune despre tendinţele pieţei?

INAS: Trendul către digitalizare este categoric ascendent, iar componentele cheie le reprezintă prototipurile virtuale, Internet of Things, roboţii autonomi, big dată, cloud computing, realitatea augumentată, integrarea sistemelor, additive manufacturing şi cybersecurity. Pentru toate acestea INAS are soluţiile software potrivite.